Blocket.se gillar inte mina sökord

Idag la jag in en annons på Blocket.se för att sälja vår gamla sängram, en svart Tromsnes 180x 200 om någon är intresserad 😉

Hursomhelst så noterade jag att folk använde lite olika begrepp när de annonserade ut liknande objekt, såsom sänggavel eller sänggavlar.

Ergo: för att hjälpa de som söker efter objektet la jag ut en rad med tre ämnesord i annonsens brödtext, så här:

Sökord: sängram, sänggavel, sänggavlar

Det här skulle innebära att personer som söker efter sänggavel i sökmotorn även hittar vår sängram; det är inte orimligt att personen skulle anse att träffen på en sängram i allra högst grad är tillämplig givet behovet.

Men Blocket.se gillar inte extra sökord

En timme senare fick jag svar från Blocket med rubriken ”Ej godkänd” och följande motivering (min fetstil).

Hej,
Annonsen du lagt in bryter mot Blockets regler.
[…]
Det är inte tillåtet att skriva in extra sökord i annonsen. Det gör det svårare att hitta relevanta annonser. Gå gärna till vår sökhjälpsida för att se hur sökmotorn fungerar. http://www.blocket.se/sok_hjalp.htm?

Ur mitt perspektiv har jag svårt att förstå, när det trots allt är en människa som granskar annonsen, hur extra sökord i form av synonymer (och felstavningar om man så skulle vilja) gör det svårare att hitta relevanta annonser.

Snälla blocket.se: Tänk om, gör rätt.

Per Axbom

Per Axbom

@axbom

Per Axbom är kommunikationsvetaren som föddes i Liberia. I 20 år har han utbildat den digitala yrkeskåren och hjälpt organisationer med digital användbarhet och tillgänglighet. Per gör teknik trygg och omtänksam genom design, coaching och utbildning. Du kan höra hans röst på UX Podcast.

Digital omtanke bokomslag Pers nya handbok om etik i teknikbranschen, Digital omtanke, finns att köpa hos Bokus. Den engelska upplagan finns även i Kindle-format hos Amazon.

Anlita Per för föreläsning, workshop eller coachning.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Framför allt är det ett smart sätt att undvika nyckelordsspam. Som på YouTube, där vissa klipp har 1000 nyckelord som ofta inte har något med klippet att göra. Vilket leder till att alla måste spamma nyckelord för att få några besök alls. Så blocket.se har helt rätt i att extra sökord ”gör det svårare att hitta relevanta annonser”.