Sammanfattning

Trots bristerna hänger flertalet Windows-användare kvar i Internet Explorer. Många ser problem de stöter på som webbproblem och inte ett läsarproblem, omedvetna om lösningar som erbjuder surfning där man inte förlorar information i formulär, inte drabbas av ständiga popupfönster och inte får ett aktivitetsfält belamrat med webbläsarfönster.

För alla som fortfarande sitter med Internet Explorer som primär webbläsare ser vi åtskilliga anledningar till att prova ett alternativ. Internet Explorer saknar det mesta av allt som de övriga webbläsarna erbjuder i form av hjälpmedel för att på ett enklare sätt inhämta, sortera och bläddra bland information på nätet.

Förmodligen, och tyvärr, är det nog så att du idag inte klarar dig undan Internet Explorer för vissa tjänster (flertalet banker och webbaserade publiceringssystem kräver IE), men vi närmar oss allt mer än webb som är baserad på standarder. Redan nu kan du exempelvis använda Skandiabanken med samtliga webbläsare. Vi tror dock inte att de själva vet om det, eftersom både Opera och Mozilla identifierades som Netscape. Vi såg heller inga betydelsefulla skillnader mellan de svenska webbplatser vi besökte med samtliga webbläsare. Om du stöter på webbplatser som funkar illa i Opera och Mozilla rekommenderar vi i stället att du stöter på och hänvisar till de webbstandarder som bägge webbläsare stödjer på ett föredömligt sätt.

Skandiabankens hemsida i Firefox

Vi överraskades av att det gick som en dans att utföra bankärenden på Skandiabanken med samtliga webbläsare. Opera och Mozilla-läsarna krävde bara ett extra lösenord för en Software security Device. Här betalas en räkning med Mozilla Firefox!

De starka webbläsarna i testet är onekligen Mozilla, Mozilla Firefox, Opera och iRider. Netscape faller redan vid installationen. Det är en webbläsare för USA-konsumenter och AOL-användare. MyIE2 introducerar inte något nytt utan är ett spretigt försök att förbättra en bristfällig Internet Explorer.

Mozilla är en kompetent webbläsare med allt matnyttigt i form av funktioner samtidigt som lillebror Firefox är en variant där man mycket tydligt utgått från behov och skalat ner Mozilla (som ju även inkluderar e-post, adressbok och en HTML-redigerare) till något som blivit enkelt, användbart och snabbt. Man har gett avkall på viss, onödig(?) funktionalitet men istället kan den som vill utöka egenskaperna med hjälp av insticksprogram som man laddar hem.

Tyvärr känns varken Mozilla eller lättvarianten Firefox som helt färdiga webbläsare och de bör få några versioner till på sig innan vi kan rekommendera dem för professionellt bruk. Att byta skal (färg, form och ikoner) i Mozilla visade prov på att det här är en webbläsare i utveckling. Det fanns inget enkelt gränssnitt utan bara ett par länkar till webbplatser med teman att ladda hem, utan någon förklaring kring vad som skiljer de båda webbplatsern åt. Att ladda hem insticksprogram för Firefox visade sig inte heller vara helt enkelt och där krävs en bättre struktur för att man som vanlig användare kan hitta rätt. Man måste vara lite entusiast för att tåla beta-versions-egenheterna hos Mozilla och Firefox. Och om du är det så är chansen förstås stor att du redan hittat hit.

Den IE-baserad konkurrenten iRider slår övriga webbläsare med hästlängder när det gäller just sin innovativa navigation. Vi upptäcker ideligen fördelar med sidpanelen som ger ojämförbar snabbåtkomst till webbsidor.

iRider finns dock inte i en gratisversion. Du kan testa den i 21 dagar innan du måste betala 29 dollar. Det här må vara ett nytt och effektivt sätt att använda webben men det kräver också ett nytt sätt att tänka. Vi tycker absolut att du ska prova iRider men huruvida du sedan vill betala 29 dollar få du själv avgöra. Det mest ledsamma med iRider är förstås att du måste ha Windows och att den kräver Internet Explorer, för som webbläsare betraktad bör den kunna stå på helt egna ben.

Vi hoppas givetvis på att iRiders funktionalitet i förlängningen skall nå även andra läsare och operativsystem, och en kvalificerad gissning är nog att det i så fall är Opera som är först ut med att implementera något sådant. Opera är duktiga på att komma med ny funktionalitet som bemöter användarbehov.

Även om Operas gränssnitt är lite plottrigt i standardinstallationen går det att åtgärda. Funktionsmässigt har Opera all den funktionalitet man idag förväntar sig och har fått en gedigen och nöjd användarskara. Chansen är nog stor att det finns en hel del i webbläsaren som du aldrig kommer använda, men det kan spara tid att funktionerna du ändå vill prova redan finns installerade i stället för att du ska iväg ut på nätet och leta rätt på dem. Att Opera dessutom har sin egen kodbas, som utgår från att uppfylla W3Cs standarder, gör att värdegrunden för webbläsaren känns rätt från start. Liksom Mozilla har de stöd för i princip alla tillgängliga operativsystem.

Att Opera erbjuder både en gratisversion och en betalversion får vi se som ett tecken på sund företagsamhet från ett företag som faktiskt lever på att bygga webbläsare. Det känns också bra att kunna registrera sin version av Opera och därmed också få bättre tillgång till support.

Som en av de ledande leverantörerna av webbläsare för mobiltelefoner och digitala assistenter talar mycket för att Opera kan börja ta marknadsandelar även vad gäller webbläsare för persondatorer. Vi vill rekommendera en bra webbläsare med goda framtidsutsikter som du bör kunna använda dig av ett bra tag framöver. Idag är Opera den webbläsaren.


Kommentera