LingsCars i blickfånget: passion vinner

När jag på mina föreläsningar slänger upp videon som visar sajten LingsCars ryggar de flesta tillbaka. Sedan kommer spridda, nervösa skratt. Man tänker: ”Jaha, han visar det här för effekt, för att visa vad man inte ska göra.” Men det är precis tvärtom, jag vill visa hur annorlunda man kan göra för att lyckas.

När vi designar för alla blir ofta våra webbar totalt intetsägande för de flesta. När vi i stället designar för en specifik målgrupp så blir den målgruppen engagerad och våra bästa ambassadörer för att locka in andra.

När vi slentrianmässigt kopierar andra sajter i samma bransch baserat på en föreställning om vad som är best practice så ser inte besökarna någon skillnad på sajterna. Det blir designmässigt egalt vilken man väljer. När en sajt skiljer sig markant från mängden så kan den bli något att älska eller hata. Affärsmässigt är det oftast bättre att vara hatad än osynlig.

Ling Valentine driver en leasingfirma för bilar i Storbritannien. Och hennes webbplats är definitivt inte en webbplats som följer strömmen. Och det är inte en webbplats som försöker tillfredställa alla.

Här är lingscars.com i min skärminspelning av sajten:

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

En design-orgie

LingsCars bryter mot alla tänkbara regler inom användbarhet:

  • Den spelar ljud som jag inte bett om
  • Den ligger i riskzonen för att trigga epilepsi-anfall
  • Typsnitten skriker och skär i varandra
  • Hon har 576 länkar på sidan
  • Sidan tar i princip aldrig slut

Men sajten gör också några saker väldigt rätt:

  • För de som ägnar lite tid på sidan blir den djupt engagerande och underhållande med tankeväckande jämförelser (se Big Mac-exemplet långt ner på sidan)
  • Hon visar glatt upp referenser och talande historier från sin verksamhet
  • Hon har en otrolig transparens när det gäller vad som ingår och vad allt kostar
  • Hon har ett personlig tilltal (minst sagt….)
  • Hon svarar på Twitter på mindre än  1 minut

Bägge listor kan göras längre. Det finns dock en oerhört viktig lärdom. LingsCars omsatte 35 miljoner pund under 2010. Det är en oerhört lönsam webbplats. Den fungerar, och den fungerar riktigt riktigt bra.

Du kanske inte ska snegla alltför mycket på LingsCars för inspiration – jag vet inte om världen behöver fler liknande sajter, men däremot tänka både en och två gånger innan du jämför design med närmaste grannkonkurrenten eller snabbt avfärdar förslag som verkar bryta mot allt du tror på.

Jag uppmanar dig att se Ling Valentine’s keynote från the Future of Digital Marketing 2012 (nedan) och sedan läsa Econsultancy’s strålande genomgång av hur Valentine lyckas. Ta sedan ett varmt bad i lugn och ro och känn hur din världsbild långsamt förändras.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

Per Axbom

Per Axbom

@axbom

Per Axbom är kommunikationsvetaren som föddes i Liberia. I 20 år har han utbildat den digitala yrkeskåren och hjälpt organisationer med digital användbarhet och tillgänglighet. Per gör teknik trygg och omtänksam genom design, coaching och utbildning. Du kan höra hans röst på UX Podcast.

Digital omtanke bokomslag Pers nya handbok om etik i teknikbranschen, Digital omtanke, finns att köpa hos Bokus. Den engelska upplagan finns även i Kindle-format hos Amazon.

Anlita Per för föreläsning, workshop eller coachning.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Out with your Swe-Eng dictionary Ling! RT : Nytt på bloggen: @LingsCars i blickfånget: passion vinner http://t.co/JDi47GDE #blogg100

LingsCars i blickfånget: passion vinner: När jag på mina föreläsningar slänger upp videon som… http://t.co/UKzd0uFk

Kommer ihåg när hon var med i Dragons Den och värderade företaget till 1 miljon pund med den årlig vinst på 30-100 000 pund (beroende på källa). Är väl som alltid annat – sticker man ut tillräckligt mycket så får man uppmärksamhet.

! RT : [SE] Nytt på bloggen: LingsCars i blickfånget: passion vinner http://t.co/IRR7zqm4 #blogg100

Bra artikel om oväntad #ux – passion – av – läs den! http://t.co/pSKagMuP

[…] om Ling Valentine som driver en av de mest uppseendeväckande webbplatserna för leasing av bilar: LingsCars. Människor jag visar sajten för tror att det är ett skämt, men det har visat sig att […]