Låt medborgarna utveckla myndigheternas webbplatser

Vista Årets miljöbomb? är ett utmanande men mycket tänkvärt inlägg av Mika Sjöman från Piratpartiet i onsdagens Computer Sweden.

Det är kanske inte främst hans uttalande om Vista och möjligheterna att spara miljarder på att behålla datorer i myndighetssverige och istället köra GNU/Linux i form av Ubuntu som jag fastnar vid. Det är vi många som tycker och det skulle onekligen betyda mycket för miljön.

Det Mika också lyfter fram är möjligheten för myndigheter att utnyttja medborgarna, det vill säga kunniga individer inom webbutveckling och IT, för att bilda en community som kan ”utveckla allt från myndighetshemsidor till program och support”.

Med tusentals ungdomar kan myndigheternas hemsidor bli ledande, fyllda med funktioner som medborgarna vill ha och till en kostnad nära noll.

Det är en ganska svindlande, men inte orimlig, tanke om man får till en bra strategi, taktik och styrning.

Per Axbom

Per Axbom

@axbom

Per Axbom är kommunikationsvetaren som föddes i Liberia. I 20 år har han utbildat den digitala yrkeskåren och hjälpt organisationer med digital användbarhet och tillgänglighet. Per gör teknik trygg och omtänksam genom design, coaching och utbildning. Du kan höra hans röst på UX Podcast.

Digital omtanke bokomslag Pers nya handbok om etik i teknikbranschen, Digital omtanke, finns att köpa hos Bokus. Den engelska upplagan finns även i Kindle-format hos Amazon.

Anlita Per för föreläsning, workshop eller coachning.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments