Google labbar med tillgänglighet

Google Accessible Search heter den senaste nykomlingen i utbudet på de anställdas egna lekplats Google Labs.

Detta är en variant av sökmotorn som i nuläget värderar upp sidor som funkar bra i äldre webbläsare (eller alternativa webbläsare), som funkar bra med bildvisning avstängd och som har få visuella distraktioner.

Den exakta mixen av mätvärden och algoritmer är förstås hemlig men också hela tiden under utveckling.

Jag tycker givetvis att det är ett fantastiskt steg i rätt riktning, samtidigt som jag hade en stark förhoppning om att ”vanliga” Google redan värderar sidor på ett liknande sätt.

För synskadade, men också…

Det förvånar mig att Google kallar detta Accessible Web Search for the Visually Impaired. Det föranleder också att svenska tidningar annonserar nyheten som Google för synskadade.

Men konskevensen och nyttan av den här sökmotorn blir ju också tydlig för människor med kognitiva handikapp (man slipper visuella distraktioner) och motoriska handikapp (sajterna är lättnavigerade till exempel med enbart tangentbordet).

Jag behöver inte vara synskadad eller ens ha ett fysiskt funktionshinder för att älska en sökmotor som letar upp tillgängliga webbplatser; Det räcker med ett tekniskt handikapp som en dålig uppkoppling eller en kass skärm. Enligt min mening borde betoningen ligga kvar enbart på Accessible Web Search.

Dessutom ser jag som webbspecialist enorma fördelar med att sålla bland sajter som bland annat är lätt tillgängliga via en webbläsare i mobilen; jag letar inte naturligt efter en sökmotor för synskadade utan en sökmotor som visar mig sajter som gör rätt.

Bygg in tillgänglighet som en naturlig del av vanliga Google

Bra jobbat Google, men se över semantiken och jag hoppas ni pusslar ihop den med kärnan och inte lägger den som en separat företeelse – då kommer den ju ändå bli ruskigt otillgänglig(!)

Per Axbom

Per Axbom

@axbom

Per Axbom är kommunikationsvetaren som föddes i Liberia. I 20 år har han utbildat den digitala yrkeskåren och hjälpt organisationer med digital användbarhet och tillgänglighet. Per gör teknik trygg och omtänksam genom design, coaching och utbildning. Du kan höra hans röst på UX Podcast.

Digital omtanke bokomslag Pers nya handbok om etik i teknikbranschen, Digital omtanke, finns att köpa hos Bokus. Den engelska upplagan finns även i Kindle-format hos Amazon.

Anlita Per för föreläsning, workshop eller coachning.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments