Publiceringsverktyg för webben

Urklipp av debattartikelnFör en vecka sedan skrev jag en debattartikel i Computer Sweden om publiceringsverktyg och hur svårt det verkar vara att få till sajter i publiceringsverktyg som stödjer standarder och enkla krav på användbarhet och tillgänglighet.

Eftersom debattartikeln var en nedkortad version av en längre artikel vill jag flagga för att alla mina poänger inte fick plats i spaltutrymmet; även om jag mycket tacksamt tog emot det stora utrymme jag fick.

De två viktigaste slutsatserna i min artikel kan sammanfattas enligt:

  • Som webbansvarig förväntar du dig att din webbleverantör har koll på läget och kan rådge dig i de här frågorna.
  • Som webbansvarig har du det slutgiltiga ansvaret för att så många som möjligt kan se och använda webbplatsen.

Det jag som alltid tycker är trist är att högavlönade webbkonsulter inte verkar rådge sina kunder i de här frågorna; jag har faktiskt svårt att tro att de som ansvarar för Apotekets webbplats har sagt till sina leverantörer att de ska strunta i att anpassa för människor med funktionshinder, för det är i praktiken vad webbutvecklarna har gjort.

Läs fullängdsartikeln.

Per Axbom

Per Axbom

@axbom

Per Axbom är kommunikationsvetaren som föddes i Liberia. I 20 år har han utbildat den digitala yrkeskåren och hjälpt organisationer med digital användbarhet och tillgänglighet. Per gör teknik trygg och omtänksam genom design, coaching och utbildning. Du kan höra hans röst på UX Podcast.

Digital omtanke bokomslag Pers nya handbok om etik i teknikbranschen, Digital omtanke, finns att köpa hos Bokus. Den engelska upplagan finns även i Kindle-format hos Amazon.

Anlita Per för föreläsning, workshop eller coachning.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments