Min första dator

Jag fick min första dator för över 30 år sedan. En teknikintresserad far placerade Sinclair ZX81 framför mig vid 8 års ålder. Det var en dator med 1KB interminne. Året efter byggde jag ut det till 16KB.

sinclair-zx81

Det fanns inga program. Allt fick man skriva själv. I BASIC. Ur instruktionsboken.

10 PRINT Pelle
20 GOTO 10

Dessa rader fyllde hela skärmen med mitt namn. Vilken uppenbarelse!

Jag bodde i Saudi Arabien och gick i en amerikansk skola. Redan i andra klass hade jag datorundervisning på schemat en gång i veckan. I tredje klass programmerade jag i det grafiska språket Logo på en Apple-dator. 1983.

Spola fram 3o år och min son i årskurs 4 har inte datorundervisning. Tänk er vilka klyftor det skapar. Nu har ju mina söner mig som far, och varsin dator, och har knappat på tangentbord sedan de var två. Men skolan är skrämmande frånvarande i den världen.

Att få experimentera med Sinclair, Dragon 32 och Atari 800 XL har har lärt mig att tänka utanför ramarna. Har gett mig en tro på min egen förmåga.

Men jag ser inte skolan idag uppmuntra till det experimenterandet – aktiviteter och förmågor som skapar entreprenörer. Jag ser inte skolan som den ser ut som svaret på hur mina barn ska försörja sig i framtiden.

Det är tid att förändra. Jag står bredvid Richard Gatarski. Han säger ”Hur kunde det bli så här?”. Nu löser vi problem framåt småtimmarna.

To be continued.

Twitter

By loading the tweet, you agree to Twitter’s privacy policy.
Learn more

Load tweet

Per Axbom

Per Axbom

@axbom

Per Axbom är kommunikationsvetaren som föddes i Liberia. I 20 år har han utbildat den digitala yrkeskåren och hjälpt organisationer med digital användbarhet och tillgänglighet. Per gör teknik trygg och omtänksam genom design, coaching och utbildning. Du kan höra hans röst på UX Podcast.

Digital omtanke bokomslag Pers nya handbok om etik i teknikbranschen, Digital omtanke, finns att köpa hos Bokus. Den engelska upplagan finns även i Kindle-format hos Amazon.

Anlita Per för föreläsning, workshop eller coachning.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

11 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

|SE] Dagens #blogg100-inlägg: Min första dator (skrivet efter champagne och 4 glas vin på #wsadag13 😉 http://t.co/sKr76nT2

Och jag minns också 1983, när jag som nyutexad lärare undervisade i BASIC på en högstadieskola utanför Stockholm. Datorernas namn minns jag däremot inte, men vi hade en intresserad rektor som hade fått fram pengar till datorer innan den stora driven kom från högre ort. Och visst var det så att man på 1980-talets datorer mest sysslade med programmering – och möjligen lite spel. I dagens skola används ju datorerna som ett läromedel, ett instrument för att lära sig. Nu jobbar jag inte längre som lärare, men när jag gjorde det, startade jag grupper som fick lära sig lite html… Read more »

Ett av mina starkaste minnen från den tidiga datoreran var en kompis storebror, som var mycket datorintresserad och höll på med att programmera ett spel. Det här är första hälften av 80-talet, senare delen. Han skulle bygga en ram runt skärmen och det gick bra, förutom att det fattades EN centimeter på ett ställe… Han satt i timmar, dagar, med att få till det all lösa den sista centimetern. Höll på att bli galen! 🙂

Nostalgi!
Många generations datorer har man gått igenom, min första var nog en ABC 8xx. Första datorprogrammen var i BASIC på en IBM, vissa hade även datorer som kallades Kompis-datorer i skolan men jag hittar inget alls om dom idag?
Men det som sålde mig till programmeringen var min första C64.
Jag tror ett problem idag är att du behöver inte programmera för att det ska hända något med datorerna eller surfplattorna, allt är serverat och klart.

Vi som var med från början av persondatoreran hade förmånen av att träffa på själva mekaniken. Lite som tidiga bilägare som var tvungna att kunna sin maskins inre också. Nu närmar sig datorerna brödrosten i användbarhet och funktionerna är inte öppna för utbyggnad eller påverkan så lätt för var och en. Så har det varit under industrialismen, prylarna blir enklare och går att massproducera. ”3 sizes fits all”. Problemet i informationssamhället är att bitar ju aldrig är så fasta som atomer, dvs man kan bara utnyttja information om man kan följa den i realtid. Vad jag menar konkret är: Förr… Read more »

Jag minns vad coolt det var när du fick din Atari och vi började göra skoltidning med ”desktop publishing”. Shit va heta vi var då 🙂

C64, bandspelare och afrikansk elförsörjning var min start på datorkarriären. När man hörde generatorn på gården svaja kunde man försöka skriva ”Save” fort som fan, men oftast hann man inte och det var bara att börja om när vaktmästarn tankat diesel. Agile development i dess linda…

Min första dator http://t.co/78gQvCE4

[…] var åtta år när jag började programmera på en Sinclair ZX81, för 30 år sedan. I dag är det en större utmaning att få barn intresserade av programmering […]