Filmer om digital tillgänglighet

Höll kurs hela dagen idag och spelade sedan in en podcast så jag är lite mosig i huvudet. Men tänk vad effektivt det är med filmer ändå, både som visuellt hjälpmedel, för inlärning, för att bryta tempot i vardagen och för att få perspektiv. Här är tre filmer jag brukar använda mig av när jag föreläser om tillgänglighet.

the-blind-film-critic-by-axbom

The blind film critic heter egentligen Tommy Edison och är en av mina idoler. En blind kille som gör YouTube-filmer med riktigt bra innehåll. Ibland handlar det om hur han själv använder digitala hjälpmedel. Följ honom gärna på Twitter: @BlindFilmCritic och besök hans sajt som är sprängfylld med insiktsgivande material. I första filmen använder han iPhone och Twitter. I nästa film visar han hur Instagram funkar.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

Och om du gillade de två filmerna så måste du bara se när Tommy går till bankomaten för att visa hur han tar ut pengar. Bankomaten säger åt honom att plugga in hörlurarna, men inte VAR han ska plugga in hörlurarna. Vi skrattar åt det men det är förmodligen en fluglort på näsan jämfört med vad en del webbplatser ställer till med.

För att ge en bra bild av vilka typer av funktionsnedsättningar jag pratar om när det gäller tillgänglighet för webben så rekommenderar jag till sist denna film, som också visar en del typiska utmaningar som kan ställa till det. Jag rekommenderar att du följer min bloggserie om tillgänglighet som fortsätter igen på måndag, och som blir en e-bok när jag tagit mig igenom alla riktlinjer i WCAG.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

Tänk vilken nytta du kan göra genom att utveckla tillgängliga webbplatser från start!

Per Axbom

Per Axbom

@axbom

Per Axbom är kommunikationsvetaren som föddes i Liberia. I 20 år har han utbildat den digitala yrkeskåren och hjälpt organisationer med digital användbarhet och tillgänglighet. Per gör teknik trygg och omtänksam genom design, coaching och utbildning. Du kan höra hans röst på UX Podcast.

Digital omtanke bokomslag Pers nya handbok om etik i teknikbranschen, Digital omtanke, finns att köpa hos Bokus. Den engelska upplagan finns även i Kindle-format hos Amazon.

Anlita Per för föreläsning, workshop eller coachning.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[SE] Filmer om digital tillgänglighet http://t.co/wXcVvxFogr #t12t

[…] vad är det? När man inte ser, hur ska vi tänka för att fler ska få vara med. Dom är redan med, se här   Det finns ett ställe som heter http://www.Funka.se, bra tycker vi om du inte träffat på dem, […]

[…] Tillgänglighet, den här bloggen tycker vi är riktigt bra. Tryck här […]