SEB i underlandet

Flaska med en lapp som säger Drick migI Lewis Carroll’s klassiker Alice i underlandet upptäcker Alice en liten flaska med den uppmanande texten Drick mig. Nyfikenheten tar överhanden, Alice tar en slurk, och vips! så blir hon liten nog att komma igenom en dörr på sin jakt efter den vita kaninen.

Lika fantasieggande är det för besökare till SEB:s webbplats med ”för små” webbläsare som upptäcker den uppmanande texten Rulla åt höger. En nyfiken användare dristar sig säkert till att klicka och vips! så rör sig skärmen åt höger. Men varför då? Jo, följ med på jakt efter en vit meny hos SEB.

En oförklarlig nyhet låter först bra…

Sagan tar sin början i april 2009 när jag gick in på SEB:s startsida och verkligen inte förstod någonting av nyheten på sidan. Så jag tog en skärmdump och tänkte att det där måste jag återvända till någon gång. Så här stod det nämligen i nyheten:

Nu kommer funktionen ”Rulla åt höger” som gör det lättare för dig som har låg skärmupplösning att se inloggningsknappen.

Nu kommer funktionen Rulla åt höger

Min första tanke var att det var bra att de gjorde något för människor med låg skärmupplösning, men jag förstod bara inte vad de hade gjort!?

…men sedan förstår jag.

Så en dag hösten 2009, flera månader senare, går jag in på sidan med en dator där webbläsaren var förminskad till 800×600 pixlar eller mindre — och det var då den uppenbarade sig, texten som var som hämtad från underlandet, texten som fick mig att sitta stum och gapandes av förvåning när jag väl klickade på den:

Länken Rulla åt höger

Högst upp på skärmen stod nämligen bara orden Rulla åt höger. Varför jag skulle vilja rulla åt höger förstod jag inte. Det fängslade mig att en oförklarlig länk bara stod där och uppmanade mig att agera, och likt den lilla flickan Alice kunde jag inte låta bli att klicka.

Spänd av förväntan höll jag ett stadigt tag i skrivbordet, vilade markören ovanför texten, och applicerade en aning kraft på musen med högra pekfingret. Och det var då det hände:

Skärmytan rullade åt höger!

och jag blev häpen

Mest av allt tappade jag fattningen när jag förstod varför skärmytan rullade åt höger… Jo, där ligger nämligen rullgardinsmenyn som tillåter mig att logga in på valfri tjänst på banken:

Så håll i er nu: Novisa webbanvändare med en skärmupplösning på 800×600 (och tillika vana användare med förminskade webbläsarfönster) förväntas alltså förstå följande: när de vill logga in på internetbanken ska de klicka på en textrad som heter ”Rulla åt höger.” Skärmen kommer då att rulla åt höger för att alla alternativ för att logga in ska uppenbara sig.

Rullgardinsmeny för att logga in

Det är magiskt.

Det är rentav sagolikt att SEB förlitar sig på denna magi för åtkomst till de mest efterfrågade tjänsterna på webbplatsen. Jag upprepar med andra ord: SEB döljer medvetet en av de strategiskt mest viktiga komponenterna på sidan.

Som om det inte vore nog att login-möjligheter rullar in i bild: texten byts genast ut mot Rulla åt vänster så att individer med försvagat närminne kan rulla tillbaka och se SEB:s logotyp om man nu skulle ha glömt vilken sajt man var inne på.

Jag har förevigat min interaktion med länken Rulla åt höger i följande screencast:

Flaska med en lapp som säger Rulla åt höger

Så SEB förstod, men förstod ändå inte

Helt uppenbart har SEB förstått att det finns användare som inte ser eller hittar var de ska logga in på internetbanken. Lika uppenbart är det att SEB inte vill göra login-möjligheterna synliga direkt för så många människor som möjligt; de nöjer sig med en nödlösning som är långt ifrån tillfredställande.

– Det skulle vara så trevligt om något hängde ihop för en gångs skull, sa Alice.


PS: Jag är SEB-kund och det är en av anledningarna till att SEB och får stå ut med min kritik. Jag är övertygad om att det går att hitta lika bristande lösningar på tusentals andra sajter på nätet; och jag vet också att SEB har den goda smaken att ta det på rätt sätt. Eller hur Annelie och Johan 😉

PS2: Missa inte att Alice i underlandet är bioaktuell. Det kan inte bli annat än underhållande när Tim Burton regisserar.

Per Axbom

Per Axbom

@axbom

Per Axbom är kommunikationsvetaren som föddes i Liberia. I 20 år har han utbildat den digitala yrkeskåren och hjälpt organisationer med digital användbarhet och tillgänglighet. Per gör teknik trygg och omtänksam genom design, coaching och utbildning. Du kan höra hans röst på UX Podcast.

Digital omtanke bokomslag Pers nya handbok om etik i teknikbranschen, Digital omtanke, finns att köpa hos Bokus. Den engelska upplagan finns även i Kindle-format hos Amazon.

Anlita Per för föreläsning, workshop eller coachning.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

17 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

för första gången i världshistorien har korkade individer blivit intellektuella och sitter med tungan i mungipan och hittar på an massa trams i datorerna-svårare än så var det inte? T.ex. är Bush en mycket dum person-det vet alla som känner honom-kanske är det vi intellektuella som är problemet?

om nån som jag jobbat som lärare, så är jag inte det minsta förvånad och det viktigaste för dagens arbetsköpare tycks vara foglighet och lydnad-dom ”skötsammaste” är dom jobbigaste!! inte undra på att folk blir desperata och begår brott och knarkar och står i…

[…] människor  Man är trött på denna eviga kritik som cirkulerar på nätet riktat mot internet-banken på SEB vare sig det rör sig för smått teckensnitt, för många länkar, svårförstådd meny eller för […]

Återsåg denna gamla pärla efter att ha kikat på din dragning ”Betaltjänster och människor”. Tänkte bara säga att om man ska vara petnoga så ”rullar” sidan faktiskt dessutom åt fel håll. När man tycker på ”Rulla åt höger” så förflyttar sig sidan åt vänster – för att man ska kunna se det som ligger till höger. Möjligtvis skulle man kunna säga att det är viewporten som rör sig åt höger, men då borde det ju egentligen heta ”Panorera åt höger” – om man ska vara petnoga. 🙂