Aaargh! Jag hatar SEB:s internetbank

I morse skrek jag rakt ut: ”Aaargh! Jag hatar SEB:s internetbank”. Jag inte bara skrek det, utan jag postade det via ping.fm till Facebook, LinkedIn, Jaiku och några ställen till. Jag fick ett par reaktioner och chans att avreagera mig både på Jaiku och Facebook. Det här är berättelsen om varför jag skrek, och jag ger därmed ytterligare skjuts och bränsle till denna historia om SEB:s internetbank.

Imorse klockan 7.30 började jag göra ungarna redo för dagis respektive skola. Av någon anledning slår det mig just då att jag glömde bekräfta betalningen av den faktura som jag la upp för betalning på SEB igår. Tack och lov att jag kom på det, tänker jag, jag var ju redan sen med betalningen. Som alltid har jag en dator igång och plockar fram dosan för att logga in. Mycket riktigt, i listan över ”ej skickade uppdrag” ligger den registrerade betalningen.

Här måste jag förtydliga. På SEB:s internetbank måste man först, steg 1, registrera betalningen av sina räkningar. I steg 2 skickar man uppdraget till banken. Ni som har Skandiabankens internetbank förstår nog inte alls vad jag menar, eftersom betalningsuppdraget är upplagt i och med att man registrerar räkningen. Nåväl, det här är det första användbarhetsproblemet:

SEB:s internetbank - användbarhetsproblem

Så som gränssnittet ser ut så måste jag bläddra ner för att över huvud taget upptäcka att det ligger en lista med registrerade betalningar (så kallade betalningsuppdrag) som inte skickats till banken. Den interaktionsdesign man valt ger alltså rätt usla signaler till användaren när det gäller att förmedla det viktiga budskapet ”Hallå! Dina uppdrag ligger här men vi tänker inte betala dem förrän du skriver in en till kod och klickar ok.”

Okej, tillbaka till morgonens bestyr. Jag loggar alltså in, hittar betalningsuppdraget, och plockar fram dosan för att via ett par olika sifferkombinationer hitta fram till bekräftelsekoden. Jag trycker OK och reser mig för att gå ut och hjälpa minstingen knyta skorna. Samtidigt dyker det upp på skärmen ett felmeddelande:

SEB:s internetbank - felmeddelande

Felmeddelande. Mottagaren tillhandadatum måste vara senare än dagens datum.Kan vara mottagaren tillhanda tidigast en vardag framåt i tiden. Det finns fel på ett eller fler uppdrag.

Det är nu jag skriker. För jag inser att jag inte kommer få någon hjälp av SEB:s internetbank. Dels får jag inte betala fakturan samma dag vlket jag får göra hos Skandiabanken om jag registrerar betalningen innan klockan 9; och jag får inte heller förslaget från SEB:s internetbank att ändra datumet till imorgon. Hos Skandiabanken får jag titt som tätt hjälp med att ändra datumet i stil med ”Datumet du angav infaller på en helg, vi har ändrat till närmaste vardag. Kolla att det är ok”. Det är att föra en dialog med en människa!

Kalla handen hos SEB. Det är till att gå tillbaka till listan med betalningsuppdrag, gå in och ändra datumet i betalningsuppdraget, och sedan: swooosch, fram med dosan, knappa in inte mindre än 14 siffror fördelade på fyra inmatningar (igen) för att få ut rätt kod och sedan klicka ok för att uppdraget nu ska vara accepterat av banken som något de faktiskt tänker göra åt mig.

Från att ha trott att jag skulle fixa detta på 30 sekunder gick det nu säkert 5 minuter till att fixa med en betalning som inte ens kunde gå iväg idag, trots att jag gjorde detta innan klockan åtta. Så jag stressade i onödan och ungarna passar på att hoppa i sängen. Det är inte världens bästa onsdagmorgon.

Då tog jag fyra sekunder på mig att skrika på ping.fm så att det gick ut på åtta sajter: ”Aaargh! Jag hatar SEB:s internetbank!!!” Det är så missnöjda kunder gör idag har jag hört. Och ekot från min taskiga morgon försvinner aldrig riktigt utan hittar alltid någon vägg i bubblan att fortsätta studsa mot.

Om någon i min närhet ber mig rekommendera en internetbank så anar ni nog svaret. Jag kan hantera SEB:s internetbank för att jag i just detta fall måste ha ett konto där, och jag har hyfsad internetvana; men inte tycker jag att det är rätt att personer ska behöva utsättas för gränssnitt där man känner sig dum som människa, när det finns exempel på gränssnitt som man seglar sig igenom utan motstånd.

Dåliga gränssnitt ger webben ett dåligt rykte.

Den 13 november är det World Usability Day. Passa på att känna efter hur dum du känner dig på de inloggade sidorna hos dina leverantörer av banktjänster, el, telefoni, med mera. Att uppträda som en diva gentemot sina kunder har aldrig varit en bra långsiktig strategi och det är lika bra du talar om det.

Men om du jobbar på SEB och läser det här: jag ställer gärna upp på en översyn. Det har sett likadant ut lite väl länge nu, eller hur.

Per Axbom

Per Axbom

@axbom

Per Axbom är kommunikationsvetaren som föddes i Liberia. I 20 år har han utbildat den digitala yrkeskåren och hjälpt organisationer med digital användbarhet och tillgänglighet. Per gör teknik trygg och omtänksam genom design, coaching och utbildning. Du kan höra hans röst på UX Podcast.

Digital omtanke bokomslag Pers nya handbok om etik i teknikbranschen, Digital omtanke, finns att köpa hos Bokus. Den engelska upplagan finns även i Kindle-format hos Amazon.

Anlita Per för föreläsning, workshop eller coachning.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

41 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ahh, intressant inlägg, som blir intressantare av att SEB svarar. Skönt att höra att det kanske finns hopp för företagets internetbank. Jag blev själv kund under hösten och skrek även jag av ilska några gånger. Första fakturan jag betalade var jag tvungen att fråga mottagaren om hon fått den eftersom jag inte fattade om jag lyckats betala den eller inte. Dessutom är det många klick innan jag kommer fram till det jag vill göra -kolla inkommande fakturor. Några veckor senare ringer SEB mig och frågar om jag är nöjd och om det går bra för mitt företag. Då passar jag… Read more »

Vad jag förstår bör det vara lite komplicerat att sköta sina bankaffärer på Internet, jag vill ju inte att det vara alltför lätt för andra att tafsa på mitt bankkonto. En variant är Handelsbanken, där är en ID-koll knuten till datorn + lösenord. Enklare så länge man sitter vid egen dator, komplicerat om man vill sköta bankaffärer på Internetcafe.
Jag har använt SEB och SHB i många år – man vänjer om man tror att det bidrar till säkerheten!

Jättespännande! Jag använder själv också SE-bankens internetbank och både saknar funktioner och håller med om bökigheten när det gäller att godkänna
Jag hade önskat en blogg från SEB där de skriver om sina hur det går i utvecklingen av deras internettjänst.
Hoppas att fler företag får upp ögonen för möjligheterna med modern internetkommunikation!
P.S. Kanonbra blogg! Vore trevligt med en möjlighet att prenumerera på kommande svar på en kommentar (som nu, ifall någon svarar på mitt inlägg). Jag är ganska säker på att det ska vara möjligt att aktivera i Drupal, som du kör. =)

Sent ska syndaren vakna. Det roliga med Internet är att man kan snubbla på en massa saker när man egentligen letar efter något annat. Ett drygt år efter ditt utbrott har inget hänt, men enträgen vinner. För ett antal år sedan var det faktiskt så att det – i alla fall på vissa ställen på SEB:s Internetbank stod ”snarast” i datumfältet. Om man inte ändrade det till ett explicit datum så beräknades vad ”snarast” innebar när man registrerade betalningen. Om man som Axbom beskriver registrerade betalningen utan att skicka den så blev det ändå problem, eftersom datumet sattes vid registreringen… Read more »

[…] för en gångs skull, sa Alice. PS: Jag är SEB-kund och det är en av anledningarna till att SEB då och då får stå ut med min kritik. Jag är övertygad om att det går att hitta lika bristande […]

Hej Per! Jag jobbar med samtliga internetbanker utom Nordea och Skandiabanken dagligen i mitt yrka. Ur mitt perspektiv (Fredrik (Svensson)skulle nog kalla mig lekman gällande gränssnitt och annat….;) ) så är Handelsbanken den bank som kommit närmast perfektion. Har OTALIGA gånger råkat ut för att EN j*la betalning stoppar ett antal andra, vilket gör att min kund inte kan slutgodkänna sina betalningar vilket i sin tur leder till att denne drabbas av påminnelseavgifter eftersom jag måste gå in och ändra datum innan kunden åter kan gå in och slutgodkänna. Ser att detta inlägg är skrivet 2008 vilket gör mig lite… Read more »

Förstår att det kan vara knepigt att hantera SEB:s internetbank efter att min make blivit kund hos dem tidigare i år och stött på en del knäppigheter. Själv har jag varit internetkund på SEB sen andra hälften av 1800-talet, så vi har liksom vuxit tillsammans och jag tycker inte att den är så knäpp som jag kanske borde. Fast jag skulle ju inte bli direkt sur om betalningsprocesserna blev enklare.

Kanske lite utanför ämnet, men just idag upptäckte jag att man måste ha ett konto på SEBs internetbank med tillhörande pinkod för att kunna betala med sitt nya visa/mastercard-anslutna SEBbetalkort på vissa nätbutiker (blir bara fler). Dvs jag har ett betalkort som jag inte kan använda – för min egen säkerhets skull. Det ovanstående är ju inte direkt någon reklam för internetbanker som i sig är mycket svåra att använda för sifferdyslektiker som undertecknad.

Hej, Jo det är onekligen svårt med flera banker och andra sajter med just formulär eller inmatning. Jag upplever själv samma frustration som du vad gäller lägga in betalningar. Använder SEB privat och Östgöta till företaget. SEB är inte så bra och man gör ofta fel eller får felmeddelanden. Östgöta kanske är bättre men har även dem ett oprofessionellt formulär som inte föreslår eller rättar till. En annan bra detalj du skriver är just att betalningsuppdragen i vissa banker ska ta en eller flera dagar att genomföra. Det förklaras inte utan man får själv märka det när man klickat i… Read more »

Jag har använt SHB i många år och är otroligt nöjd. Så nöjd att jag inte byter bank. SHB utvecklar sin miljö HELA tiden. Ibland kan man önska att något skulle fungera på ett visst sätt och tro mig, ett par veckor senare funkar det så. På ngt sätt ”ser” de hur vi beter i gränssnittet.
Min fru bytte till ICA-banken och deras miljö är rena skämtet. Jag förstår inte alls upplägget och då jobbar jag med användbarhet i min dagliga mission.

SEB kan omöjligt vara värre än Swedbanks internetbank! Jag känner igen mig i ditt utbrott; så låter det varje månad när jag bryter ihop medan jag måste betala räkningar. Det är ologiskt och svårt att hitta med massor med onödiga steg och inga smarta funktioner eller hjälp. Eftersom jag är inne så sällan som möjligt så har jag ju dessutom hunnit glömma var jag hittade vissa funktioner sen sist. Det ironiska är att jag bytte från Danske Bank som jag tyckte var lite knölig – men i efterhand kan jag konstatera att deras internetbank är otroligt mycket mer användarvänlig än… Read more »

Hahaha! Swedbanks internetbank… APPLI APPLI! DÖÖÖ.

@JeZe: Jag hoppas Handelsbanken är annorlunda från deras demo dom har online för det är helt vansinnigt. Det är 3(!) klick bara för att se hur mycket pengar du har på ditt konto. Och popups har dom också.
: Det bästa jag sett i internetbankväg är mockup:en som capndesign publicerade 2009: http://capdesign.idg.se/2.990/1.214033/nordease-redesign-av-doberman
För att få någon som helst kontroll över min egen ekonomi skrev jag själv ett verktyg för att klassificera transaktioner som jag copy-paste:ade ut från min internetbank. Kolla in http://mammon.kodare.net Jag skulle vilja ha en bank som hade liknande funktioner så jag slapp skriva det själv…

[…] antar att pengarna ska skickas så fort som möjligt om jag inte anger ett transaktionsdatum. SEB’s Internetbank gör det inte. Tillgängligheten är dessutom katastrofal för personer med funktionshinder enligt en stor […]

@JeZe: Icabanken hade ett enekelt och användarvänligt system för några år sedan men sen bytte man till en SEB-liknande strategi med några extra moment så att det ska bli riktigt krångligt. Koden som man ska kvittera med är hela 9 siffror och två av dessa är alltid samma och därmed onödiga för att det inte ska vara för enkelt.

@SEBSverige Detta var 2008 http://t.co/FV8GswZc och inget har hänt.

What he said 🙂
Den är faktiskt fruktansvärt dålig, alltså fruktansvärt. Och det var den redan för fem år sedan som det verkar….

Så kul att SEB’s sida suger lika mycket fortfarande.
Och att de bara har förenklad inloggning från vissa mobilappar och inte från webbläsaren… suck.
Måste dock säga att SEB’s Android app har fungerat väldigt bra för mig. Både snabbinloggning (utan digipass) för enklare överföringar mellan egna konto samt scanning av t.ex. OCR koder vid betalningsregistrering.
Nu har jag bytt till Windows Phone 8, och så klart så har de inte hunnit släppa någon WP app än, Windows Phone har ju bara funnits sedan november 2010…

Blev arg på skiten idag, är rätt ny kund på SEB, googlar och hittar detta inlägg – från 2008!
Ridå.

maillot equipe de france 2013…
I think this is an useful put up and it is very useful and experienced. consequently, I would like to thank you for the attempts you have manufactured in creating this post….

maillot france 2013…
ferait maillot france 2013 fois désordre pour une équipe taillée à coups de millions pour écraser le championnat, devraient désigner à leur tour un nouveau Conseil dEtat de match bayern munich membres avec Raul Castro à sa tête, Le scandale le maillot …

maillot de foot…
陸のロッジに達すると、cnn の放送は購入者が…

Nya sajten är nu lanserad, och grattis, den är ännu värre. Nu kan jag inte ens ändra konto när jag ska betala räkningar. Jag betalar mina kvartalsräkningar från ett sparkonto. När jag ska välja att betala räkningar med sparkontot på nya sajten går det inte. Det går inte heller att byta på något sätt, man måste föra över pengar till lönekontot och sedan göra en betalning. Jag har lite bundna räntor, men jag fasar ut skiten så fort jag kan. Dessutom har de ingen app för WP. Så långt efter de andra att det är genant.

Sidenote: Är inte detta en inställning i Disqus och inte Drupal?

Forex är Bäst, gratis kort! direkt betalning, alltså samma dag, vilken tid som helst. Dessutom så har dem kontanter pengar i alla valör och valuta. Enligt EU lag ska bankerna tillhandahålla kontanter som är lagliga betalnings medel. Long Live Cash