255 nerladdningar

Tänk vad mycket man tar för givet. Jag hjälpte min fru att hitta en podcast på podradio.nu. Vid sidan om titeln på programmet står det inom parentes: ”255 nerladdningar”.

– Vad betyder det!? utbrister hon.
– Att 255 personer har laddat hem programmet, säger jag (Jag går förstås inte in på att det i teorin kan ha laddats hem flera gånger av samma klient). Vilken bra fråga… vad trodde du att det betydde?
– Att man måste ladda hem 255 filer. Jag tänkte: gud vilken lång tid det måste ta att ladda hem, det orkar jag inte.

För en normalt funtad person är det faktiskt en giltig tolkning. Jag skulle själv ha kunnat skriva något liknande, och tagit för givet att alla ska förstå vad siffran står för. Egentligen är den ju ganska irrelevant i sammanhanget – även om det är godis för it- och statistiknördar som jag själv.

Tänk till en extra gång kring varför du erbjuder information och glöm förstås aldrig att testa dina formuleringar på ovana användare. Varje tröskel till att förstå ett fenomen gör ju att du skrämmer iväg potentiella nyfikna användare som egentligen kan ha stor behållning av det du erbjuder.

Per Axbom

Per Axbom

@axbom

Per Axbom är kommunikationsvetaren som föddes i Liberia. I 20 år har han utbildat den digitala yrkeskåren och hjälpt organisationer med digital användbarhet och tillgänglighet. Per gör teknik trygg och omtänksam genom reflektivt resonerande, hänsynstagande design, coaching och utbildning. Du kan höra hans röst på UX Podcast.

Digital omtanke bokomslag Pers nya handbok om etik i teknikbranschen, Digital omtanke, finns att köpa hos Bokus. Den engelska upplagan finns även i Kindle-format hos Amazon.

Anlita Per för föreläsning, workshop eller coachning.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments