Lorem shitsum: en text som luktar illa

Lorem ipsum dolor sit amet är bland de mest missbrukade orden i designvärlden. De ingår i en nonsentext (en form av remixad Latin) som används för att fylla ut textytor i wireframes, designskisser och prototyper. Just nu håller jag en kurs i webbcopy och argumenterar för att denna nonsenstext förstör syftet med en design: att faktiskt vara ett stöd för texten.

Lite paradoxalt är det att orden, som skall vara själva drivkraften och en uppmaning för användaren att agera, ofta helt glöms bort när vi tittar på användarupplevelser. För visst måste vi börja med de ord som ska inspirera, övertyga och bidra till ny kunskap eller nya insikter. Budskapet, som förmedlas i orden, ska därefter förstärkas med rätt bilder och formgivning.

Inte ens Jesse James Garretts vedertagna modell, The Elements of User Experience (PDF), har med webbcopy som en egenskap!

Lorem ipsum exempel 1
Lorem ipsum skapar obefintlig dynamik

Lorem ipsum trivialiserar ditt innehåll

Lorem ipsum är en genväg till att fylla en designmall med en text, för att på så vis få en uppfattning om hur en grafisk design ser ut när texten är på plats. Utan text ser en designmall tom ut och ofta hinner inte informationsägare eller kunder skaka fram en text som de tycker är färdig.

Men i bästa fall är Lorem ipsum ett halvhjärtat och mediokert sätt att angripa den viktigaste delen av en webbtjänst.

4 nackdelar med Lorem ipsum

  1. Orealistiska antaganden om utrymme för texten kan lätt göra att en elegant design sväller över.
  2. Lorem ipsum texten innehåller inte relevanta styckesindelningar, mellanrubriker och länkar i texten, sådant som också ger texten styrka.
  3. Värdet av texten förminskas till att bara vara ännu ett designelement, som bara ska vara där för att sajten ska se snygg ut.
  4. En designskiss med Lorem ipsum blir lätt förlaga för en skribent, som riskerar att skriva rakt på utan styckesindelningar för att efterlikna ”designen”.
Bilden visar skillnaden mellan en lorem-ipsum design och verkligheten, där innehållet bryter den eleganta designen.

Bannlys Lorem ipsum från dina skisser

Bara genom att använda faktiskt innehåll och information genom hela designprocessen skapar man lösningar som kommunicerar på ett effektivt sätt.

  • Strunta i att texten inte är 100% klar. Läsbar text är faktiskt mer användbar än oläslig text.
  • Prata om och diskutera innehållet innan du påbörjar design. Det är innehållet som ska förstärkas, inte tvärtom.
  • Involvera webbskribenterna från början!
  • Använd riktigt innehåll för att förstå när du måste skala ner och tona ner grafik till förmån för innehållet.

En skräddarsydd kostym funkar bara om du vet hur stor människan är som ska passa i kostymen. Visuell design på webben funkar bara om du vet vilket innehåll som ska passa in i formen.

Lorem ipsum-text förmedlar inga känslor

Alla tillsammans: Ett rungande Lorem shitsum!

Visst är det smått ironiskt i sammanhanget att Lorem ipsum bäst översätts med ”Smärtan själv” från dolorem (smärta, förtvivlan, lidande) och ipsum (sig själv, själv).

Så nästa gång du ser en designer använda Lorem ipsum kan du säga rakt ut:

Jag ser att du använder Lorem shitsum. Är det smärta eller förtvivlan du vill att läsaren ska känna?

Andra åsikter om Lorem ipsum

Per Axbom

Per Axbom

@axbom

Per Axbom är kommunikationsvetaren som föddes i Liberia. I 20 år har han utbildat den digitala yrkeskåren och hjälpt organisationer med digital användbarhet och tillgänglighet. Per gör teknik trygg och omtänksam genom design, coaching och utbildning. Du kan höra hans röst på UX Podcast.

Digital omtanke bokomslag Pers nya handbok om etik i teknikbranschen, Digital omtanke, finns att köpa hos Bokus. Den engelska upplagan finns även i Kindle-format hos Amazon.

Anlita Per för föreläsning, workshop eller coachning.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

26 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Me like!
Har nyligen testat ett par sajter som ser snygga ut, ända tills man börjar läsa och använda dem. Jag känner inte till hur de har utvecklats men är ganska säker på att de har godkänts på en Lorem ipsum-nivå.

Bravo! Håller helt med. Men det finns ytterligare ett argument, mer relevant för print men ändå. Fejklatin ger fel utseende på texten, vilket gör att du sätter grad, kägel med mera utifrån fel förutsättningar. Svenskan har fler höga uppstaplar än tex latin, vilket ofta kräver större kägel.

Det finns väl ett djupare problem än själva Lorem Shitsum… nämligen att avståndet mellan designer och skribent generellt är för långt.
I webbprojekt finns ofta tydliga slitningar mellan teknik och design. Inte lika tydligt, men kanske lika valnigt är nog mellan design och innehåll/text. Den vanliga designern är ”bara” designer och tycker har inte förståelse för text och copy. Och vice versa.

[…] Lorem shitsum: en text som luktar illa […]

Annars tycker jag källkoden för dina rubriker är intressant. Hur många tecken, var det nu igen, för att skriva en rubrik? Med effekten att texten ser suddig ut?
😉

Jag håller med i stort. Och jag håller helt med om att innehållet är det viktigaste. Men. När man jobbar med form och skall diskutera form upplever jag att många kunder fastnar i den ofärdiga texten och glömmer diskutera eller ”ser inte” själva formen. Där behöver diskussionen om texten tas med skribenten och inte med formgivaren. För bästa resultat måste formgivare och skribent ändå jobba ihop. Design med Lorem-text är ju ändå ett utkast, ett led i processen och inte den slutgiltiga produkten. Jag tycker att jag tänker på underrubriker och alla de element som gör texten levande visuellt och… Read more »

Så rätt!

Jag gillar fortfarande det här inlägget och tycker kommentarerna också bidrar. En intressant iaktagelse: ”Ja, copy:n är bortglömd! Det blir något som man slänger in i slutet av projektet när man plöjt ner pengar i grafik och vägrar inse att det är texten som användaren kommer läsa för att faktiskt kunna åstadkomma något på sajten.” Samtidigt får jag ibland känslan av att designen är något som det alltid finns en duktig brorson som kan internet man skall tävla mot. Eller att man får färdig text att skapa design kring med noll chans till diskussion kring utveckling/tolkning. Det gäller att vara… Read more »

Det finns ju CSS Naked Day för att hedra alla webbdesigners och visa hur ful webben skulle vara utan dem.
Varför inte införa Content Naked Day för att hedra alla de som jobbar med innehåll och visa hur meningslöst det skulle vara utan innehåll?

Man kommer ju en bra bit med bara:
body {
color:#ffffff !important;
}

Per. Jag raljerade lite också. Det är kul.
Måste nog pröva en Content Naked Day framöver för att premiera den goda formen. Skulle förmodligen dessutom höja min status genom att dölja typos och slarvig svenska 🙂
Trevlig helg

Veldig gode poenger, men hvem skal da kjøpe min Lorem Ipsum t-skjorte!? 😉 http://bit.ly/9c81FW

Mycket intressanta texter här. Du hamnar i mina bookmärken, love!

[…] blir ofte brukt av designere for å fylle ut tekstbokser i protoyper og wireframes. I bloggposten Lorem Shitsum – en text som luktar illa gir Per Axbom mange gode grunner til hvorfor det er bedre å fylle på med vanlig tekst, selv om […]

Artikeln har vissa poänger. Men, jag tycker fortfarande att Lorem-texter är ett hjälpmedel under utvecklingsarbetet. Speciellt när det gäller att testa dynamiska designer som ska klara både stora och små textmassor. Underrubriker, länkar och styckeindelningar kan man ju faktiskt lägga in i sin Lorem-text.
I det allra flesta fall har jag inte tillgång till texter när jag gör design, alltså de är inte ens 0% färdiga.

Tack för detta inlägg! Min dag blev plötsligt mycket bättre. Som textarbetare blir man lätt en ensam krigare i webbprojekt + att man sedan ska fortsätta tampas med sajten sedan när designers och utvecklare är klara. Naked Content Day – I’m with you!

Tack för detta inlägg! Min dag blev plötsligt mycket bättre. Som textarbetare blir man lätt en ensam krigare i webbprojekt + att man sedan ska fortsätta tampas med sajten sedan när designers och utvecklare är klara. Naked Content Day – I’m with you!

[…] Du vet hur jag ogillar Lorem Ipsum. Det här är ju egentligen lika illa, men mycket roligare — en automatisk kattbild när du […]

[…] ipsum används ofta som dummytext när formgivningen görs före texterna är skrivna. Men flera skäl talar emot lorem-ipsum-text. Ett är att texten helt enkelt inte inspirerar. Vilken formgivare lyfter fram texten på ett […]

[…] bygger en prototyp just nu, och även om jag ogillar lorem ipsum och dummy-innehåll, så kan det finnas behov av att fylla ut med bilder innan det finns tillgång […]