Backup för en lathund — eller tvärtom

Förra veckan bröt sig någon in i mitt hem och stal ett par datorer och en extern hårddisk. Jag lovade återkomma i bloggen om hur jag säkerställt att jag räddat min digitala information. Så här kommer en liten lektion i backup för de lathundar som alltid skjuter backuper på framtiden. Ta tag i det här nu!

Backblaze, Dropbox och extern hårddisk
Jag vill vara både lat och effektiv.

Per Axbom

Nyckeln till backup är redundans. Med redundans menar jag att något måste utföras så många gånger, eller på så många sätt, att om ett av sätten inte fungerar så kommer det vara tillräckligt med de sätt som fortfarande fungerar. Utöver det så eftersträvar jag i redundans att bara behöva utföra en aktivitet en gång (högst) för att den själv ska upprepa sig så många gånger som behövs för att säkerställa att informationen är trygg.

Backup via Backblaze

1. Backblaze.

OM du bara gör en sak idag, köp ett konto på Backblaze och installera deras programvara på din dator. För blott fyra dollar i månaden har du obegränsat med utrymme för backup som sker automatiskt i bakgrunden.

Köp och ladda ner Backblaze

När Backblaze är igång tar det kanske en vecka (egentligen beroende helt på hur mycket data du har, din uppkoppling och hur mycket du använder datorn under tiden) innan allt på din dator ligger i det så kallet molnet, det vill säga på internet. Sedan fortsätter den att göra backuper hela tiden i bakgrunden. Om något krisar och du behöver hämta en backup så packar de ihop en fil åt dig, eller så kan du  till och med beställa en extern hårddisk med all din data.

Molnfri information på säkert avstånd

Med Backblaze är din data säker från brand, stöld och datorkrascher. Du kan också göra backup på en extern hårddisk som är kopplad till datorn (till exempel den hårddisk jag nämner i steg 3). Behöver du någon gång komma åt filer som du raderat av misstag kan du ladda ner en tidigare backup.

Har du installerat Backblaze nu? Bra. Då är du redo för nästa steg. För kom ihåg, det är redundans vi vill åt. Hur bra och säkert detta än känns så kan säkert datorcenter hos Backblaze också slås ut, eller så trilskas programmet som ska sköta backupen i bakgrunden.

Ett stort tack till @brstefanp för tipset om Backblaze.

backup via Dropbox

2. Dropbox

Dropbox används vitt och brett i mitt yrkesliv, mycket för att det är fantastiskt när det gäller att dela filer när man jobbar i projekt tillsammans. Och: filer jag sparar i min Dropbox-mapp på datorn kopieras inte bara automatiskt till internet (på liknande sätt som Backblaze) utan de blir också enkelt tillgängliga via andra datorer som också kör Dropbox. Här snackar vi redundans.

Ladda ner Dropbox och skapa konto

Du får 2GB utrymme gratis hos Dropbox. Jag själv betalar 200 dollar om året för 100 GB, vilket räcker gott och väl för de mängder av dokument som jag hanterar, och skulle förmodligen rymma en hel del foton. Det finns också några extra speciella skäl till att jag rekommenderar Dropbox i detta läge:

Det här visste du inte om Dropbox:

  1. Dropbox kan spara precis allt på obestämd tid. Det innebär att om du sparat något på Dropbox och sedan raderat det från datorn (med flit eller av misstag) så ligger filen fortfarande kvar hos Dropbox i något som heter Deleted Files. För detta måste du ha ett betalkonto och aktivera något som heter Pack Rat (annars ligger raderade filer bara kvar i 30 dagar).
  2. Dropbox sparar versioner. Alltså: om du sparar över ditt dokument med ett nytt, uppdaterat dokument som har samma namn (ett vanligt arbetssätt), så kan du fortfarande hämta den tidigare versionen med hjälp av Dropbox! How to undelete files and recover old versions. ..]
  3. Du behöver inte synkronisera allt på Dropbox till din dator.Om du har jobbat med massor av filer i Dropbox som du sällan behöver tillgång till, eller om din dator har begränsat med utrymme, så kan du välja att inte synkronisera en viss mapp. Du sparar utrymme på datorn men har fortfarande enkel tillgång till filerna. Selective sync]

Och du, om du blir av med datorn, glöm inte att du bör plocka bort den som godkänd synk-dator hos Dropbox.

Dropbox är smidigt för att du har enkel tillgång till alla dina filer via ett webbgränssnitt eller via din mobila enhet när du inte har tillgång till datorn. Dropbox används också för att göra backup framför allt på arbetsdokument i en mappstruktur som du känner igen. Det innebär en snabb åtkomst till filer om olyckan skulle vara framme. Backblaze, å andra sidan, sparar undan allt och att återställa data därifrån tar lite mer tid. Samtidigt sparar ju Backblaze också allt det som Dropbox synkroniserar till din dator. Redundans, min vän.

Western Digital external hard drive

3. Extern hårddisk

Jag vill öppna med att säga: köp inte en extern hårddisk av märket LaCie. Jag har haft åtskilliga hårddiskar från LaCie som har kraschat och när jag en gång vittnade om det på Facebook så fick jag mängder av medhåll och exempel från andra vars LaCie-diskar avlidit under mystiska omständigheter. Jag är själv väldigt nöjd med märket Western Digital.

Så, varför behöver du en extern hårddisk i det här läget? Jo, för att backup till en extern hårddisk är snabbare än något annat när du behöver frigöra utrymme på din dator, ofta när det handlar om att spara undan stora mängder foton. Min absolut viktigaste rekommendation är dock: synkronisera din hårddisk med Backblaze, det gör du genom inställningarna i Backblaze-programmet på din dator. Då kommer du ha dina foton både på hårddisken och i Backblaze.

Räcker nu allt detta? Tja, jag kan självklart inte lämna några garantier… men jag är väldigt nöjd med att inte ha förlorat min viktiga information trots inbrott. Jag kunde fortsätta arbeta sömlöst med Dropbox-filerna (de filer jag jobbar med dagligdags) och den stora backupen från Backblaze tankas ner till en annan extern hårddisk. Allt är snart på banan igen.

Din smarta backup-lösning

Om du har kommit så här långt så bör din backup-lösning se ut ungefär så här:

Från dator till Backblaze, Dropbox och extern hårddisk

Disclaimer…

Ja, länkarna till Backblaze och Dropbox i inlägget är affiliate-länkar vilket innebär att jag kan få några MB extra utrymme om du registrerar dig via min länk, men det kan jag väl vara värd för dessa användbara tips 😉 Lycka till med att vara lat och effektiv!

— Redundans var ordet, sa Bill,
— Ja, det går som en dans, sa Bull


Kommentera