Tangentbord på skärmen

När min favoritbloggare anno 2004 fick problem med händerna var det dags att skriva det här.

För dig som har svårt att använda ett vanligt tangentbord men kan använda mus eller annat verktyg för att styra markören på skärmen så finns det ett bra hjälpmedel inbyggt i Windows: ett tangentbord som du kan få upp på skärmen och alltså skriva på med musmarkören.

Skärmdump från Annica Tigers blogg

Bilden ovan visar en skärmdump från Annica Tigers blogg där hon har en bild på sina inlindade händer efter att hon råkat ut för luxation (urledvridning). Framför allt är det smärtsamt att skriva. Nederst i bilden visar jag hur det ser ut när skärmtangentbordet är aktiverat på min dator.

Aktivera skärmtangenterna

Så här gör du för att aktivera skärmtangenterna (skärmdump från engelskt operativsystem):

Aktivera skärmtangenter

På start-menyn:

  • Peka på All Programs (Alla Program)
  • Peka på Accessories (Tillbehör)
  • Peka på Accessibility (Tillgänglighet)
  • Välj On-screen keyboard (Skärmtangentbord?)

Skärmtangenterna ligger nu överst bland alla programfönster och du kan börja använda det direkt.

Det finns också en engelsk tutorial hos Microsoft.

Jag hoppas och tror att det är mindre smärtsamt att använda musen; annars rekommenderar jag även att skaffa en annan typ av mus.

Om du som läser detta är intresserad av hur man gör webbplatser tillgängliga för människor med funktionshinder och vilka verktyg som finns som kan ersätta traditionell kringutrustning så händer det att jag håller gratis frukostseminarier kring detta. Du får också gärna höra av dig direkt till mig.

/Pelle

Per Axbom

Per Axbom

@axbom

Per Axbom är kommunikationsvetaren som föddes i Liberia. I 20 år har han utbildat den digitala yrkeskåren och hjälpt organisationer med digital användbarhet och tillgänglighet. Per gör teknik trygg och omtänksam genom reflektivt resonerande, hänsynstagande design, coaching och utbildning. Du kan höra hans röst på UX Podcast.

Digital omtanke bokomslag Pers nya handbok om etik i teknikbranschen, Digital omtanke, finns att köpa hos Bokus. Den engelska upplagan finns även i Kindle-format hos Amazon.

Anlita Per för föreläsning, workshop eller coachning.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments