axbom.blog on coaching, design and ethics

Responsive Web Design – jag pratar med pionjär Johan Edlund

Staffanstorp.se på olika enheter - Flickr
Webbplatsen staffanstorp.se anpassar sig till olika skärmstorlekar.

Johan Edlund — tidig skiss för staffanstorp.se
När jag visar webbplatser som använder sig av Responsive Web Design häpnar många och utbrister: — Det här är ju lösningen för alla mobila webbplatser! Eftersom jag inte sett några djupare användarstudier har jag själv varit försiktigt skeptisk till fenomenet med webbplatser som transformerar sitt utseende beroende på skärmens eller webbläsarens storlek. Är det här vad användarna vill ha och är det vad de behöver? Det är som vanligt med nya superkrafter:

With great power comes great responsibility

För att få en ökad förståelse för hur Responsive Web Design implementeras ringde jag upp Johan Edlund som ligger bakom hur webbplatsen staffanstorp.se beter sig i olika skärmstorlekar. Vi pratar framför allt om projektupplägg och olika utmaningar, men kommer också in på hur ett oväntat offentliggörande av Joakim Jardenberg ledde till en oplanerad testomgång.

» Och ja, jag inleder med att visa hur staffanstorp.se fungerar. Verktyget jag använder för att se sajten i olika storlekar heter responsivepx. Och ja, jag vet att jag säger fel skärmstorlek i videon. 1024 x 768 pixlar är det jag menar egentligen förstås.

Intervju med Johan Edlund om staffanstorp.se

Responsive Web Design — Intervju med Johan Edlund from axbom on Vimeo.

Samtalet med Johan börjar vid 04:20 i filmen om du vill skippa intron om Responsive Web Design.


Lär dig mer om Responsive Web Design

Om du vill få mer argument och tips kring hur du ska tänka när det gäller Responsive Web Design rekommenderar jag dessa två alldeles lysande presentationer:

Pragmatic Responsive Design


Why Mobile First isn’t enough

…och tillhörande video.

Videon är lite skakig rent tekniskt, men framförandet är sevärt. Nästa vecka fortsätter jag min intervjuserie med Kevin M Powell via Skype. Intervjun kommer publiceras i min engelska blogg som lanseras samtidigt. Damn straight! 😉

Per Axbom

Per Axbom

@axbom

Per Axbom is a Swedish communications theorist born in Liberia. For two decades he has educated digital professionals and helped organizations with digital usability and accessibility. His job is to understand people and make sure technology does not become a controlling and limiting factor, but instead a sustainable, caring aid.

His recent handbook, Digital compassion, is available in Swedish and the English version will be available in May.

9 thoughts on “Responsive Web Design – jag pratar med pionjär Johan Edlund

  1. Finner det lite ironiskt att du pratar om anpassning till olika skärmformat när jag inte ens kan se första videon i posten eftersom den “inte är tillgänglig för mobiler” 🙂

  2. @collentine: mmm, lite ironiskt får jag hålla med om. Jag trodde faktiskt att just den skulle funka i mobilen… betalar för premium-konto på Vimeo och det är en av fördelarna har jag för mig. Måste kolla upp vad som är orsaken.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.