Namnbyte i sociala medier - så gör Sveriges Kommunikatörer

I mars i år röstade Sveriges Informationsförening:s föreningsstämma igenom ett byte av namn till det mer generiska Sveriges Kommunikatörer. Oavsett vad jag tycker om namnbytet såg jag framför mig ett utmanande varumärkesarbete i sociala medier. Så här några månader senare tänkte jag att det är dags för en undersökning: hur har det gått?

Ny logotyp på sidan.

Eftersom det är just Sveriges Kommunikatörer, med 5 000 professionella medlemmar, vi pratar om så finns det en viss förväntan i att just digital kommunikation ska hanteras på ett snyggt sätt. Föreningen har ju också bytt namn ett antal gånger sedan starten 1950; Sveriges informationsförening fick den heta i 21 år, tidigare Sveriges Public Relations förening samt Sveriges Pressombudsmän.

Sociala medier en tydlig utmaning

Sociala medier, av sin natur medier som hanteras på plattformar som man inte har full kontroll över, har dock aldrig varit en faktor i tidigare namnändringar. Jag tar en titt på hur Sveriges kommunikatörer hanterat namnbytet i de vanligaste nätverken, och några till:

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn
  • YouTube
  • Vimeo
  • Flickr
  • SlideShare
  • Google Plus
  • FourSquare
  • Google Maps
  • Den egna webbplatsen

Sveriges Kommunikatörer på Twitter

Sveriges Kommunikatörer Tvitter header

Twitter tillåter namnbyten av sina konton men hanterar dem dåligt. Det blir till exempel ingen automatisk omdirigering från det gamla kontot till det nya, och det gamla blir ledigt för vem som helst. Därför är det viktigt att:

  • Byta namn.
  • Snabbt registrera sitt eget gamla namn för att undvika att någon annan tar det.

Det här har Sveriges Kommunikatörer gjort föredömligt. Samtidigt lider de av något med dåligt stöd hos Twitter: ett långt namn. Tjugo tecken i namnet och femton tecken i användarnamnet är gränsen. Tidigare valde man att heta Informationsföreningen @infoforeningen och har nu valt Sve Kommunikatörer @skommunikatorer.

Vid namnbyte så måste man vara medveten om:

  • Man behåller sina följare, men
  • det är viktigt att alla följare blir informerade så att de tilltalar med det nya kontonamnet, och
  • det tar lång tid innan alla lär sig…

Det krävs handjagande och bevakning av det gamla namnet för att fånga upp alla diskussioner, men det är också enda sättet att hantera det på för tillfället.

I mitt researcharbete upptäckte jag av en slump att Klout hanterar namnbyten förvånansvärt bra. Adressen http://klout.com/#/infoforeningen hanterar det nya kontot lika bra som http://klout.com/#/skommunikatorer.

Sveriges Kommunikatörer på Facebook

På Facebook tillåter man inte alls byte av namn på sina Sidor/Pages om de har mer än 200 gillanden/likes. Här gäller det alltså att bita i det sura äpplet och skapa en ny sida för sin organisation och hänvisa, hänvisa, hänvisa.

Gamla: https://www.facebook.com/informationsforeningen

Sveriges informationsförening på Facebook
Sveriges Informationsförening på Facebook

Nya: https://www.facebook.com/sverigeskommunikatorer

Sveriges kommunikatörer på Facebook
Sveriges kommunikatörer på Facebook

Sveriges informationsförening har 2 268 likes medan Sveriges Kommunikatörer ligger på strax över hälften: 1 162. Det kanske inte ser bra ut vid första anblick men jag skulle gissa att det är riktigt bra jobbat från föreningens sida. Att flytta en folkmassa i sociala medier på det här sättet är nog bland det svåraste man kan ge sig in i, och att få de första 2000 tog nog sin lilla tid. Man får sätta det i perspektiv.

Hur gör då Sveriges Kommunikatörer för att hantera detta? Jo, några saker sticker ut:

  • Man hänvisar genom att i avatarens text skriva “Vår nya Facebooksida heter: Sveriges Kommunikatörer. Gilla den istället.”
  • Man hänvisar också i beskrivningen, vilket ger en länk högt upp i sidan.
  • Man fortsätter att publicera nyheter/inlägg även på den gamla sidan. Det är en tuff övervägning att göra på det sättet men garanterat värt det. Det kostar lite och det viktigaste här är ju att informationen går fram, inte att knäppa medlemmarna på näsan och undanhålla information för de som inte gillat den “rätta” sidan.
  • Regelbundna inlägg på den gamla sidan som påminner om att den nya sidan finns.

Bra med uppmuntran

I samband med att den nya sidan skapades uppmuntrade man också medlemmarna att hjälpa till att lägga till större händelser på föreningens timeline för att göra den så komplett som möjligt. Jag gillar det sättet att arbeta och tror att de skulle kunna göra mer aktiviteter, gärna tävlingar eller punktinsatser i samband med alla deras fysiska möten och föreläsningar, som innebär att medlemmar flyttar över.

Vad man INTE gjort och som jag skulle rekommendera:

  • Ändra hela header-bilden till en hänvisning, precis som avataren. Sidorna är för lika varanda.
  • Lägg ut en nyhet med hänvisning som man låser fast i toppen av sidan. Det kallas Sticky post och görs med valet Pin to top, måste dock väljas var 7:e dag för att den ska ligga kvar där, men det tar cirka 3-9 sekunder att göra.
  • Se över länkarna på den egna sajten. Jag hittar minst 12 sidor som länkar till den gamla Facebook-sidan, exempelvis denna artikel från 2011.

Varumärkesmässigt är det en mindre mardröm att inte veta hur länge man måste leva med två namn, men det är ju samtidigt en möjlighet till en långsam övergång. De som inte är medvetna om namnbytet måste också hitta rätt, och det har de all möjlighet att göra till slut så länge den gamla sidan ligger kvar.

Sveriges Kommunikatörer på LinkedIn

http://www.linkedin.com/company/sveriges-kommunikat-rer

Sveriges Kommunikatörer på LinkedIn
Sveriges Kommunikatörer på LinkedIn

En stor eloge till LinkedIn som faktiskt tillåter namnändring och dessutom faktiskt får allting att hänga ihop. Man måste dock vara administratör för den befintliga sidan och ta kontakt med LinkedIn via kontaktformulär.

På LinkedIn är det till exempel viktigt att de som i sin CV angett att de jobbar eller tidigare jobbat på Sveriges Informationsförening blir logiskt sammankopplade med Sveriges Kommunikatörer. Det funkar hela vägen i mina test av klick på Sveriges informationsförening i de CV:n jag hittat som anger föreningen som tidigare arbetsplats eller i förtroendeuppdrag.

Imponerande av LinkedIn.

Sveriges Kommunikatörer på YouTube

Hos YouTube får man inte heller byta namn. Ännu ett surt äpple. Här går det sämre med hänvisningarna.

Gamla: http://www.youtube.com/user/sveinfo

Sveriges informationsförening på YouTube
Sveriges Informationsförening på YouTube

Nya: http://www.youtube.com/user/skommunikatorer

Sveriges Kommunikatörer på YouTube
Sveriges Kommunikatörer på YouTube

Den gamla kanalen har 22 prenumeranter. Den nya har noll. Här har arbetet med att hänvisa besökarena helt tydligt inte påbörjats. Faktum är att den nya kanalen ser ut att ha startats den 29 augusti. Den gamla kanalen har också fortfarande den gamla länken till webbplatsen och det finns ingen signal om att man bytt namn,

Viktigt är förstås att det inte går att stänga den gamla kanalen om man inte samtidigt vill riskera att de filmer man har slutar fungera på hundratals sajter där de bäddats in. Med missnöje som följd. Här får man alltså på ett snyggt sätt alltså hänvisa, och jag tänker, varför inte hänvisa även med en film som berättar om namnbytet? Stillbilden som hamnar högst upp kan ju då dessutom visa en länk till den nya sidan.

Sveriges Kommunikatörer på Vimeo

Här skulle jag förmoda att få hos Sveriges Kommunikatörer ens är medvetena om att kanalen finns. Här finns den gamla logotypen kvar, hänvisning saknas och Sveriges Kommunikatörer har inget konto. Innehållet är 3 år gammalt.

https://vimeo.com/channels/26688

Sveriges Informationsförening på Vimeo
Sveriges Informationsförening på Vimeo

Jag hastar vidare utan närmare kommentar, bilden får tala för sig själv… 😉

Sveriges Kommunikatörer på Flickr

Hos bildtjänsten Flickr får du byta namn så här går det bättre, men däremot får du inte byta URL, så om man fortsätter att köra på det konto som finns blir hänvisningen alltid till:

http://www.flickr.com/people/informationsforeningen/

Sveriges Kommunikatörer på Flickr
Sveriges Kommunikatörer på Flickr

Det intressanta nu är också att namnet inte har ändrats till höger på föreningens profilsida. Månne en bugg hos Flickr?

Givet att föreningen inte har några kontakter så skulle jag överväga att flytta till ett nytt konto som kan ge en URL som är enhetlig med föreningens övriga webbnärvaro. Samtidigt bör förstås det gamla kontot finnas kvar av samma anledning som hos YouTube, bilderna kan vara inbäddade annorstädes.

Ja, det är många bilder att migrera men det finns verktyg för det, exempelvis Migratr.

Sveriges Kommunikatörer på Slideshare

Här blir det exakt samma utmaning som Flickr. Namnbyte är ok men URL:en får inte ändras. Alltså nås Sveriges Kommunikatörer:s konto på:

http://www.slideshare.net/Informationsforeningen

Sveriges Kommunikatörer på Slideshare
Sveriges Kommunikatörer på Slideshare

Man kan tycka att det är en småsak, men URL:en används ofta i trycksaker, när man skickar snabbmeddelanden och i muntliga samtal. Ett alternativ skulle vara att man skapar redirects från sin egen sajt och får då en varumärkes-säkrad adress som man använder i all kommunikation, exempelvis http://sverigeskommunikatorer.se/slideshare. Men det är en skakig lösning eftersom adressen ändå sedan står i adressfältet.

Det finns absolut inget enkelt svar. Totalt 15 slidesets har Sveriges Kommunikatörer på Slideshare, så det tar inte alltför lång tid att flytta till ett nytt konto med bättre URL, men samtidigt så måste bör ju även det gamla kontot ligga kvar.

Sveriges Kommunikatörer på Google Plus

Hittar inget…(!) vilket ger en stor möjlighet att ta plats med namnet Sveriges Kommunikatörer. Hög tid att ta plats kanske? Inte minst för att Google älskar Google Plus.

Sveriges Kommunikatörer på FourSquare

Sveriges informationsförening på Foursquare
Sveriges Informationsförening på Foursquare

Inte alls så stort som de andra nätverken, men kan vara en viktig signal när människor checkar in och platsen blir synlig i andra nätverk. Här ges också exempel på hur den gamla Twitter-länken blir synlig på olika ställen på webben. Det är ett evigt jagande.

Platsen för Sverige Kommunikatörer finns alltså inte utan det är Sveriges Informationsförening på den platsen tills vidare.

Sveriges Kommunikatörer på Google Maps

Sveriges informationsförening - Google Maps
Sveriges Informationsförening på Google Maps

När man söker efter Sveriges Kommunikatörer i Google Maps fås inga relevanta träffar, att jämföra med Sveriges Informationsförening. Här bör Sveriges Kommunikatörer ta kontroll över sin listning, vilket man kan göra hos Google själva.

Att synas på kartan med fel namn är inget man vill göra för länge heller. Google Maps används ju av många andra tjänster så det är en av de viktiga sökkällorna för många användare.

Den egna webbplatsen för Sveriges Kommunikatörer

Sveriges Kommunikatörer webbplats
sverigeskommunikatorer.se

På den egna sajten fungerar omstyrningen mycket bra. Endast ett fåtal gamla länkar är döda och leder till en felsida; den stora massan styrs om till den relevanta sidan på den nya domänen, vilket är att förvänta.

Några saker jag slås av:

  • I de sociala medierna tycks föreningen eftersträva kortnamnet skommunikatorer men man valde att inte säkra det namnet som domännamn. Ofta är det lämpligt att ha ett konsekvent användarnamn som gör det tydligt för alla som söker kontakt på nya sätt.
  • Man har inte länkar till Twitter och Facebook direkt på startsidan. Speciellt för Facebook-sidans räkning torde det vara ett bra sätt att uppmuntra överflytten till nya sidan.
  • Logotypen… om man vill understryka ett nytt namn, lägger man då namnet svårläst på kant i marginalen? Jag undrade också åt vilket håll man vill lägga den lilla symbolen eftersom den ligger åt olika håll (i relation till texten) på Twitter-profilen men det är en del av den grafiska profilen har jag nu förstått.
Sveriges Kommunikatörer logotyp Twitter

Ur ett rent webbstrategiskt perspektiv så är namnet “Sveriges Kommunikatörer” svårt att bevaka eftersom det är generiskt. Så fort man skriver om “sveriges kommunikatörer” vilket är personer med det yrket och inte nödvändigtvis organisationstillhörighet, så blir det ju träff. Det är alltid svårarare att bevaka och konkurrera med generiska fraser.

Men det där är mindre saker i hela sammanhanget — namnet kan vi ju inte göra så mycket åt nu 😉

Så bedömer jag namnbytet i sociala medier

Det är tydligt att Sveriges Kommunikatörer gjort ett bra jobb med att börja hantera och hänvisa sina konton i sociala medier i relation till namnbytet. Framför allt har de gjort grundarbetet:

  • Alla gamla länkar till webbplatsen måste hänvisas rätt
  • Hänvisning på gamla konton måste finnas (gäller nu framför allt Facebook och Twitter)
  • Skapa event som uppmärksammar nya konton (lägg till på vår timeline på Facebook)

Det är också uppenbart att en fullständig överblick tar tid att få och att det i slutändan blir ett hästjobb med flertalet vägval att ta ställning till. Ett sådant exempel gäller beslutet om att ligga kvar med webbadress som innehåller ett gammalt namn. Och så får man förstås inte helt glömma bort gamla konton på tjänster som Vimeo.

Men vilket är egentligen det nya namnet i sociala medier?

En sak är säker: Det går inte att bli av med det gamla namnet. Så länge man använder sig av tjänster som i sin tur används av andra för att plocka innehåll från (YouTube, Flickr, SlideShare) så måste gamla konton ligga kvar. Och ofta ligger förstås både gammalt innehåll med gamla namnet här och webbadressen har ett kortnamn relaterat till ett varumärke som inte längre finns.

Mitt stalltips är ändå att försöka ha samma kortnamn i majoriteten av tjänster, det ökar tydligheten för alla som försöker söka kontakt. Just nu ser det nämligen ut så här:

Ansvaret hos tjänsteskaparna

Namnbyte skapar alla de här utmaningarna därför att tjänsterna har dåligt stöd för det. Uselt faktiskt. LinkedIn visar med all önskvärd tydlighet att det går att lösa, medan andra (som Flickr) skyller på att det handlar om säkerhet. Och så har vi Twitter som inte ens hänvisar med en redirect utan faktiskt bara bidrar till att skapa döda länkar — Beantin beskriver det som en mardröm.

Organisationer byter namn, liksom människor byter namn, och vi bör ställa krav på att tjänsterna vi använder har bättre stöd för det. Problemet är som alltid att ställa krav på tjänster som vi inte betalar för.

Vad säger du, givet allt detta, skulle du våga byta namn på din organisation — eller skulle du göra något annorlunda?


Kommentera