Jag är Linus på FON

Nu har jag också äntligen blivit en Fonero: en person som delar med sig av sitt nätverk till andra och får tillgång till andras trådlösa nätverk över hela världen.

FON är världens största WiFi Community. Med FON-routern kopplad till min router har jag ett trådlöst nätverk i hemmet. Genom att min anslutning erbjuds gratis till andra FON-medlemmar (Foneros) kan jag också koppla upp mig gratis på alla andra Foneros nätverk. Idag finns närmare 320 000 Foneros i världen och målet är att växa till en miljon Foneros under år 2008.

FON-routern har jag anslutit till min nuvarande bredbandsuppkoppling och jag har lagt ut routerns geografiska position på FON-kartan. En finess är att FON-routern ger mig både ett privat, krypterat trådlöst nätverk och ett publikt trådlöst nätverk. FON-routern skyddas också av en brandvägg och jag kan själv bestämma hur mycket bandbredd som skall delas ut via FON.

Vadå Linus? Om man erbjuder sin uppkoppling gratis till andra kallas man i FON-världen för ”Linus”. Om man väljer att ta betalt för sin uppkoppling kallas man för ”Bill”. Men då måste man också betala för att använda andras nätverk. De flesta Foneros är förstås Linusar.

Per Axbom

Per Axbom

@axbom

Per Axbom är kommunikationsvetaren som föddes i Liberia. I 20 år har han utbildat den digitala yrkeskåren och hjälpt organisationer med digital användbarhet och tillgänglighet. Per gör teknik trygg och omtänksam genom design, coaching och utbildning. Du kan höra hans röst på UX Podcast.

Digital omtanke bokomslag Pers nya handbok om etik i teknikbranschen, Digital omtanke, finns att köpa hos Bokus. Den engelska upplagan finns även i Kindle-format hos Amazon.

Anlita Per för föreläsning, workshop eller coachning.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments