Mataffären fattar hur människor köper mat

Jag har börjat veckohandla på mataffaren.se – en matvarubutik med hemkörning. Vid första anblick skiljer sig butiken inte från de övriga jag provat genom åren – och det är alltid ett pyssel att söka upp en matvara, lägga den i korgen, söka upp nästa matvara, och så vidare; men för några veckor sedan upptäckte jag funktionen snabbköp. Det är en klurig sökfunktion som fullständigt eliminerar bortåt 60% av söktiden!

Så här ser processen vanligtvis  ut när man handlar på nätet (grovt):

 1. Hitta varan
  1. Navigera fram till den i en struktur eller
  2. Sök varan i den interna sökmotorn
 2. Klicka på köp-knappen
 3. Gå tillbaka till steg 1 för varje vara du vill köpa
 4. Gå till utcheckningen

Och den här processen funkar rätt bra när jag handlar till exempel tekniska prylar. Då handlar jag nämligen en begränsad mängd varor. Men problemet med processen blir uppenbar när man handlar matvaror, för då ska man handla många olika sorters varor.

Handskriven inköpslista
Foto av Henrik Ström

En klassisk lösning på det här problemet har varit att jag kan spara min varukorg och beställa samma varor en gång till nästa gång. Men handen på hjärtat: hur ofta händer det att du handlar samma ärtsoppa och Havre Fras vecka efter vecka? Och det passar helt enkelt inte heller med den mentala modell för matköp som vi har inrotad i vår kultur: vi skriver en inköpslista som vi fyller på under veckan (jodå, den sitter på kylskåpet eller annorstädes i köket).

Sedan tar vi med listan och går efter den när vi handlar.

Snabbköp närmar sig verkligheten

Funktionen snabbköp är begynnelsen till lösningen på problemet (jag säger begynnelsen för det finns brister som jag återkommer till).

När jag klickar på snabbköp får jag upp en bild som påminner om en inköpslista där jag kan skriva upp alla varor som står på min egen papperslapp. När jag sedan klickar på ”Hämta varor” så sker det magiska. En sökning görs för var och en av produkterna samtidigt, och jag får upp en sökresultatlista för var och en av produkterna. Så här ser det ut:

mataffaren-snabbkop

Eftersom tjänsten söker efter alla mina produkter på en gång är detta alltså den enda sökning jag behöver göra! Så köpprocessen blir nu (också grovt):

 1. Hitta varorna
  1. Skriv av inköpslista och klicka på sök
 2. Klicka på köp för den produkt du vill ha
 3. Välj nästa inköpslista och repetera steg 2-3 tills du är färdig med listan
 4. Gå till utcheckningen

Här har man alltså eliminerat behovet att för varje produkt starta en helt ny sökning (steg 3 i den tidigare processen), vilket sparar enormt mycket tid. Och man har gjort det genom att vara mer användarcentrerad och utgått från hur människor faktiskt skriver inköpslistor.

Förbättringstips

Processen för snabbköp-funktionen är alltså klockren och visar hur man utgår från människans situation snarare än förutfattade meningar om teknikens begränsningar. Tyvärr så lämnar funktionen en del att önska i implementationen och jag lämnar ett par tips till vidareutvecklingen.

 • Det är viktigt att söket är kontextuellt och förstår mig bättre, snarare än bara går direkt på första varan i databasen. När jag skriver mjölk vill jag inte få upp mjölkfritt margarin, kokosmjök och mjölkchoklad framför barnfamiljernas mest köpta dryck. (Vanlig mjölk låg inte förrän på plats 17 i listan!)
 • Jag vill kunna skriva 2 liter mjölk och 2 paket bacon utan att få felmeddelande. Det är så jag skriver min inköpslista.
 • Överge inte den trevliga visualiseringen med inköpslistan. När inköpslistan byter form och flyttar högst upp i en horisontell navigering tappar man kontakten med människan till förmån för maskinen. Låt hellre inköpslistan ligga kvar i sin ursprungliga form och jobba med sökresultaten till höger om den, så att jag kan lägga till och kryssa av på min virtuella papperslapp.
 • I förlängningen ska jag givetvis kunna hålla upp inköpslistan framför webbkameran, ni läser av min handstil och vips så har jag min färdiga varukorg. Men jag ger er 5 år på den funktionen.

I mångt och mycket så har mataffaren.se en hel del trevlig interaktionsdesign som avviker från normen, och det är tydligt att man har ett fokus på att människor ska känna sig välkomna och personligt bemötta. Så även om du inte handlar där så rekommenderar jag ett besök bara för att få nya intryck och idéer till hur du kan lösa navigering och struktur på ett annorlunda sätt; och ge utrymme för den där hyggliga tonen som människor verkar gilla.

Per Axbom

Per Axbom

@axbom

Per Axbom är kommunikationsvetaren som föddes i Liberia. I 20 år har han utbildat den digitala yrkeskåren och hjälpt organisationer med digital användbarhet och tillgänglighet. Per gör teknik trygg och omtänksam genom design, coaching och utbildning. Du kan höra hans röst på UX Podcast.

Digital omtanke bokomslag Pers nya handbok om etik i teknikbranschen, Digital omtanke, finns att köpa hos Bokus. Den engelska upplagan finns även i Kindle-format hos Amazon.

Anlita Per för föreläsning, workshop eller coachning.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

18 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Med tanke på tillväxten av ”färdig matkasse”-konceptet (alltså recept + alla ingredienser du behöver), tror jag inte det dröjer länge innan vi ser det hos de butiker som säljer mat online. Klicka på en maträtt för att lägga samtliga ingredienser + receptet i din kundkorg. Och när du väl gjort det: Få förslag på några ingredienser du kan lägga till för att använda det du redan köpt och kunna göra en hel rätt till. Då tror jag att mat online har börjat hitta sin nisch.

Kolla http://www.mathem.se – Så ser du vår lösning på handlingslapps-problematiken. Där kan man också handla recept/veckomenyer och få allt hemlevererat i sin matkasse.
Annars gillar jag http://www.supercook.com/ som tar fram recept baserat på vad man har hemma 😉 (allt för att slippa gå och handla)

Som ofta-kund hos Mataffaren håller jag delvis med dig – de försöker så gott det går att göra det enkelt att handla. Mest uppskattar jag att man får veta om det finns en bil vid rätt tid innan man har spenderat 1h på att göra beställningen. Men – det finns avgjorda nackdelar med näthandling om man är många i familjen och gillar att laga mat, som priset och urvalet. Hamnar där ofta ändå pga tidsbrist..

Mathem.se var intressant. Ni jobbar rätt snyggt med beställningar från recept, både enskilda varor, hela recept och flera recept samtidigt. Men jag tror att det går att göra betydligt mer. De två främsta skälen till att mat inte säljer så bra som det borde på nätet tror jag är dels att det upplevs jobbigt att hitta och plocka på sig de varor man vill, dels att man får för lite ”inspiration”. Vet man exakt vad man ska ha så behövs ingen inspiration men jag tror att gruppen människor som inte bara har en lista att gå efter är stor och… Read more »

Det känns som att om mataffaren eller mathem skulle erbjuda en riktigt bra affiliatedeal så kanske de skulle få ett eller ett par upplägg som skulle generera ökad försäljning 😉

70 000 gånger bättre är Mathem! Om mina erfarenheter kan läsas här: http://violavamp.webblogg.se/2010/march/mathemse.html

Roligt att läsa vad ni skrivit. Vi vill ju att man skall handla mat på nätet hos oss dvs http://www.mathem.se och jag tyckte det sista steget i din önskelista borde vara en fin vision att ha dvs. att man bara skall kunna hålla upp sin inköpslista i webcameran som läsaer av handstilen. Roligt att höra att det är flera som tycker om vår snabbköpsfunktion som vi kallar handla direkt, vi kanske skulle döpa om den så att den blir ännu tydligare? Eller vad tycker ni? Vi är ett företag som älskar idéer och tankar, det är därför vi försöker läsa… Read more »

Tomas, som sagt gör ett bra affiliateprogram så får ni (minst) ett förslag 😉

Erik, jag återkommer när jag är där, Om du vill kan du ange ”2009” som rabatt kod när du handlar så får du 10% rabatt en gång och jag kanske några bra nya tips till oss på mathem.se

Vill bara inflika att det finns många olika recept-paket lösningar. Bla Ecoviva , Matkomfort, Linas matkasse m.m.
Lycka till i näthandlingens djungel. Själv sätter jag mina slantar på Mataffären.se.

Alltid nyfiken på vad olika kunder tycker och tänker. Varför sätter du dina slantar på mataffären. Vi är 10% billigare, har dubbelt så många produkter se http://www.mathem.se/Categories.aspx själv tycker jag att vi har flera bra funktioner som ingen annan har, så hjälp mig gärna med vad vi kan göra bättre….

Hejsan,
Jag är kund till http://www.mathem.se huvudsakligen för att jag gillar deras site och att de har lägre priser än övriga nätalternativ. De har bra inköpslistor, men det kanske även andra har (jag har inte testat de andra).
Hälsningar,
Staffan

Hej Tomas!
Kort och gott, är helnöjd och gillar Coops sortiment.

Jag tittade lite på Mataffären. Verkar riktigt bra. Synd att det inte finns någon sån lösning där jag bor. Kanske får starta själv. 😉
@Cecilia: Attans, Supercook snodde min idé. Nåja, jag hade ändå tänkt göra en liknande applikation bara lokalt på min dator, men nu behöver jag inte det. Jo, för att lägga in mina egna recept. Men tack för tipset! Känner på mig att jag kommer att besöka den sidan rätt ofta i framtiden. Jag har redan skapat ett konto där. 🙂

Jag har också goda erfarenheter av mathem.se, jag handlade där efter att blivit rekommenderad av en affiliate site, mat på nätet Fungerade som stulet