24 experter som inspirerar mig

Jag lägger för lite tid på att uppmärksamma personer som ger mig energi att jobba med det jag gör. Samtidigt vet jag, från de tillfällen jag själv får positiv återkoppling, hur viktigt det är att få den där dosen genuin kärlek då och då. Så här kommer en lista med fantastiska personer i min omedelbara eller virtuella närhet! Några känner du kanske, de andra bör du lära känna.

Jag kan säga att det mest ångestladdade med att sätta ihop listor med personer man gillar är rädslan för att man missat någon uppenbar, underbar människa. Men så insåg jag, i så fall är det ju bara att skriva fler listor. Var aldrig rädd för att ge beröm!

24-experter-inspiration

Tillåt mig presentera:

 1. Anna Hass — En så’n otrolig passion och en virvelvind för idéer. Våra samtal på Sweden Social Web Camp är alltid otroligt givande och med så många gemensamma ämnesintressen så borde samtalen inträffa oftare.
 2. Anna Stam — Det började med en twitter-tråd om att rita för barn och sedan har jag fått upptäcka vilket geni Anna är, inte minst vad gäller skapandet av appen Ritprata. En gång drömde vi om att designa om fk.se ihop, hoppas det blir ett samarbete av något slag i framtiden.
 3. Annika Lidne — Jag fattar inte hur hon gör det. Det fanns en tid när jag trodde Annikas företag bestod av 20 pers. Jag förundras över Annikas passion för så många ämnesområden, hennes driv, fokus och förmåga att samla talanger. Du är så viktig för oss alla i branschen.
 4. Anne-Lie Lokko — Jag har fått så mycket positiv återkoppling av Anne-Lie genom åren att jag ärligt kan säga att hon peppat mig när jag undrat om jag varit rätt ute och fått mig att se hur flera av mina idéer kan omsättas i praktiken. Så glad att det går bra för Addfriends!
 5. Annelie Näs — Jag föll för Annelies sätt att angripa idéer redan innan vi träffades. Får mig att hitta tillbaka till min egen passion, utmanar mig, har briljanta ambitioner, skapar digital nytta på sina arbetsplatser och är en person vars blotta lunchsällskap leder till sketchnotes. Var med i UX Podcast från Conversion Jam. Nå’n gång hakar jag med på Toastmasters! 🙂
 6. Darja Isaksson — Vågar ta sig an framtiden långt innan vi hunnit dit. Ziggy Creative Colony är annorlunda, gör saker annorlunda och det är både mod och energi som imponerar på mig. Du gjorde ett grymt framträdande på Web Service Award nyligen!
 7. Elwira Kotowska — Elwira lyckas alltid finnas i mit periferiseende var jag än vänder mig i sociala medier, säger rätt saker, delar intressanta artiklar, är supertrevlig och visar hur engagemang vinner i längden. Jag ser dig Elwira! 😉
 8. Emilia Blom — Ett ord: sketchnotes. En av de människor som inspirerade mig till att äntligen följa min egen passion och som är så genuint ödmjuk i sin vilja att lära och dela med sig. Och singer-song writer också! Var och när får jag höra mer?
 9. Funda Denizhan — Våra vägar har korsats under många år, och Funda har varit väldigt mycket en guru för mig. På senare tid så har vi fått anledning att luncha desto mer. Oerhört tacksam för det.
 10. Heidi Harman — Veteran och smartskalle som alltid har annorlunda och intressanta projekt på gång, säger alltid vad hon tycker och utmanar alltid mina uttalanden när vi har pratats vid. Helt rätt! När kommer filmen om svenska pappor?
 11. Helen Alfvegren — Så otroligt smart med en fantastisk integritet, delar med sig generöst och har skrivit några av de bästa inläggen om att hantera sociala medier. För oss började det faktiskt med gemensamt intresse för blod… och vi ses på Travelhack!! Då ska du få en present.
 12. Jennifer Bark — Skriver alltid så otroligt läsvärda grejer och med en ett skrivsätt som verkligen tilltalar mig; hon reflekterar, agerar och är med precis överallt. Letar i gamla mejl och vår första kontakt var 2008 när du mejlade mig som student från Medieinstitutet, kommer du ihåg om vad? 🙂
 13. Jenny Birkestad — Förnyelsebyråkrat ända ut i fingerspetsarna, ingen fråga om saken. Lever som vi andra lär och har ett outsinligt engagemang vad hon än ger sig in i. Sover du någonsin Jenny?
 14. Judith Wolst — Intervjuad i senaste UX Podcast, en av de här personerna som driver resultat, har tusen projekt i gång och ändå alltid ställer upp med ett leende på läpparna och levererar över förväntan. Wow, liksom.
 15. Maja Larsson — En person som verkligen ritar alldeles, alldeles underbart och hela tiden delar med sig av grym inspiration. Våra vilda idéer om livesketching på konferenser, tänk om vi kunde få till det!
 16. Malin Ströman — Tidigare Stardoll-stjärnan som jag träffade först på Pecha Kucha 2011. Smart som få, nyfiken på allt digitalt och utbildar framtidens stjärnor i gamification på Berghs. När ses vi igen?
 17. Maria Gustafsson — Började vår dialog i sociala medier 2009, minns det som igår. Alltid så ödmjuk, knyter samman och lyfter väldigt många människor med sin entusiasm och de monumentala mötesplatser hon skapat. Det var så himla mysigt att ta en glass med dig i Almedalen Maria!
 18. Pernilla Näsfors — Jag tänker på Pernilla och tänker att jag vill använda mina egna krafter till att göra mer gott i världen. Spana in Pernillas Slideshare-sida så förstår ni vad jag menar:  Jag bugar mig inför hur rätt ute du är, Pernilla.
 19. Sandra Wissting — Intervjuad av mig i Fredagsbubbel 2009, och sedan dess har jag följt Sandra lite på avstånd genom hennes resa från skolan i Nacka, konsultjobbet på TänkOm och nu som rådgivare åt kommuner i införandet av 1-1 (en dator per elev). En framtidsstrateg inom skolan på riktigt. Men blogga lite mer Sandra!
 20. Sara Andersson — Har förändrat och förändrar SEO-branschen på riktigt. Utmanar gamla sanningar i näringslivet och strider för ett sundare företagsklimat. Alltid rätt ute och alltid en viktig inblick att dela med sig av. Sara har också varit med i UX Podcast. Du gör verkligen skillnad!
 21. Sara Öhman — Jag jämförde Sara med Chuck Norris nyligen, men vad ska man annars säga om Sveriges mesta innehållsskapare i sociala medier. Du har en förmåga att aldrig göra det tråkigt, Sara, så fortsätt skapa framtiden! Dessutom är du en träningsinspiration!
 22. Terese Raymond — En själsfrände inom framtidsvisioner om skolan, utbildning och hur man leder workshops, gärna med idéer lånade från Gamestorming. När jag bara teoretiserar så gör Terese saker på riktigt. Och är sååå ödmjuk. Nå’n gång blir det samarbete Terese, det bara måste det bli!
 23. Therese Reuterswärd — Therese bara levererar och skapar nytta var hon än jobbar. Hon var en guru i branschen redan när hon jobbade på Electrolux 2010 och sedan dessa har hon bara ökat farten och delar med sig av visdom en masse. Så glad att ha fått lära känna dig!
 24. Ulrika Schreil — Ifrågasätter, är sådär energiskt nyfiken och är en strateg som kan överblicka såväl som gå in på detaljer, och hakar alltid på och lär sig allt om nya tjänster som dyker upp. Galet trevlig och en energikick varje gång vi ses! Måste få in lite mer regelbundenhet i luncherna, Ulrika!

Jag har länkat dessa experters namn till deras bloggar, där det finns sådana, men eftersom jag vet att du vill följa alla på Twitter så finns listan med dessa grymma människor här:

Så, ska inte du också uppmärksamma alla som inspirerar dig?

Per Axbom

Per Axbom

@axbom

Per Axbom är kommunikationsvetaren som föddes i Liberia. I 20 år har han utbildat den digitala yrkeskåren och hjälpt organisationer med digital användbarhet och tillgänglighet. Per gör teknik trygg och omtänksam genom design, coaching och utbildning. Du kan höra hans röst på UX Podcast.

Digital omtanke bokomslag Pers nya handbok om etik i teknikbranschen, Digital omtanke, finns att köpa hos Bokus. Den engelska upplagan finns även i Kindle-format hos Amazon.

Anlita Per för föreläsning, workshop eller coachning.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

25 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[SE] 24 experter som inspirerar mig http://t.co/mfoGqbba #blogg100

#nätkärlek i praktiken RT : [SE] 24 experter som inspirerar mig http://t.co/ZOCEHPZA #blogg100

Vilken power-lista du fått ihop, jag är glad över att känna många av dom, och håller helt med dig!
/Henrik
PS du har bästa formulär-ifyllnads-texterna jag sett.

Vilken ära att få vara med i ett så fint gäng, och att du känner att du inspireras av mig! Stor tack!

Wow Per, vad glad jag blir!
Härligt intern blod-referens, jag gissar att det kommer bli något drickbart på Travelhack? Vi ses då!

synnerligen läsvärd sammanställning! RT : [SE] 24 experter som inspirerar mig http://t.co/rXWqi5Ch #blogg100

Kul att hitta min kollega @anderssonsara på den här fina listan RT : 24 experter som inspirerar mig http://t.co/gqsJenIR #blogg100

Fantastisk lista från som bl a inkluderar @lokkomotion i 24 experter som inspirerar mig http://t.co/OqyLc31R

@pernillan Det här: http://t.co/mfoGqbba 🙂

Åh, Per! Jag tackar och bugar för att få platsa på en sån fin lista med människor som alla gör världen bättre på sitt vis – precis som du!! Stort tack och #nätkärlek tillbaka!

Men oj! TACK Per. Vilken fin lista att få sitt namn på. Det där mailet minns jag dock faktiskt inte, påminn mig gärna vid tillfälle 🙂

Åh, så fint skrivet gulliga Per!
Jag blir alldeles rörd av stolthet, glädje och kärlek.
Ja, den glassen minns jag mycket väl.
Kramar Maria

Vilken grym lista! Och så bra du beskriver dessa inspirerande experter. Känner minst hälften i listan, följde redan alla utom 5 på Twitter så stort tack för tipset på fem nya stjärnor jag missat hittills.

Instämmer! Läs och följ! “: [SE] 24 experter som inspirerar mig http://t.co/Q2CfXd9a #blogg100”

Vad fint ! 24 experter som inspirerar mig – axbom http://t.co/lV5fbq6q via

[…] en flattring på bloggen. Ett anonymt mail från någon som vill uttrycka uppskattning. Eller ett inlägg med inspiration från någon som tycker att en är […]

Tack Per Axbom för en post fylld med #nätkärlek, du håller alltid stilen! Filmen kommer ta säkert nåt år till.

[…] Stolt, hedrad och ödmjukt hittar jag mig själv på Per Axbom lista 24 experter som inspirerar mig. […]

Per! Tack! Jag hoppas sannerligen att vi roddar ihop det där samarbetet på något sätt! Stort tack för en inspirerande lista som det är en ära att vara en del av.
PS: Jag håller med Henrik. Dina formulär rockar! Älskar att fylla i dem!

det värmer stort, jag tycker dessutom att alla jag känner på den listan är fantastiska på att ge kärlek både på nätet och i verkligheten själva också, de är värda all nätkärlek tillbaka! Å du Per, jag tar gärna en lunch när som helst. jag kanske kan utmana dig att hissa och dissa svt.se’s responsiva tänk så går jag ur den lunchen som dagens vinnare 🙂

Nätkärlek tillbaka Per!!!

[…] hur Scandic jobbar med kampanjer på Facebook och mätningar av desamma. Therese, som är en av de 24 experter jag tipsat om tidigare, skriver om detta själv på sin […]

Ack Per, hur kunde jag missa att du nämnde mig? Kan bara lägga skulden på lite omtumlande stunder i mitt liv just nu. Nätkärlek i massor från mig och ett bamse tack för all kunskap du delar med dig! Sprider ditt namn gärna vidare och delar dina kloka, inspirerande och ack! vad lärorika inlägg!

@majadahl Gå igenom Per Axboms lista: http://t.co/BJ1UEVSJvb
Har sparat den för en regnig dag 😛

[SE] Lunchat m @eJeBi – imponerande driv och jösses vad hon åstadkommer i #solna! Självklart på min lista http://t.co/r7gsPSWFTd