Framgångsrika projekt med bilder

Kommer du ihåg när det viktigaste med en ny bok var om det fanns bilder? I 5-8 års åldern kan det vara avgörande för om ett barn ens närmar sig en bok. Det är under perioden när det ofta är en rejäl utmaning att läsa, och bilder kan i sig vara nyckeln till att knäcka läskoden. Då ökar bilderna förståelsen och skapar en trygghet. Spola nu fram till arbetslivet och perioden när det är en utmaning att förstå kravspecifikationer. Vet du vad lösningen är?

Bilder.

Ja, jag älskar att skissa. Men det är mer än så. Projekten jag jobbar i blir så mycket bättre när jag illustrerar komplicerade interaktioner med bilder. Lättnaden i andras ansikten när de förstår ger mig en energikick. De knäcker koden. Men det visar också att jag, som leverantör, förstår — och kan få bekräftat med nickningar att ”javisst, precis så där är det”.

  • Vi får något attraktivt att prata runt, vilket ger en trygghet och ett välbefinnande i sig. Ja, det är bra mycket mer attraktivt än en kravspecifikation eller ett Excel-ark.
  • Det lyfter problembilden till en högre nivå och kan ge tankar om utmaningar och möjligheter som inte var uppenbara i textform.
  • När man ser hur olika delar i ett system hänger ihop så får  man också bättre självkänsla av att se att det man bidrar med gör skillnad.
  • Färger stimulerar. Avteckningar av människor stimulerar. Pilar stimulerar. Symboler stimulerar. Det ökar kreativitet och tillfredställelse. ’Nuff said.

Här är exempel på en bild jag skapat för att illustrera KBT-behandling via Internet, och som har varit förlösande för att jag själv ska få en bild av de olika beståndsdelarna och hur de hänger ihop. Jag räknar inte med att du ska förstå den  utan att jag står bredvid och förklarar. Men jag räknar med att du intuitivt attraheras av den.

behandlingsplattform-toon-PA01.008

» Lyssna gärna på Internet blir terapirum (SR) om du blir nyfiken.

Men hur kommer jag igång med att skapa dessa bilder? Det är många som inte känner sig trygga med att rita och skissa. Då gäller det att ha rätt verktyg. Grundplattan är oftast något så enkelt som PowerPoint eller Keynote. Och när jag har bråttom så använder jag mig av bibliotek med färdiga ikoner och bilder. Dock, för många inklusive mig, tar det verkligen emot att använda samma clipart som alla andra.

Då köper jag bilder när jag får chansen. Och nyligen snubblade jag över detta erbjudande från MightyDeals: 2000 tecknade konceptbilder för 27  dollar. Det är så billigt att det nästan är tjänstefel att inte slå till. (Gäller i 5 dagar till.)

2000-ikoner

Billigt, undrar du? När man kan hitta ikoner gratis, säger du? Om man inser vilken skillnad bilder kan göra för ett projekts framgång kontra misslyckande, då är en investering i rätt bilder en no-brainer. Om du istället för att leta grafik börjar skissa ut flöden, då prioriterar du rätt.

Låt oss tillsammans kriga för att alla ska få upplevelsen av att knäcka läskoden med hjälp av bilder. Även för kravspecifikationer.

Per Axbom

Per Axbom

@axbom

Per Axbom är kommunikationsvetaren som föddes i Liberia. I 20 år har han utbildat den digitala yrkeskåren och hjälpt organisationer med digital användbarhet och tillgänglighet. Per gör teknik trygg och omtänksam genom design, coaching och utbildning. Du kan höra hans röst på UX Podcast.

Digital omtanke bokomslag Pers nya handbok om etik i teknikbranschen, Digital omtanke, finns att köpa hos Bokus. Den engelska upplagan finns även i Kindle-format hos Amazon.

Anlita Per för föreläsning, workshop eller coachning.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[SE] Framgångsrika projekt med bilder http://t.co/ThBO0NkGD3 #blogg100

Visualisera projektflöden http://t.co/zCjjpOSoG6 #projektledning