Designåret för användbara webbplatser?

Logotyp för designåret 2005Det är mycket tal om Designåret 2005, hur vi påverkas i vår vardag och hur bra design skapar mervärde. Som användbarhetsdesigner med webben som spelplats vill jag att fler får upp ögonen för att de aspekter som Designåret lyfter fram: användarvänlighet, handikappanpassning och ergonomi – i allra högsta grad är tillämpbara i design på nätet.

Det kanske är läge att starta ett designprojekt för användbarhet på webben. Så mycket idéer så lite tid. Kanske om vi slog våra idépåsar ihop, vad säger du?

Designåret gör till exempel själva ett digert misstag när de erbjuder sin logotyp för webben i jpeg-format, ett filformat som är anpassat för foton. Givetvis borde de använda png eller gif stället. Logotypen ni ser här har jag konverterat.

Per Axbom

Per Axbom

@axbom

Per Axbom är kommunikationsvetaren som föddes i Liberia. I 20 år har han utbildat den digitala yrkeskåren och hjälpt organisationer med digital användbarhet och tillgänglighet. Per gör teknik trygg och omtänksam genom design, coaching och utbildning. Du kan höra hans röst på UX Podcast.

Digital omtanke bokomslag Pers nya handbok om etik i teknikbranschen, Digital omtanke, finns att köpa hos Bokus. Den engelska upplagan finns även i Kindle-format hos Amazon.

Anlita Per för föreläsning, workshop eller coachning.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments