Exempel på Ajax

När jag förklarar Ajax är det många som frågar mig om jag kan ge några exempel på webbplatser som använder det. På allmän begäran kommer alltså här en snabbt ihopknåpad lista.

Ajax sägs ofta stå för asynkron javascript och xml, men faktum är att Ajax-tillämpningar inte behöver använda XML och Jesse James Garrett (mannen från Adaptive Path som myntade begreppet) vill inte att det ska var en akronym.

Ajax är snarare ett samlingsnamn för tekniker som gör det möjligt att ladda och visa innehåll från servern på en webbsida utan att ladda om själva sidan. Fördelarna över Java och Flash är snabbare laddningtid och ett gränssnitt som är förenligt med övriga webbplatsen.

Kom ihåg att ingen webbplats blir självklart bättre för att man smackar på lite Ajax: du kommer inte ifrån behovsanalys och användartester; och det kan ställa till en hel del problem med tillgängligheten.

Jag säger som Spider-Man: ”With great power comes great responsibility”.

Här kan du i alla fall spana in lite Ajax

Vill du lära dig Ajax?

Per Axbom

Per Axbom

@axbom

Per Axbom är kommunikationsvetaren som föddes i Liberia. I 20 år har han utbildat den digitala yrkeskåren och hjälpt organisationer med digital användbarhet och tillgänglighet. Per gör teknik trygg och omtänksam genom design, coaching och utbildning. Du kan höra hans röst på UX Podcast.

Digital omtanke bokomslag Pers nya handbok om etik i teknikbranschen, Digital omtanke, finns att köpa hos Bokus. Den engelska upplagan finns även i Kindle-format hos Amazon.

Anlita Per för föreläsning, workshop eller coachning.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments