axbom.blog on coaching, design and ethics

Hopscotch – Lär dig programmera med iPad-app

Jag var åtta år när jag började programmera på en Sinclair ZX81, för 30 år sedan. I dag är det en större utmaning att få barn intresserade av programmering från grunden; så mycket är färdigt, så mycket är serverat. Samtidigt är många överens om att programmeringskunskaper är något av det viktigaste vi kan ge våra barn för att rusta dem för framtiden.

I dag har Stiftelsen för internetinfrastruktur haft sitt första barnhack, en programmeringskurs för barn. Jag ser fram emot att höra mer om det. Kursen utgår från ett populärt visuellt programmeringsspråk som heter Scratch och som utvecklades på MIT år 2006.

I dag fick jag också tips om en ny iPad-app, Hopscotch, som kom ut i App Store i beta-version i fredags. Appen bygger på Scratch och gör det alltså möjligt att bygga egna spel och program med hjälp av ett dra-och-släpp gränssnitt. Hopscotch har gjort Scratch pekskärmsvänligt, och lite mer visuellt angenämt.

hopscotch-app-ipad-scratch

På ett lekfullt sätt, med tilltalande design, lär man sig variabler, if/then-satser och förgreningslogik. Det lekfulla innebär på intet sätt dock att det finns några typiska begränsningar, utan ambitionen är för Hopscotch att bli en fullblodig programmeringsmiljö som ska kunna utföra rutiner som vilket annat programmeringsspråk som helst.

I en värld där vi allt mer lever med våra digitala plattor tror jag att denna beta-release av Hopscotch är en glimt av framtidens sätt att programmera.

» Ladda ner Hopscotch

» Läs: Hopscotch for iPad makes Coding Kid-Friendly

» Läs: Hopscotch-bloggen

Per Axbom

Per Axbom

@axbom

Per Axbom is a Swedish communications theorist born in Liberia. For two decades he has educated digital professionals and helped organizations with digital usability and accessibility. His job is to understand people and make sure technology does not become a controlling and limiting factor, but instead a sustainable, caring aid.

His recent handbook, Digital compassion, is available in Swedish and the English version will be available in May.

4 thoughts on “Hopscotch – Lär dig programmera med iPad-app

  1. Enligt hemsidan finns det varken variabler eller riktiga if-then i nuvarande version, men de hoppas kunna göra språket turing complete till slut.
    Coolt hur som helst, få ta och låna en iPad och prova…

  2. Tack som sjutton för tipset. Tjatar hela tiden på min syster att syskonbarnen måste lära sig programmera och att de ska göra det så snart som möjligt. Det är verkligen framtidens internationella språk.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.