Tillgänglighet på axbom.se

Jag har jobbat länge med tillgänglighet på webben och det är förstås en självklarhet för mig att så många som möjligt ska kunna ta del av min webbplats. Men av olika anledningar kan ju inte alla det, så därför förklarar jag hur jag resonerar här:

När det gäller tillgänglighet på axbom.se tänker jag så här:

  1. HTML-koden ska inte ställa till det. Självklart vill jag gärna ha XHTML-kod som validerar fullt ut enligt gängse standarder men ibland tillåter inte tiden att jag kodar om exempelvis Flash-filmer som jag bäddar in från externa sajter. Min förhoppning är att dessa helt enkelt inte ställer till så mycket problem och att man ska kunna läsa min blogg utan problem med de flesta förekommande webb- och skärmläsarna.
  2. Jag undviker ALT-attributet för bilder när det inte tillför något. Om en bild inte tillför något för förståelsen av texten så kommer jag inte sätta en alternativ text på den bilden. Men självklart gäller också tvärtom: när bilden behöver en förklarande text så kommer den antingen länka till förklarande text eller så återfinns texten i ALT-attributet.
  3. Jag erbjuder ett RSS-flöde för bloggen. RSS-flödet gör ju ofta att man kan ta till sig innehållet på ett enklare sätt i valfri applikation.
  4. Jag erbjuder ett ljud-flöde för bloggen. Vill man bara lyssna på inläggen så kan man göra det och även prenumerera på ljud-filerna via ett RSS-flöde. Tjänsten erbjuds av Readspeaker Webreader.
  5. Ett personligt språk. Språket är det svåraste att göra tillgängligt för en stor massa. Viktigast för mig är att uttrycka mig på ett sätt som jag själv tilltalas av. Men det betyder också att det kan förekomma förkortningar, både krångliga metaforer och svårtolkade liknelser samt även direkta kommentarer till specifika läsare. Jag tror att det här gör min blogg mer läsvärd för många människor, även om det utesluter många från att ta till sig den fulla innebörden av varje text.

Låter detta rimligt tycker du? Hör gärna av dig eller kommentera om det är fler saker du vill att jag ska ta hänsyn till!

Per Axbom

Per Axbom

@axbom

Per Axbom är kommunikationsvetaren som föddes i Liberia. I 20 år har han utbildat den digitala yrkeskåren och hjälpt organisationer med digital användbarhet och tillgänglighet. Per gör teknik trygg och omtänksam genom design, coaching och utbildning. Du kan höra hans röst på UX Podcast.

Digital omtanke bokomslag Pers nya handbok om etik i teknikbranschen, Digital omtanke, finns att köpa hos Bokus. Den engelska upplagan finns även i Kindle-format hos Amazon.

Anlita Per för föreläsning, workshop eller coachning.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments