Obegripliga webbadresser = Sveriges framtid?

Vi lever i en CMS-tät webbmiljö i Sverige just nu. Bara EPiServer säljer några licenser i veckan och alla EPiServer-partners packar upp programvara, knackar kod och stuvar om innehåll som om det bara var en vecka kvar till julafton.

Resultatet av detta blir hundratals, snart tusentals, svenska webbplatser där alla URL:er ser ut ungefär så här: http://www.statskontoret.se/statskontoret/templates/Page____128.aspx eller för all del http://www.sapa.se/templates/Page.aspx?id=243.

Vi har inte ens förtjänat svenska ord i de obskyra adresserna utan får leva med de intetsägande orden templates och Page för att ingen ids betala för att få bort dem.

Jag säger inte att publiceringsverktyg är av ondo – tvärtom är jag en trägen förespråkare – men jag flaggar för att man missar målet med en sisådär två kilometer när nya webbplatser år 2005 har ofattliga adresser som absolut inte speglar innehållet på sidorna – de speglar för bövelen inte ens språket på sajten!

När vi tar jätteklivet in i ett publiceringssystem får vi inte göra avkall på allt som gör webben lätt att ha att göra med och den enkelhet med vilken vi når fler människor. Allt som skapar motstånd till förståelse skapar friktion i maskineriet; det är inte frågan om ett webbhaveri men väl en anledning att lyssna vidare på någon annan som tycks förstå det här med att det ska vara lättfattligt.

Två killar står på Hötorget och säljer tomater. Den ena killen ropar: ”Här var det tomater, prima tomater!”; Den andre killen ropar ”Template! Template! Page! 3373!”. *suck*

Per Axbom

Per Axbom

@axbom

Per Axbom är kommunikationsvetaren som föddes i Liberia. I 20 år har han utbildat den digitala yrkeskåren och hjälpt organisationer med digital användbarhet och tillgänglighet. Per gör teknik trygg och omtänksam genom design, coaching och utbildning. Du kan höra hans röst på UX Podcast.

Digital omtanke bokomslag Pers nya handbok om etik i teknikbranschen, Digital omtanke, finns att köpa hos Bokus. Den engelska upplagan finns även i Kindle-format hos Amazon.

Anlita Per för föreläsning, workshop eller coachning.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments