Jag är Linus på FON

Nu har jag också äntligen blivit en Fonero: en person som delar med sig av sitt nätverk till andra och får tillgång till andras trådlösa nätverk över hela världen.

FON är världens största WiFi Community. Med FON-routern kopplad till min router har jag ett trådlöst nätverk i hemmet. Genom att min anslutning erbjuds gratis till andra FON-medlemmar (Foneros) kan jag också koppla upp mig gratis på alla andra Foneros nätverk. Idag finns närmare 320 000 Foneros i världen och målet är att växa till en miljon Foneros under år 2008.

FON-routern har jag anslutit till min nuvarande bredbandsuppkoppling och jag har lagt ut routerns geografiska position på FON-kartan. En finess är att FON-routern ger mig både ett privat, krypterat trådlöst nätverk och ett publikt trådlöst nätverk. FON-routern skyddas också av en brandvägg och jag kan själv bestämma hur mycket bandbredd som skall delas ut via FON.

Vadå Linus? Om man erbjuder sin uppkoppling gratis till andra kallas man i FON-världen för ”Linus”. Om man väljer att ta betalt för sin uppkoppling kallas man för ”Bill”. Men då måste man också betala för att använda andras nätverk. De flesta Foneros är förstås Linusar.

❣️Julerbjudande!

Köp min handbok Digital omtanke som julgåva till kunder eller kollegor. När du beställer 10 böcker eller fler direkt från mig så kostar det 95kr per bok + moms/frakt. Dessutom skänker jag 10 kronor per bok till Girl Power-gåvan hos Plan Sverige. Utbildning och förstärkta rättigheter för utsatta flickor är bland det viktigaste vi kan göra för världen. Mejla din önskade beställning till per@axbom.se så tar vi det därifrån.
Per Axbom

Per Axbom

@axbom

Per Axbom är kommunikationsvetaren som föddes i Liberia. I 20 år har han utbildat den digitala yrkeskåren och hjälpt organisationer med digital användbarhet och tillgänglighet. Per gör teknik trygg och omtänksam genom reflektivt resonerande, hänsynstagande design, coaching och utbildning. Du kan höra hans röst på UX Podcast.

Digital omtanke bokomslag Pers nya handbok om etik i teknikbranschen, Digital omtanke, finns att köpa hos Bokus. Den engelska upplagan finns även i Kindle-format hos Amazon.

Boka tid med Axbom

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Subscribe  
Notify of