Tillgänglighetsveckan 2005

Den 30 maj till 3 juni pågår Tillgänglighetsveckan i Sverige. Handikapprörelsen sätter nu fokus på den handlingsplan som ska göra Sverige tillgängligt för alla år 2010: Från patient till medborgare – en nationell handlingsplan för handikappolitiken. Arbetet med handlingsplanen går på tok för långsamt.

Ett tillgängligt Sverige innebär att alla kan vara med och påverka politiken. Leka, gå i skolan och utbilda sig. Bilda familj, skaffa barn och skilja sig. Skaffa jobb och göra karriär. Flytta, bo och ta sig fram i den byggda miljön. Resa och vara turist. Delta i kultur och fritidsaktiviteter. Få vård och omsorg. Där är vi inte idag.

Jag har tyvärr inte sett något i programmet som handlar om tillgänglighet på webben, men jag vet att vi har samma bekymmer där som nyrenoverade Gallerian i Stockholm: trots att man bygger nytt struntar man högaktningsfullt i behoven hos människor med funktionsnedsättningar.

I ett inslag i ABC:s 22.15-sändning den 30 maj gör Erik Staaf och Fredrik Larsson från Synskadades Riksförbund en granskning av tillgängligheten i nyrenoverade Gallerian. Erik Staaf, orförande, säger:

Det som är tråkigt är att det borde bli bättre – man lär sig av erfarenheten – men jag tycker det blir sämre nästan.

Delta gärna i Marschen för tillgänglighet den 20 augusti i Stockholm och skriv på deras namninsamling.

Per Axbom

Per Axbom

@axbom

Per Axbom är kommunikationsvetaren som föddes i Liberia. I 20 år har han utbildat den digitala yrkeskåren och hjälpt organisationer med digital användbarhet och tillgänglighet. Per gör teknik trygg och omtänksam genom design, coaching och utbildning. Du kan höra hans röst på UX Podcast.

Digital omtanke bokomslag Pers nya handbok om etik i teknikbranschen, Digital omtanke, finns att köpa hos Bokus. Den engelska upplagan finns även i Kindle-format hos Amazon.

Anlita Per för föreläsning, workshop eller coachning.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments