Apoteket.se har låg tillgänglighet

Det är dags att dela ut en känga till Apoteket.se innan de blåser upp sig själva för mycket:

  • Internet World utnämnde dem till Sveriges bästa hälsosajt.
  • I Computer Sweden var de omnämnda som en användbar webbplats.
  • I Dagens Media pratar Eva Fernvall, marknadsdirektör för Apoteket, om att Apotekets tillgänglighet höjs och hänvisar bland annat till Internet, som ska utnyttjas i allt högre grad.

Jag ger dem närmast bottenbetyg i tillgänglighet.

Fler och fler tjänster flyttar över till Internet som forum, men det gäller att förstå att man måsta tillgodose alla människors behov för att det ska bli gångbart. Annars är det hundratusentals människor som plötsligt inte kan utföra enkla, vardagliga ärenden.

Jag hittar som vanligt åtskilliga fel men nöjer mig med att visa hur webbplatsen ser ut i den vanligaste textläsaren, lynx:

Skärmdump av Apotekets webbplats i webbläsaren lynx

Texten i skärmdumpen ovan lyder:

”Välkommen till http://www.apoteket.se. Ser du denna text beror det på att denna sida kräver att du har en Webbläsare som stödjer ramar”

Gör om. Gör rätt.

Per Axbom

Per Axbom

@axbom

Per Axbom är kommunikationsvetaren som föddes i Liberia. I 20 år har han utbildat den digitala yrkeskåren och hjälpt organisationer med digital användbarhet och tillgänglighet. Per gör teknik trygg och omtänksam genom design, coaching och utbildning. Du kan höra hans röst på UX Podcast.

Digital omtanke bokomslag Pers nya handbok om etik i teknikbranschen, Digital omtanke, finns att köpa hos Bokus. Den engelska upplagan finns även i Kindle-format hos Amazon.

Anlita Per för föreläsning, workshop eller coachning.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments