Certifiering av tillgänglighet

I sitt senaste nyhetsbrev skriver Verva om certifiering av tillgänglighet och konstaterar att idag ”finns ingen oberoende och officiell certifiering av tillgängligheten hos en webbplats”.

Verva skriver vidare:

En särskild ISO-standard definierar begreppet certifiering och ställer bland annat krav på att bedömningen ska göras av en oberoende granskare.

En aktör på den svenska marknaden som erbjuder något de kallar certifiering, eller tillgänglighetsgaranti, är konsultföretaget Funka. Ett exempel på hur deras certifiering ser ut ser du hos Statens fastighetsverk.

Det jag tycker Verva lyfter fram på ett bra sätt är att det är tveksamt om detta kan kallas certifiering av tillgänglighet eftersom det granskande företaget inte får vara rådgivande eller producerande av webbplatser – varken före eller efter granskningen.

Läs mer hos Verva:

Per Axbom

Per Axbom

@axbom

Per Axbom är kommunikationsvetaren som föddes i Liberia. I 20 år har han utbildat den digitala yrkeskåren och hjälpt organisationer med digital användbarhet och tillgänglighet. Per gör teknik trygg och omtänksam genom design, coaching och utbildning. Du kan höra hans röst på UX Podcast.

Digital omtanke bokomslag Pers nya handbok om etik i teknikbranschen, Digital omtanke, finns att köpa hos Bokus. Den engelska upplagan finns även i Kindle-format hos Amazon.

Anlita Per för föreläsning, workshop eller coachning.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments