Svenska öppenheten hotad?

PJ Anders Linder skriver tillsammans med Lena K Samuelsson och Mats-Eric Nilsson om hur öppenheten är hotad; apropå pressfrihetens dag idag. De menar att hemlighetsmakeriet och konfliktundvikande ökar i både näringsliv och stat och förvaltning; och pekar på hur konstverk plockas ner vid minsta tecken på oro och listor på omkomna hemlighålls.

Idag arrangerar också Pressens Tidning och Dagens Nyheter ett seminarium med rubriken ”Den smygande tystnaden – om stat och myndigheters hot mot den svenska öppenheten”. (Dagens Nyheters hörsal, Gjörwellsgatan 30, kl 15-17)

Å andra sidan ser jag att det är en betydligt ökad öppenhet kring ifrågasättandet av medier och ett ökat krav på objektiv och korrekt rapportering, inte minst i bloggosfären. Medvetenheten om snedvriden och lobbyaktig; och i viss mån slapphänt; journalistik har aldrig varit så stor.

Det förvånar mig; men bara lite; att PJ inte såg till att bloggarna som fenomen fick något litet utrymme i artikeln. Vi står trots allt mitt i ett paradigmskifte… och så fick man nytta av det ordet också.

Per Axbom

Per Axbom

@axbom

Per Axbom är kommunikationsvetaren som föddes i Liberia. I 20 år har han utbildat den digitala yrkeskåren och hjälpt organisationer med digital användbarhet och tillgänglighet. Per gör teknik trygg och omtänksam genom reflektivt resonerande, hänsynstagande design, coaching och utbildning. Du kan höra hans röst på UX Podcast.

Digital omtanke bokomslag Pers nya handbok om etik i teknikbranschen, Digital omtanke, finns att köpa hos Bokus. Den engelska upplagan finns även i Kindle-format hos Amazon.

Anlita Per för föreläsning, workshop eller coachning.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments