Om jag misshandlar dig, tar du illa upp?

Våld. Hat. Hot. Misshandel. Så mycket mer en del av vardagens samhälle, här i Sverige, än de flesta vill erkänna. Antingen rättfärdigar vi det med kryptiska uttalanden om att förövaren också har varit utsatt, eller att offret på något sätt förtjänar det. Eller så blundar vi och tänker, ”det är ju inte så farligt…” eller till och med: ”De kan hantera det, de är starka”.

Det kan aldrig rättfärdigas.

Det måste kunna ta slut. Vi måste tänka att vi aktivt kan göra något. Lyfta upp det till ytan. Och viktigast av allt: Börja agera.

nathatet-man-som-hatar-kvinnor

Vi pratar alltför lite om den verbala misshandeln som pågår varje dag, ofta i små doser på nätet, som ibland eskalerar bortom något med ens en tillstymmelse till självbehärskning.

Filmen inför kvällens program i Uppdrag Granskning behövs, den chockade mig, gjorde mig ledsen och upprörd. Jag är tacksam för att dessa kvinnor gör detta tillsammans, synliggör dessa monster i vår vardag. Se hela om du kan:

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

Men, vem är de?

Anita Sarkeesian
Anita Sarkeesian

Man undrar hela tiden vilka det är. Vem är de här människorna som tar sig tid att verbalt misshandla och skrämma livskraften ur andra?

Sanningen är alltid värre än vi tror. Det är vanliga människor, föräldrar, brorsor, kollegor på jobbet. Människor med selektiv empati, människor som är trasiga. Människor som ibland väljer att vara monster.

Anita Sarkeesian är en av alla kvinnor som utsatts för grov verbal misshandel över nätet efter att ha försökt adressera objektifieringen av kvinnor i spel. Förra året valde hon att tala på TEDxWomen om sina erfarenheter. Det är en stark berättelse som berättar mer om hur förövarna har en total oförmåga att se att de påverkar riktiga människor. De ser det som ett spel…

Se den och se hur Sarkeesian känner sig segerviss till slut.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

Tårar, ilska, analys

Många i Sverige kommer gråta idag när vi ser programmet Män som näthatar kvinnor i Uppdrag granskning. Många av igenkännande, många av skam för att det är så här.

Många kommer vilja slå tillbaka.

Men hur slår man tillbaka utan att själv reagera med ryggraden i ren och skär ilska. Vi måste börja ta i det här. Börja lyfta på stenar. Prata och sätta in åtgärder.

Om du är en person som verbalt har misshandlat någon på nätet, och kan tänka dig att berätta för en så’n som jag… ta gärna kontakt med mig. Jag vill intervjua dig. Jag behöver förstå. Det är först när vi börjar engagera oss och förstå som vi kan förändra.

Vi måste förstå knuten för att lösa upp den. Det är hög tid.

 

Många har bloggat i det här ämnet i dagarna, det finns så mycket att bearbeta – och det måste göras. Läs:

Per Axbom

Per Axbom

@axbom

Per Axbom är kommunikationsvetaren som föddes i Liberia. I 20 år har han utbildat den digitala yrkeskåren och hjälpt organisationer med digital användbarhet och tillgänglighet. Per gör teknik trygg och omtänksam genom design, coaching och utbildning. Du kan höra hans röst på UX Podcast.

Digital omtanke bokomslag Pers nya handbok om etik i teknikbranschen, Digital omtanke, finns att köpa hos Bokus. Den engelska upplagan finns även i Kindle-format hos Amazon.

Anlita Per för föreläsning, workshop eller coachning.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[SE] Dagens #blogg100: Om jag misshandlar dig, tar du illa upp? http://t.co/MRXguEsX

[…] Axbom.se […]

[…] svårt att sova efter programmet om näthat och diskussionerna efter. Vill så innerligt förstå hur människor blir monster. Hur de utan […]

En liten sak man kan göra om man har ett favoritforum på nätet där man hänger mycket, är att försöka vara den rösten som går in och lugnar ner, medlar eller till och med säger åt på skarpen. När sådan respons kommer från en som har viss tyngd på forumet tar det ofta skruv. Man sätter en samtalsnivå helt enkelt, och markerar vad som inte är ok. Detta löser förstås inte den omedelbara frågan med halvpsykopater som mejlar anonymt, men jag tror att det i i viss mån börjar med det lilla. Vi har många gånger en usel debattnivå även… Read more »