Mentalt instabila kreativa människor och deras älvor

Elizabeth Gilbert är författare till den enorma världssuccén Eat, Pray, Love. I denna TED-presentation bearbetar hon vår syn på kreativitet. Att kreativitet föds ur lidande har vi hört så många gånger… att de riktigt kreativa människorna är deprimerade, alkoholiserade och bearbetar sin ångest genom ett utlopp av konstnärlig produktivitet. Men behöver det verkligen vara så? Gilbert ser den bilden som en oerhört farlig föreställning som närts alltför länge. Låt oss fördriva den. Med älvor.

”…it’s better to encourage our great, creative minds to live!”

Click on the button to load the content from embed.ted.com.

Load content

Överförd prestationsångest

Hur fortsätter vi vara den vi är och göra det vi älskar utan att utmanas av den ångest det innebär att tänka på omvärldens bild av den egna framgången? Elizabeth Gilbert skapar en psykologisk struktur.

I antikens Grekland var kreativitet inte något som kom från människor. Det var en helig ande som kom till människor från en avlägsen, okänd plats av okänd anledning. Det kallades daemon. Romarna kallade det för genier — gudomliga varelser som är närvarande i varje människa, plats och tingest… och ger dem deras förmågor. Fördelarna:

  • Om du skapade något fantastiskt kunde du inte ta hela äran. Du blev inte narcissist.
  • Om du misslyckades med en kreation var det inte heller helt ditt eget fel. Du blev inte deprimerad. Alla visste att ditt geni helt enkelt var en rätt banal varelse.

Tyvärr, lite senare i vår världshistoria, började människor hänvisa till människor som varandes genier, istället för att ha ett geni.

Att ålägga en enskild människa att ensam vara budbäraren för gudomlig kreativitet och okänd mystik är att lägga lite väl mycket börda på den personens axlar. Det snedvrider egon och ställer helt ohanterliga förväntningar på prestationer.

”The pressure of that has been killing off our artists for the last 500 years…”

Älvstoft för bättre mental hälsa

kreativitet-axbom

En tanke som i princip går ut på att älvor kommer och strör älvstoft över dig vid speciella tidpunkter för att förstärka din kreativa förmåga känns ju inte helt moderiktigt. Men jag känner igen så mycket av det Gilbert beskriver, de här stunderna av uppenbarelse, plötsliga insikter och känslan av att man förmedlar någon annans ord när man skriver — jag har känt allt det, och oftast förstås i mina skönlitterära alster.

Tanken på älvorna kan ironiskt nog vara ett bättre sätt att få oss att behålla vår mentala hälsa, än att ålägga oss själva att gång på gång prestera och skapa något som ska förundra omvärlden.

Din älva kan också få ha en dålig dag.

Per Axbom

Per Axbom

@axbom

Per Axbom är kommunikationsvetaren som föddes i Liberia. I 20 år har han utbildat den digitala yrkeskåren och hjälpt organisationer med digital användbarhet och tillgänglighet. Per gör teknik trygg och omtänksam genom design, coaching och utbildning. Du kan höra hans röst på UX Podcast.

Digital omtanke bokomslag Pers nya handbok om etik i teknikbranschen, Digital omtanke, finns att köpa hos Bokus. Den engelska upplagan finns även i Kindle-format hos Amazon.

Anlita Per för föreläsning, workshop eller coachning.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Intressant. När jag var deprimerad var jag allt annat än kreativ. Däremot känns hjärnan piggare än någonsin nu när jag mår bra igen.

[…] När jag bäddar in video i bloggen som jag inte själv kan påverka, som söndagens TED-talk med Elizabeth Gilbert, så försöker jag förklara andemeningen i videon kring presentationen i min text. Det är en god […]

Mentalt instabila kreativa människor och deras älvor: Elizabeth Gilbert är författare till… http://t.co/DCdMWgPe

[…] har bloggat separat om Elizabeth Gilberts TED-föreläsning om kreativitet. Och du, självklart vill jag gärna höra om dina favoriter […]

lunettes de soleil ray ban…
I am so grateful for your post.Thanks Again….

maillot de foot…
maillot de foot seront aussi fonction de lévolution de létat de lélève touché, AmériquesLe président cubain Raul Castro a été réélu match bayern munich à la présidence du Conseil dEtat, PolitiqueLa cote le maillot de chelsea popularité de Fran?ois Holl…

maillot de foot pas cher…
The blog You have write is very properly written and very informative many thanks for good posta?|…

maillot de foot…
グッチ竹ハンドバッグ、現在起動。…