Konsten att söka på Twitter

För omvärldsbevakning är Twitter fantastiskt. För att följa en konferens och dess deltagare är det underbart. För att få inspiration inom specifika ämnesområden är det klockrent. Om man vet hur man gör.

Jag stöter ofta på människor som inte förstår Twitter, eller vad man ska göra där. Då brukar jag visa Twitters avancerade sök och fråga vad de har för intressen.

Jag tycker det är okej att konsumera mer än man bidrar. Vi använder alla Twitter på olika sätt. Och ofta är det efter en längre tids konsumtion som man förstår värdet av att delta.

twitter-boolean-searchBooleanska sökningar

Något som även erfarna Twitter-användare tycks förbise är styrkan i booleanska sökningar, alltså AND/OR/NOT-sökningar, med betoning på OR.

När jag besökte Almedalsveckan i juli så använde människor flera olika sätt att ”tagga” sina tweets på, där , och #almedalen12 alla förekom. Programmet God Morgon Almedalen använde dessutom #gma12.

För att lägga upp en bevakning kring ett visst ämnesområde behöver man inte göra fler än en sökning. Min sökning på Almedalen såg ut så här:

#almedalen OR almedalen12 OR almedalsveckan OR #gma12

Det här är alltså en enstaka sökning som visar allt innehåll oavsett vilket av dessa sätt som användaren använt för att ämnesbestämma sin publicering. När det blir förvirring kring vilken tag som ska användas för ett event lägger jag alltså upp en kolumn i Tweetdeck med en OR-sökning. Då spelar det ingen roll vilken tag andra använder, jag ser dem  ändå.

Fler intressanta resultat utan hashtag

Notera också att jag medvetet valt att inte söka med hashtag (#) på två av orden. Jag vet nämligen att många människor inte alltid tänker på det där med hashtag och trots det kan ha intressanta saker att säga.

Är ordet tillräckligt specialiserat så utesluter jag gärna staket-symbolen; en sådan sökning visar även de som använder hashtag, det bästa av båda världar alltså.

Spara sökningar på Twitter

En annan av mina sökningar ser ut så här:

”customer journey” OR ”experience map” OR ”service design” OR ”UX map”

Som du ser kan du alltså söka på begrepp om du innesluter dem med citattecken. Du kan sedan också spara en sökning genom att välja ”Save search” på Twitters sajt eller i din favoritklient.

twitter-save-search

Genom att spara en sökning kan du snabbt nå den (antingen i din favoritklient eller på Twitters sajt genom att klicka sökrutan) och följa dina favoritämnen i realtid.

Geo-sök

Många väljer att tillgängliggöra geografisk position för sin tweet. Det gör det möjligt att söka på ämnesord från en viss region. Exakt just nu när jag skriver bubblas det till exempel mycket om Telia och deras kris.

Om jag söker så här får jag alla som nämner Telia inom 3 km från Rosenbad:

telia OR teliasonera near:”rosenbad” within:2mi

Anledningen till att jag har teliasonera som sökord är för att jag noterade att vissa taggar med #teliasonera. Jag låter din fantasi sätta gränserna för vad man kan göra med geo-sökningar.

Sparade sökningar i Flipboard

Om du vill konsumera ämnesrelaterade sökningar i ett mer bekvämt format så kan jag inte nog poängtera hur underbara dessa sökningar är tillsammans med en app som Flipboard. Genom att koppla ditt Twitter-konto till appen så har du möjlighet att lägga in din sökning som en egen tidning. Vips så har du ditt eget personliga magasin baserat på det du intresserar dig för just nu.

Var tror du jag hittar alla grymma artiklar som jag delar mig av?

flipboard-ux

Bonuslänk. Twitter-sök handlar ju mest om att söka i realtid. Om du behöver hitta äldre inlägg rekommenderar jag snapbird.org

Per Axbom

Per Axbom

@axbom

Per Axbom är kommunikationsvetaren som föddes i Liberia. I 20 år har han utbildat den digitala yrkeskåren och hjälpt organisationer med digital användbarhet och tillgänglighet. Per gör teknik trygg och omtänksam genom design, coaching och utbildning. Du kan höra hans röst på UX Podcast.

Digital omtanke bokomslag Pers nya handbok om etik i teknikbranschen, Digital omtanke, finns att köpa hos Bokus. Den engelska upplagan finns även i Kindle-format hos Amazon.

Anlita Per för föreläsning, workshop eller coachning.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

21 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[SE] Dagens #blogg100 : Konsten att söka på Twitter – http://t.co/hR2IdvL4

Konsten att söka på Twitter – axbom: http://t.co/dMbJ15fx

Konsten att söka på Twitter – axbom http://t.co/uf9YmPR9 via

Kolla bra tips! RT : [SE] Dagens #blogg100 : Konsten att söka på Twitter – http://t.co/IyI1hadT

Konsten att söka på Twitter – axbom http://t.co/RfNgQy2M via

+1 RT “@LarsKarlsson: Favoritat: Konsten att söka på Twitter http://t.co/9b3QC4ow”

Kunsten å søke på Twitter http://t.co/m1PEx1Bw

Bra av om konsten att söka på Twitter http://t.co/eBxFfEy1

Konsten att söka på Twitter – axbom http://t.co/RHEJJVcV via

Konsten att söka på Twitter med Dr. http://t.co/28pr17cz

Konsten att söka på Twitter http://t.co/w3zDNbqD #twittertips

Bra tips! RT @elwirakotowska: Konsten att söka på Twitter http://t.co/Gcqua2ld #twittertips

Konsten att söka på Twitter – axbom http://t.co/3fPpDrAP by via @elwirakotowska – att #söka och #hitta är en #konst

[…] första tipset som jag vill sprida vidare är konsten att söka på Twitter signerat Per Axbom. För ett par dagar sedan skrev han en utförlig guide om att utnyttja Twitters […]

Wow. Tack Per!
AND och OR hade jag koll på men near: och within: hade jag helt missat. Fantastiskt nyttiga grejer om man vill hålla koll på vad som händer hemma när man själv är borta (eller tvärtom).

Jag har inte twitter. Jag har provat, men inte fastnat. Jag tror att jag förstår hur det kan användas, men för mig kändes det mest som ett statusuppdaterande inferno 😉 Därför tänkte jag ställa en fråga till er som aktivt använder twitter: Under min tid som aktiv twittrare följde jag ett tjugotal personer. Dessa personer gjorde i genomsnitt, lågt räknat, 10 tweets per dag. Detta innebar att en vanlig dag kunde du få 200-300 tweets, bara på att följa 20 personer. Säg att du följer 100 personer. Det skulle ju innebära att en vanlig dag kan du få 2000 twees.… Read more »

[…] Per Axbom om ”Konsten att söka på Twitter” […]

Konsten att söka på Twitter.
Med Avancerad sök och booleanska sökningar. http://t.co/plEIy9hg6S
Ping @Kollakallan

Bra tips Konsten att söka på Twitter – axbom http://t.co/zjXJxGA9Ph via

maillot inter milan 1998…
Just want to say your article is placing. The clarity in your post is just putting and i can just take for granted you are an professional on this subject matter. I just stumbled upon your weblog and Truly insightful details many thanks a ton. Ia??m su…