Elektroniskt öra för bättre miljö på dagis

en ljudnivåmätare som heter Sound SignalLäkaren Tomas Risberg, blivande specialist i neurologi, skriver på sin sajt Ljudergonomi & Akustisk Ekologi:

Gång på gång de senaste åren har det kommit larmrapporter om att ljudnivån på många svenska förskolor är nära eller över gränsen för hörselskador. Det intressanta med dessa studier är att de huvudsakligen tycks fokusera på de vuxnas upplevelse och exponering i denna barnens uppväxtmiljö: Vi vet idag att buller redan i det icke-hörselskadliga området orsakar inlärningssvårigheter hos barn.

Även Socialstyrelsen skriver om bullrets effekter på talkommunikation, prestation och inlärning. Nu har även deras rapport Miljörapport 2005 kommit som är den första nationella rapporten om barns miljö och hälsa i Sverige.

Vi vill gärna att Simons dagis ska införa ett så kallat elektroniskt öra, en ljudnivåmätare, men det är som alltid en kostnadsfråga. Nu letar jag med ljus och lykta efter var man kan köpa ett elektroniskt öra men hittar bara information om riskerna och effekterna av buller. Vad kan vi egentligen göra åt detta och vilka krav kan vi ställa?

Det jag hittat hittills är produkten Sound Signal som finns i lite olika prisklasser och har en pedagogisk design.

Vad är ett rimligt pris och vad är lämpligt för förskolan? Kommentera gärna och jag bygger vidare allt eftersom mer info kommer in.

Per Axbom

Per Axbom

@axbom

Per Axbom är kommunikationsvetaren som föddes i Liberia. I 20 år har han utbildat den digitala yrkeskåren och hjälpt organisationer med digital användbarhet och tillgänglighet. Per gör teknik trygg och omtänksam genom design, coaching och utbildning. Du kan höra hans röst på UX Podcast.

Digital omtanke bokomslag Pers nya handbok om etik i teknikbranschen, Digital omtanke, finns att köpa hos Bokus. Den engelska upplagan finns även i Kindle-format hos Amazon.

Anlita Per för föreläsning, workshop eller coachning.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments