Oförtryckbar

Jag kritiserar ibland Google, som jag dock oftast höjer till skyarna, för att kyssa Kinas kedjor när de ställer upp på att censurera sökresultat i sin kinesiska smakvariant. Nu har Amnesty International reagerat starkt på den här förtryckartrenden på internet som blir alltmer utbredd.

Amnesty kör just nu en kampanj som heter Irrepressible; bakgrunden är att ansträngningarna för att kontrollera internet ökar, detta avser regeringar men också stora företag som alltså böjer sig för kraven.

De företag som Amnesty går hårdast åt är Microsoft, Google och Yahoo. Av dessa tre har trots allt Google kommit längst i sitt arbete genom att märka sökresultat som är censurerade med just begreppet ”censurerat”. Många menar också att det kan vara mer skadligt för mänskliga rättigheter om Google helt avsäger sig Kina som marknad. Men Gu Ge (Googles varumärke i Kina) har långt långt kvar.

Yahoo är förstås värst hittills, genom sitt deltagande i att döma människor till fängelse för att ha uttryckt en åsikt.

Per Axbom

Per Axbom

@axbom

Per Axbom är kommunikationsvetaren som föddes i Liberia. I 20 år har han utbildat den digitala yrkeskåren och hjälpt organisationer med digital användbarhet och tillgänglighet. Per gör teknik trygg och omtänksam genom design, coaching och utbildning. Du kan höra hans röst på UX Podcast.

Digital omtanke bokomslag Pers nya handbok om etik i teknikbranschen, Digital omtanke, finns att köpa hos Bokus. Den engelska upplagan finns även i Kindle-format hos Amazon.

Anlita Per för föreläsning, workshop eller coachning.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments