Hopscotch – Lär dig programmera med iPad-app

Jag var åtta år när jag började programmera på en Sinclair ZX81, för 30 år sedan. I dag är det en större utmaning att få barn intresserade av programmering från grunden; så mycket är färdigt, så mycket är serverat. Samtidigt är många överens om att programmeringskunskaper är något av det viktigaste vi kan ge våra barn för att rusta dem för framtiden.

I dag har Stiftelsen för internetinfrastruktur haft sitt första barnhack, en programmeringskurs för barn. Jag ser fram emot att höra mer om det. Kursen utgår från ett populärt visuellt programmeringsspråk som heter Scratch och som utvecklades på MIT år 2006.

I dag fick jag också tips om en ny iPad-app, Hopscotch, som kom ut i App Store i beta-version i fredags. Appen bygger på Scratch och gör det alltså möjligt att bygga egna spel och program med hjälp av ett dra-och-släpp gränssnitt. Hopscotch har gjort Scratch pekskärmsvänligt, och lite mer visuellt angenämt.

hopscotch-app-ipad-scratch

På ett lekfullt sätt, med tilltalande design, lär man sig variabler, if/then-satser och förgreningslogik. Det lekfulla innebär på intet sätt dock att det finns några typiska begränsningar, utan ambitionen är för Hopscotch att bli en fullblodig programmeringsmiljö som ska kunna utföra rutiner som vilket annat programmeringsspråk som helst.

I en värld där vi allt mer lever med våra digitala plattor tror jag att denna beta-release av Hopscotch är en glimt av framtidens sätt att programmera.

» Ladda ner Hopscotch

» Läs: Hopscotch for iPad makes Coding Kid-Friendly

» Läs: Hopscotch-bloggen

Click on the button to load the content from live.wsj.com.

Load content

Per Axbom

Per Axbom

@axbom

Per Axbom är kommunikationsvetaren som föddes i Liberia. I 20 år har han utbildat den digitala yrkeskåren och hjälpt organisationer med digital användbarhet och tillgänglighet. Per gör teknik trygg och omtänksam genom design, coaching och utbildning. Du kan höra hans röst på UX Podcast.

Digital omtanke bokomslag Pers nya handbok om etik i teknikbranschen, Digital omtanke, finns att köpa hos Bokus. Den engelska upplagan finns även i Kindle-format hos Amazon.

Anlita Per för föreläsning, workshop eller coachning.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Enligt hemsidan finns det varken variabler eller riktiga if-then i nuvarande version, men de hoppas kunna göra språket turing complete till slut.
Coolt hur som helst, få ta och låna en iPad och prova…

Tack som sjutton för tipset. Tjatar hela tiden på min syster att syskonbarnen måste lära sig programmera och att de ska göra det så snart som möjligt. Det är verkligen framtidens internationella språk.

[…] Axbom tipsar om Hopscotch – en ipad-app för i huvudsak barn för att främja nyfikenheten och intresset för programmering. Kanske ska försöka styra över barnen från Angry Birds till det istället. […]

[…] Bilder. Radiopod. Pedagog Stockholm. Studieteknik. Formativ bedömning. Teknik. Tema kroppen. Ekologiska fotavtryck. Konkret och kreativ NO. Kemi. Matematik bråk, procent och decimaltal. Geometri. Matematik. Matte_4-6. Matematik problemlösning. Hopscotch – Lär dig programmera med iPad-app – axbom. […]