Högerkolumnen är ett svart hål för innehåll


F-mönstret
är vedertaget när det gäller att beskriva hur människor läser innehåll på webben. Det talar för att det är ytterst ovanligt att människor läser texter ord-för-ord, och att de endast läser en bråkdel av texten. Vi kan också tolka in att människor rör sig tydligt i en vertikal riktning när de läser, och Nielsen visade förra året att nästan 70% av fokus hos läsaren ligger till vänster i sidvyn, snarare än till höger.

If you want to write essayshttp://prowriterstime.com/freelance writing jobs

Det blir alltmer tydligt att högerkolumnen är ett svart hål för viktig information!

f_reading_pattern_eyetracking

Om vi antar att en högerkolumn är på 200 pixlar så kan vi utläsa ur Nielsens studie att knappt 6% ens tittar på högerkolumnens innehåll. Ändå envisas företag med att fylla högerkolumnen med viktig information som nedladdningsmaterial, fördjupningsinnehåll och förtydliganden.

Jag är också förvånad över hur många nya designlösningar som av bara farten fortsätter utgå från 2 eller 3 kolumner utan närmare eftertanke. Jag vill härmed uppmuntra alla till att utmana högerkolumnens existens. Läsarna vill in, få det de kom för och de vill snabbt ut. Hur stöds det beteendet av högerkolumnen?

(Genväg: Hoppa direkt till när Google bekräftar högerkolumnens osynlighet)

Högerkolumnen försvinner snabbt från fokus

Om vi vill att människor ska läsa våra texter så lägger vi en hel del krut på bra, informativa texter som drar uppmärksamheten till sig. Vi måste anta att texten ska lösa en människas problem, eller övertyga om att problemet kan bli löst i nästa steg. Med genomtänkta mellanrubriker, punktlistor och bilder så kan vi tillfredställa läsare såpass att de faktiskt skummar igenom en text.

Men det slutar inte där; du måste förstå var användaren befinner sig i det läget: hon har scrollat ner och allt det viktiga i högerkolumnen har försvunnit från fokus.

Många företag lägger relaterat innehåll, länkar och nedladdningsmaterial till höger...När läsaren når botten av sidan så syns inte det viktiga materialet längre. Eller om det syns så är det i alla fall inte där användaren har sitt fokus.

Jag kan bara misstänka att kolumn-tänket där mittenkolumnen anses ha ett samband med högerkolumnen kommer från tidningsvärlden där jag alltid har en översikt över en hel sida och ser en helhet på ett annat sätt. På webben tittar jag genom ett nyckelhål (också för att många får tunnelseende när de ska lösa en uppgift) och då måste allt sitta ihop i en vacker röd tråd utan svåra hopp.

Att anta att läsaren snällt och vackert ska scrolla upp och ”fortsätta läsa” viktig information i högerkolumnen är att skjuta sig själv i foten.

Lägg innehållet där läsaren är

När läsaren kommer in på en sajt behöver hon snabbt förstå vad innehållet handlar om, och blicken faller på bilder, rubrik och ingress. Där har du några sekunder att visa att du har lösningen på problemet (eller inte) och där kan du också erbjuda lösningen, om du så vill, på en gång. Det skulle kunna vara ett dokument att ladda ner eller liknande.

Om du får en läsare som hänger med till slutet så har du fått ett löftesrikt napp och har då en engagerad läsare som har potential att bli en intressant relation. Din val blir då:

  • att sätta punkt för relationen i samband med sista punkten i din text (och kasta tillbaka läsaren i webbens stora blå), eller
  • fortsätta samtalet genom att erbjuda det viktiga innehållet precis där läsaren befinner sig, redo och hungrig för mer.

Dags alltså att hala in resultatet av det hårda arbetet med texten.

Viktigt innehåll bör istället ligga direkt i innehållet, där användarens blick faller.Eller så bör relaterat innehåll och aktiviteter man vill att läsaren skall utföra efter läsningen, ligga i slutet av texten.

Högerkolumnen i bloggar är sekundär

Många bloggar, liksom den du läser, har just en högerkolumn på huvudsajten. Här är det viktigt att notera hur högerkolumnen i bloggar skiljer sig markant från högerkolumnen på många företags webbplatser. Det förutsätts ingen relation mellan texten (blogginlägget) och innehållet i högerkolumnen.

Du kan se högerkolumnen som en verktygslåda med bra länkar som sällan används men som finns i närheten när man väl behöver dem. Det är lätt att ignorera och tänka bort högerkolumnen för den är exakt likadan på alla sidor. Huvudsyftet kan nästan kokas ner till att skapa en läsvänlig bredd på kolumnen som innehåller alla artiklar!

Bloggar har också det gemensamt att de lägger länkar till liknande inlägg, share-knappar och kommentarer direkt under texten. Det är där läsaren är när du har fångat hennes intresse. Ett tillägg till WordPress som visar relaterade inlägg ( exempelvis Yet Another Related Posts Plugin) har gjort underverk för många sajter som vill hålla kvar och engagera lojala läsare.

Bloggar använder högerkolumnen som en verktygslåda, med samma innehåll på varje sida - alltid tillgängligt men också alltid sekundärt. Rubriken är något av det viktigaste som bloggar jobbar med.Bloggar lägger gärna kommentarer, länkar till liknande inlägg och knappar för “dela på Facebook”, längst ner i inläggen. Det är där det har störst chans att användas.

Glöm kolumner, tänk aktiveringszoner

I slutändan vill du nå fram till läsaren och då gäller det att ha klart för sig var man ska lägga det viktigaste innehållet (och vilket innehåll, men det är en annan historia). Den här bilden visar att du säkerligen kan uppnå dina syften med såväl 2 kolumner som 1 kolumn. Det är ditt innehåll som måste avgöra tillvägagångssätt och du måste inse vad på din sajt aktiveringszonerna hamnar.

Många sajter skippar vänsternavigering, och kan potentiellt få större nytta av aktiveringszoner. Huruvida kolumn-tänket över huvud taget behövs bör vara föremål för individuell undersökning hos varje sajt.

Värt att notera är att många säljsajter på nätet — i gråzonen till det etiska (”tappa 10 kg på två veckor”, ”bygg stora muskler på 2 veckor”, mfl) — tillämpar 1-kolumnslayout för att behålla fokus på säljbudskapet. Det här är sajter som aktivt mäter vad som funkar och inte funkar när det gäller att driva försäljningar.

Vi behöver kanske inte apa efter alla deras beteenden, men det finns alltid något att läsa sig av de som detaljmäter och jämför resultat. Bonus: Du som får till en bra enkolumns-layout har också lättare att nå en mobil marknad.

Google bekräftar högerkolumnens osynlighet

Google är förstås den globala mästaren i att mäta konverteringar på nätet och de delar också med sig av information om var du ska placera ditt innehåll. De berättar nämligen var du bör placera dina Google-annonser och visar då också indirekt på vilka ytor som drar till sig mycket uppmärksamhet.

Slutsatserna överensstämmer väldigt mycket med F-mönstret hos Nielsen; i bilden så skapar de mörkare ytorna mer klick/uppmärksamhet och jag har numrerat från 1 (viktigast) och neråt. Högerkolumnen kanske inte är sämst… men den är tillräckligt dålig för att du måste tänka både två och tre gånger innan du lägger innehåll i något som kanske bara sugs ut i kosmos.

Google klickytor

Har du exempel på bra användning av högerkolumnen på webben? Dela gärna med dig!

Läs också: Retiring the 3-column layout

Per Axbom

Per Axbom

@axbom

Per Axbom är kommunikationsvetaren som föddes i Liberia. I 20 år har han utbildat den digitala yrkeskåren och hjälpt organisationer med digital användbarhet och tillgänglighet. Per gör teknik trygg och omtänksam genom design, coaching och utbildning. Du kan höra hans röst på UX Podcast.

Digital omtanke bokomslag Pers nya handbok om etik i teknikbranschen, Digital omtanke, finns att köpa hos Bokus. Den engelska upplagan finns även i Kindle-format hos Amazon.

Anlita Per för föreläsning, workshop eller coachning.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

31 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Suveränt, som alltid! ”Nya” svd.se verkar ha tagit konsekvenserna av det här och placerat delningslänkar i omedelbar anslutning till artikelförfattarens namn – alltså i slutet av varje artikel. I betaversionen hade man till och med lagt delningslänkar (+ länk till startsidan) i den lilla högermarginalen mellan artikel och annonser – och där låg den som en väl synlig satellit. I just det sammanhanget tyckte jag att det fungerade väldigt väl.

Jag håller helt med, och experimenterade med detta på min gamla användbarhetsblogg. Där hade jag högerkolumn på förstasidan (eftersom man får scrolla så långt för att komma till botten), men på varje artikelsida togs högerkolumnen bort och placerades istället under artikeln.

[…] Högerkolumnen är ett svart hål för innehåll | axbom F-mönstret är vedertaget när det gäller att beskriva hur människor läser innehåll på webben. Det talar för att det är ytterst ovanligt att människor läser texter ord-för-ord, och att de endast läser en bråkdel av texten. […]

Jag är jämt på jakt efter förbättringar på e-handeln som jag driver bredvid Gamsun och passande nog är jag inne på just högerspalten just nu. Jag har AB-testat kundkorgens placering och fick i särklass bäst konvertering med en sticky som följer med i högerspalten. Jag har dock inte ditt kunnande inom interaktionsdesign och min andra kunskaper kan bara ta mig så långt. Såhär ser en produktsida ut på Uttaget just nu – http://www.uttaget.se/byrydnsplanet-p-146.html där facebook-rutan är det enda som lagts under kundkorgen. Hur tycker du att vi som e-handlare borde tänka ang. högerkolumnen? Min idé har varit att byta Facebook-boxen… Read more »

Stort tack för input Per! Hojta till om du hittar fler saker som du anser att vi kan förbättra! Jag betalar gärna för riktiga insikter!
Ha en skön vecka i vårsolen!
/Magnus

Intressant artikel och viktig lärdom. Lite kul dock att du själv har en högerkolumn med viktig information 🙂

Kommentar till Karl E Blombergs kommentar:
Karl, i rättvisans namn så tar Per upp just detta i artikeln:
”Många bloggar, liksom den du läser, har just en högerkolumn på huvudsajten. Här är det viktigt att notera hur högerkolumnen i bloggar skiljer sig markant från högerkolumnen på många företags webbplatser. Det förutsätts ingen relation mellan texten (blogginlägget) och innehållet i högerkolumnen.”
Som jag ser det, så finns det inget i interaktionen på just den här webbplatsen som avbryts eller störs av att det *finns* en högermarginal.

[…] Högerkolumnen är ett svart hål för innehåll | axbom […]

[…] bästa svenska text om webbdesign har webbstrategen Per Axbom skrivit. Den handlar om något som jag berört tidigare […]

[…] du argument så rekommenderar jag Per Axboms artikel Högerkolumnen är ett svart hål för innehåll (öppnas i nytt […]

[…] Högerkolumnen är ett svart hål för innehåll – Matigt och nyttigt från Axbom. Utmana högerkolumnen. […]

[…] Axbom skriver bra om högerkolumnen men ännu bättre om något han kallar aktiveringszoner. Att vi på webben sveper med blicken över innehållet i ett F-format mönster är väl känt (och något jag har slagit folk i huvudet med en hel del). Och det får en massa innehållsmässiga konsekvenser för den som tar det på allvar, till exempel: […]

[…] är döderkolumn? Bra inlägg i diskussionen om högerkolumnen och aktiveringszoner från […]

[…] Högerkolumnen är ett svart hål för innehåll Per Axbom presenterar en undersökning av hur lite uppmärksamhet som högerspalten får på nätet. […]

[…] Länk till Per Axboms blogginlägg om att högerkolumnen är osynlig. […]

[…] såg det här intressanta inlägget från Per Axbom kring användardriven design av webbplatser. Artikeln handlar om  vilka ytor som man ska använda och var det finns döda […]

[…] gör således att innehåll i höger spalt får väldigt lite attraktion och att den klassiska högerspalten kan dödförklaras (Per Axboms utmärkta artikel). Designar du efter F-mönster bör du inte lägga något du vill att […]

[…] En intressant läsning om annonsplacering Hej alla , ville dela med mig en gammal artikel som Loopia tipsade om på Facebook om just annonsplacering på hemsidan. intressant ämne för flera här på forumet kanske läs här.. […]

dutimvws cheap viagra online =-] cheap cialis oSdcIh

cghcoygy payday loans 9071 payday loans 8]]] payday loans 8101

[…] The Right column is a black hole for content (Swedish) […]

lttjkqc cheap viagra 5239 cheap cialis eJluAy

[…] dels att viktigt innehåll som bifogade filer placeras i högerkolumnen vilket är dåligt då högerkolumnen inte lämpar sig för viktigt […]

[…] det rörigt för besökaren. Jag är också tveksam till att lägga så mycket viktig information till höger på […]

[…] verkar designen utgå från principen extra allt i högerkolumnen som är ökänd för att vara ett svart hål för innehåll. Jag har också svårt för puffarna högst upp som skjuter ner huvudinnehållet på undersidor så […]