Digitalt utanförskap i Sverige 2012 — infografik

Jag har länge brunnit för alla människors möjlighet att använda internet, alldeles oavsett funktionshinder, inlärningsmetodik och förkunskaper. Mitt mål med de designlösningar jag tar fram är alltid att minimera friktion, brus och allt annat som hindrar människor från att slutföra sina uppgifter.

Alltför sällan pratar vi dock om de människor som står helt utanför Internet, självvalt eller inte, och jag upplever ofta att det finns en övertro på att alla till slut ska hitta till onlinevärlden — det skulle alltså bara vara att vänta in ”eftersläntrarna”.

Kunskapen om icke-användarna finns

Därför är jag oerhört tacksam för de årliga undersökningar som .SE finansierar och som bland annat synliggör det här digitala utanförskapet på ett sätt som vi inte borde kunna blunda för. Siffran för de som inte känner sig delaktiga alls, eller bara lite delaktiga, har varit över 40% i mer än 7 år. Jag vädjar till så många som möjligt att engagera sig för digital delaktighet — allt som krävs är lite tid och hjärta!

Vi som älskar Internet måste hjälpa och stötta andra att leva i det som alltmer blir ett rakt igenom digitalt samhälle. Det första steget är som alltid att förstå problemet. Denna infografik är mitt bidrag till kunskapsspridningen om de som hela tiden riskerar att bli bortglömda:

Infografik om digitalt utanförskap

Ladda ner infografik

Per Axbom

Per Axbom

@axbom

Per Axbom är kommunikationsvetaren som föddes i Liberia. I 20 år har han utbildat den digitala yrkeskåren och hjälpt organisationer med digital användbarhet och tillgänglighet. Per gör teknik trygg och omtänksam genom reflektivt resonerande, hänsynstagande design, coaching och utbildning. Du kan höra hans röst på UX Podcast.

Digital omtanke bokomslag Pers nya handbok om etik i teknikbranschen, Digital omtanke, finns att köpa hos Bokus. Den engelska upplagan finns även i Kindle-format hos Amazon.

Anlita Per för föreläsning, workshop eller coachning.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] för Digidel av Axbom Innovation, partner i Digidel Hemsidan digidel.se drivs av .SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur) […]

[…] Per’s “excluding” infographic – Digitalt utanförskap i Sverige 2012 […]

Digitalt utanförskap i Sverige 2012 — infografik – axbom http://t.co/9CRVYewv