Himmelska böcker

Boken Flickan från ovan av Alice SeboldUnder en dryg månad har jag läst ut två rätt olika böcker med en inte alltför vanlig gemensam nämnare: de utspelar sig i himlen. I det ena fallet hämtas handlingen från händelser efter döden, i det andra händelser innan döden.

Mina varmaste rekommendationer till Flickan från ovan, av Alice Sebold, som ur ett ruskigt våldtäktsmord ger sig in i den mördade flickans observationer (från sin himmel) av hur hennes familj och stad påverkas. Det är inte ett frosseri i grymhet utan en sansad, saklig berättelse om människor. En av de bästa böcker jag läst vilket väcker insikter om självupplevda sagor, då författaren själv är ett offer.

Boken Fem personer du möter i himlen av Mitch AlbomJag vill också rekommendera Mitch Alboms Fem personer du möter i himlen. Denne författare (tisdagar med Morris) uppfattar jag mer som en vardagsfilosof som gärna teoretisar om meningen med livet. Med hjälp av de fem personer som bokens huvudperson möter i himlen, ger han sig i kast med att visa hur ett till synes meningslöst liv påverkar och påverkas av andra på de mest oväntade sätt.

En spinoff-effekt av den slump som gjorde att jag läste dessa himmelska böcker i följd, är att jag intresserat mig för att läsa om fler varianter av himlar, samtidigt som jag kan se att man får en mer samlad och personlig bild av miljön för skådespelet när man hämtar intryck från olika berättelser, må det vara himlen, Paris eller medeltida Stockholm; teater, konst eller litteratur.

Per Axbom

Per Axbom

@axbom

Per Axbom är kommunikationsvetaren som föddes i Liberia. I 20 år har han utbildat den digitala yrkeskåren och hjälpt organisationer med digital användbarhet och tillgänglighet. Per gör teknik trygg och omtänksam genom reflektivt resonerande, hänsynstagande design, coaching och utbildning. Du kan höra hans röst på UX Podcast.

Digital omtanke bokomslag Pers nya handbok om etik i teknikbranschen, Digital omtanke, finns att köpa hos Bokus. Den engelska upplagan finns även i Kindle-format hos Amazon.

Anlita Per för föreläsning, workshop eller coachning.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments