Fordonsupplysning via SMS

svensk registreringsskylt: UDC 888Vems är bilen? Inte alltför sällan undrar man vad det är för eejit som skiter i blinkers och aldrig använder högerfilen på motorvägen. Nu kan du enkelt ta reda på det. SMS:a helt enkelt registreringsnumret till nummer 71456 72503, exempelvis udc888. Normal SMS-taxa gäller. Du får svar med namn och adress till fordonets ägare. Om du sedan vill använda nummerupplysning via SMS för att gå steget vidare och ringa upp trafikmarodören så får det stå för dig. Ta det lugnt och SMS:a inte om det är du som kör.

Ett trevligt sätt att använda tjänsten på är förstås om du vill tala om för någon att de glömt lamporna på i sin parkerade bil; jag lovar att den tankspridda ägaren blir mycket förvånad och mycket tacksam. Tjänsten är en gratis service från Vägverket Transportstyrelsen. Den strålande välgenomtänkta personuppgiftslagen (som enligt webbadressen pul.nu är hemmahörande på den lilla ön Niue) hindrar dock Vägverket från att erbjuda samma innehåll via ett sökgränssnitt på webben.

Uppdatering augusti 2009! Detta hanteras numera av Transportstyrelsen (efter ett sommaruppehåll) och är inte gratis, men billigt iaf.: 3 kr per SMS. Och numret är numera 72503.

Per Axbom

Per Axbom

@axbom

Per Axbom är kommunikationsvetaren som föddes i Liberia. I 20 år har han utbildat den digitala yrkeskåren och hjälpt organisationer med digital användbarhet och tillgänglighet. Per gör teknik trygg och omtänksam genom design, coaching och utbildning. Du kan höra hans röst på UX Podcast.

Digital omtanke bokomslag Pers nya handbok om etik i teknikbranschen, Digital omtanke, finns att köpa hos Bokus. Den engelska upplagan finns även i Kindle-format hos Amazon.

Anlita Per för föreläsning, workshop eller coachning.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments