6 skäl till att Internet förändrar allt

Jag satt och kluddade med min iPad och det bidde en lista. Vad tycker ni?

6 skäl till att internet förändrar allt

1. Transparens

Vår insyn i företags, organisationers och privatpersoners vardag är svindlande om vi jämför med 15 år sedan. Ofta vet journalister och politiker inte ens om vem som kan se deras statusuppdateringar. Inte andra heller, för den delen =) Det bästa är förstås när myndigheter och företag ger tillgång till mängder av intressant data som sedan kan användas för att bygga nya spännande tjänster.

2. Fri viral kopiering

Det kostar inget att kopiera digital information. Spridning sker i bästa, eller värsta, fall organiskt, som virus. Meddelanden som man vill få ut kan få en otrolig spridning. Även, förstås, meddelanden man inte vill få ut.

3. Masskonversation

Vi pratar med alla och de pratar med varandra. Det finns inte en enskild auktoritet (företag eller politisk gruppering) som lätt kan styra köp eller tyckanden åt ena eller andra hållet. Vi blir mer gränslösa som individer och öppna för intryck, att följa vår intuition och vi hittar likasinnade på oväntade ställen.

4. Geografiskt obunden (geografri)

Internet är globalt sammankopplat och vi når det med handhållna apparater dygnet runt. Jag har möten med hela världen, jag ställer frågor till kineser med vändande svar och jag bevakar nyheter där de händer, när de händer… inte dagen efter i den tryckta tidningen. Möten har jag förstås med skärmdelning, exempelvis via join.me (som även funkar på iPad), och samtal via Skype.

5. Eget skapande

Verktygen för eget skapande har revolutionerat media och gett potential för var och en, privatperson såväl som företag, att bli sitt eget mediehus. Det är multimedialt och det är i det närmaste kostnadsfritt. Tänk WordPress, Flickr, YouTube och online-verktyg som Pixlr. Men även kunskapskällor som Wikipedia och diskussionsforum som Flashback innebär en ökad möjlighet att förstå och påverka sin omvärld.

6. Visualiseringar

Våra verktyg gör att vi kan förmedla kunskap på helt nya sätt och visualiseringar frodas på nätet, allt för att så många människor som möjligt ska kunna förstå ett budskap. Det gör underverk för lärande, insikter och innovation. En sökning på på Twitter räcker för att förmedla vad det handlar om. Infografik-visualiseringar brukade tidningarna vinna priser för. Nu görs de av vem som helst.

Innovation genom kombination

Extra intressant blir det förstås när vi parar ihop de här egenskaperna: Eget skapande och fri viral kopiering (Creative Commons), transparens och visualiseringar (öppen data för nya tjänster), geografiskt obunden masskonversation (World of Warcraft). Möjligheterna känns gränslösa varför jag försiktigt lanserar begreppet geografri i bilden. 🙂

Om du inte är med på det här tåget så missar du med stor sannolikhet stora möjligheter att förändra din verksamhet. Och ha roligt samtidigt.

Per Axbom

Per Axbom

@axbom

Per Axbom är kommunikationsvetaren som föddes i Liberia. I 20 år har han utbildat den digitala yrkeskåren och hjälpt organisationer med digital användbarhet och tillgänglighet. Per gör teknik trygg och omtänksam genom design, coaching och utbildning. Du kan höra hans röst på UX Podcast.

Digital omtanke bokomslag Pers nya handbok om etik i teknikbranschen, Digital omtanke, finns att köpa hos Bokus. Den engelska upplagan finns även i Kindle-format hos Amazon.

Anlita Per för föreläsning, workshop eller coachning.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Jag vill lägga till en punkt. Prylarna som jag kan nå och som kan nå varandra. Jag behöver inte gå till en pryl för att göra något med den. Telematik kallades det för för 25 år sedan inom Televerket när prylar pratade med varandra. Då handlade det om att ha en fast lina eller att prylarna ringer upp för att larma om något. Det är inte alltid så så synligt för oss men jag ser några saker: jag kan ställa om temperaturen i värmepumpen, min blueray-spelare är plötsligt lite smartare, den uppdaterade sin programvara. Min bil är inte uppkopplad men… Read more »

En kommentar om punkt 2. När informaion digitaliseras och sprids via kopiering så gör det informationen mindre flyktig. Ett affärsmöte IRL brukar inte bandas och sparas. Ett affärsmöte på skype har bandats och sparats vara sig vi vill det eller inte.
Allt sparas och kan rekonstrueras i efterhand. Världen blir mindre flyktig.

Först tänkte jag ”Vaddå ändrar allt? Ändrar vad?”. Internet ÄR ju. Men insåg att det kanske i vissa sammanhang fortfarande är ett önsketänkande . . .

[…] sig som webbstrateg och upplevesedesigner. Idag blev jag väldigt inspirerad av inlägget 6 skäl till att Internet förändrar allt, som sammanfattar mycket av det vi har på känn och pratar om , men kanske inte varje dag […]