Januaris webbformulär: DB Schenker privatpaket får ny design

Jag önskar jag kunde hjälpa alla er som vill få gratis interaktionsdesign av webbformulär men regeln är att jag efter eget huvud väljer ett formulär varje månad. Januari månads webbformulär hittar du på privatpaket.se i regi av transportföretaget DB Schenker – det handlar om att boka och skicka paket mellan privatpersoner och i case-beskrivningen står det bland annat så här:

”Förväntningarna är att göra det enkelt och kul att boka en ganska grå sak som frakt. Något som står i kontrast till ofta trista gränssnitt som brukar finnas i transportbranschen.”

Jag tycker förväntningarna är helt rätt och antar utmaningen – en viktig aspekt av webbdesign är nämligen att inse att det inte behöver gå snabbt att fylla i ett formulär, det centrala är att upplevelsen är angenäm och minnesvärd, utan att skapa friktion. Du får vara domare, för här får du min okulära besiktning av dagens formulär, tillsammans med en beskrivning av skisserna, som du också får i PDF-format.

Vimeo

By loading the video, you agree to Vimeo's privacy policy.
Learn more

Load video

Interaktionsdesign av Schenkers webbformulär för att skicka privatpaket from axbom on Vimeo.

Före och efter – snapshots

En sida i formuläret i orginal och i min tappning, skissartat

Den här responsen fick jag från DB Schenker i samband med att jag skickade mina skisser och kommentarer till dem.

”Riktigt givande att läsa dina bra kommentarer, tack för dem! Tycker om dina poänger med stringens, repetition och tydlighet kring nästa steg – för att skapa en bättre förståelse och trygghet för användaren. […] Uppfriskande och inspirerande och framförallt kul att få input från dig som inte är lika insnöad på frakter och transporter som vi är. 🙂 […] Tack igen för ett jättetrevligt initiativ och ett jättebra jobb!”

När kunden är nöjd så är jag nöjd. Kom dock ihåg att det faktiskt kan bli bortåt 10 gånger bättre om vi sitter ner tillsammans och jobbar fram interaktionsdesign iterativt baserat på reella insikter om kunderna; deras förväntningar, förkunskaper och målbild.

Per Axbom

Per Axbom

@axbom

Per Axbom är kommunikationsvetaren som föddes i Liberia. I 20 år har han utbildat den digitala yrkeskåren och hjälpt organisationer med digital användbarhet och tillgänglighet. Per gör teknik trygg och omtänksam genom design, coaching och utbildning. Du kan höra hans röst på UX Podcast.

Digital omtanke bokomslag Pers nya handbok om etik i teknikbranschen, Digital omtanke, finns att köpa hos Bokus. Den engelska upplagan finns även i Kindle-format hos Amazon.

Anlita Per för föreläsning, workshop eller coachning.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

19 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Kul och spännande initiativ! Jag tycker själv att de senaste årens utveckling kring formulär hos företags sajter har varit positiv men att det alltid går att göra det bättre, ngt jag som kund önskar att det ofta fanns är en ruta att skicka ett meddelande/fråga samtidigt. Dessutom att man samtidigt får ett snabbt svar

Bra att numreringen i stegen kommer fram, men du skulle kunna belysa steg 2a/b också i samma stege, annars kan anävndaren undra hur många steg är det kvar i steg 2, sam i steg tre, är det några ytterligare steg nu.
Sen föredrar jag själv Inline-editing före popuper, men som det mesta är smaken som baken. Som du själv brukar poängtera – a/b-test hade varit bra att köra i det här läget.
Kul att du lägger ut sånt här.

[…] This post was mentioned on Twitter by Per Axbom and Simon R, Design via Mattias. Design via Mattias said: Januaris webbformulär: DB Schenker privatpaket får ny design: Det finns en del moment i… http://goo.gl/fb/8Zfnp […]

Kul att följa angreppssättet du gör i form av interaktionsdesigner! Angående fälten för kortbetalning skulle jag föreslå att du byter plats på År och Månad då MM/YY är det vanligaste formatet på dagens kreditkort. Om du inte använder en ”select-lista” för att ange utgångsdatum bör du åtminstone ange i vilket format (YY eller YYYY?) beställaren förväntas skriva in sina uppgifter. Genom att använda en ”select-lista” där man anger året i formatet YYYY och en ”select-lista” med MM skapar man dessutom extra tydlighet för vilken som avser år samt vilken som avser månad. Till DB Schenker vill jag bara lämna rådet… Read more »

Bra! Skulle gärna se inte bara formuläret utan hela sidan. Är det ett formulär på en ”komplett” sida med navigation, utsmyckningar mm eller en sida som formmässigt liknar sajten (men utan länkar som kan avbryta formuläret) eller en blank sida med bara formulär eller ”ovanpå” vanliga sidan/lightbox. Och om du inte har kontroll på inmatningssidan för kortbetalningen, om den ligger hos en betalningsleverantör: Hur förbereder du användaren på att bli skickad någon annanstans och sannolikt sedan komma tillbaka till formuläret med en lyckad eller misslyckad betalning. Och vad du säger till kunden som undrar hur formuläret degraderar om användaren är… Read more »

Fantastisk inblick i hur du går tillväga när du analyserar ett formulär. Otroligt givande för mig som är intresserad av samma område, skulle vara intressant och höra lite mer om vad du använder för verktyg när du jobbar (finns kanske ett tidigare inlägg om det?) Jag har lite funderingar på att skapa nytt paket, känns inte riktigt som det passar in i flödet. Börjar processflödet om då eller hur hanteras sånt? Vet att det grafiska inte riktigt var fokus men varukorginfon känns lite intryckt där den ligger nu. Tycker även att man bör lägga mer fokus på att verkligen tala… Read more »

Riktigt kul att se, skulle ju kunna föreslå i stort sett varje formulär jag någonsin använt för Axbombehandling. Personligen skulle jag vilja ange vem jag (avsändaren) är redan på första sidan, så att jag redan då förstår att jag kan skicka flera paket utan att behöva tröska igenom det flera gånger. En stor röd knapp där jag kan avbryta hela beställningen, alternativt spara den för att komplettera senare om jag inser att kortet ligger kvar på hallbordet hemma, eller att det kanske blir fler paket som skall skickas senare/att jag inte har alla mottararens uppgifter. En funktion där jag kan… Read more »

[…] Januaris webbformulär: DB Schenker privatpaket får ny design | axbom Per Axbom ger exempel på interaktionsdesign av webbformulär varje månad. Januari månads webbformulär hittar du på privatpaket.se i regi av transportföretaget DB Schenker – det handlar om att boka och skicka paket mellan privatpersoner och i case-beskrivningen står det bland annat så här… […]

Jag tänkte på det först, men glömde att ta med det i kommentaren..
Givetvis vill jag kunna välja att spara både mina egna uppgifter, och de mottagare jag vill kunna skicka fler paket till i framtiden.
(Vilket gör det ännu troligare att jag väljer samma tjänst nästa gång jag skickar paket).
VALFRITT alltså om jag vill skapa ett ”konto” hos dom. Ställ frågan efter att allt annat är klart.
Sedan ett rent praktiskt problem..
Hur vet jag att det valda inlämningsstället verkligen har den förpackning jag bestämt mig, och redan betalat frakt, för ???

Tack till Axbom för ett bra jobb.
Intressant att läsa kommentarer och tankar från er andra också.
Idén att låta mottagaren välja utlämningsställe har vi också varit inne på. Det är tyvärr lite knixigt att lösa det på ett bra sätt eftersom frakthandligen som skapas ut vid bokningen innehåller adressuppgifterna dit vi skall transportera paketet. Det är möjligt att byta adress/ombud för mottagaren i efterhand – men det skulle ge en dyrare hantering och därmed påverka priset.
Hälsningar
Magnus
DB Schenker

[…] Januaris webbformulär: DB Schenker privatpaket får ny design- Sharing is caring. Jag tycker att det är fint att DB Schenker hakar på och vågar bli analyserade i ett publikt forum, och det är utmärkt reklam för Per. En win-win och ett snyggt sätt för Per att marknadsföra sig på till kostnad av kompetens/arbetstid istället för pengar. […]

Härligt initiativ och ett mycket utförligt och bra genomfört arbete! Tack också för inblicken i din metodik och dina tankar som ger mig mycket tankar och idéer, inte minst för bättre kravställan mot leverantörer. Ska bli spännande att följa den här serien.

[…] Januaris webbformulär: DB Schenker privatpaket får ny design | axbom Intressant marknadsföring av Per Axbom när han visar hur en interaktionsdesigner jobbar med förbättringen av funktionalitet på en sajt med hjälp av en screencast. I detta fallet ett formulär på DB Schenkers sajt. […]

Kul att se och höra. Jag hamnade här idag, drygt ett år efter att designen togs fram och gick genast in på privatpaket.se för att se hur verkligheten ser ut. Där ståtade fortfarande den gamla designen. Tråkigt, men jag hoppas någon annan designat om sina formulär efter Pers tankar.