Travelhack 2013 i backspegeln

Förra helgen spenderade jag två dagar på Färgfabriken som jurymedlem i Travelhack 2013. Det var tufft, inspirerande, lärorikt och självklart passade jag på att busa lite också.

När jag kom hem på söndagen undrade mina barn vad en radiostyrd, flygande heliumhaj har med mitt jobb att göra. Jag svarade att om jag inte har roligt så gör jag fel.

Jag blev ombedd att prata om hur man gör en bra pitch. I den presentationen arbetade jag in möjligheten att använda en radiostyrd heliumhaj. Jag exemplifierade med zeppelinare, att juryn var hajar som skulle halas in och pekade också på behovet av delningsvänliga artefakt; vem ville inte ta kort på en flygande haj och dela med sina vänner?

Foto: Björn Lilja

Och på det sättet fick jag chans att leka loss med en heliumhaj i en stor vindslokal med högt i tak.

travelhaj
Foto av @rockspindeln som också gav #travelhaj sitt namn

Juryarbete

Allt var förstås inte lek, även om jag poängterade vikten av att ha roligt. Som jurymedlem vill man göra ett bra jobb och säkerställa att man gjort vad man kan för att rätt personer ska vinna och, som i detta fall, få åka till Disrupt i San Francisco i september.

Det var 21 lag på plats och det skulle visa sig att det tar tid att få en pratstund med alla. Startskottet för 24-timmarschacket gick 11 på lördagen och efter lunch började jag gå runt bland borden tillsammans med Andreas Krohn. Vi spenderade 10-20 minuter hos varje lag med att ställa frågor och lyssna på alla spännande projekt och kloka insikter, samt bollade idéer med deltagarna.

Om vi snittade 12 minuter per lag (min överslagsräkning) så la vi alltså 252 minuter på att gå igenom alla lag i vår första vända. Med pauser för kaffe gav det 4.5 timmar av intensiv hjärngympa. Med så många varierande projekt och deltagare, och så lite tid, så får magkänslan arbeta på högvarv också.

Vi var glatt överraskade av lag som skapat låga förväntningar på papper (beskrivningen vid anmälan), vi förundrades över en del tekniskt geniala lösningar och vi blev kära i team-sammansättningar, arbetssätt och imponerande ambitionsnivåer.

Jag sov gott. Några av lagen sov förstås inte alls, så det var verkligen inte synd om mig.

Favoriter

Jag är oerhört glad över att ha fått dela juryansvar med människor jag både respekterar och beundrar, och att vi faktiskt var sju stycken som alla tog på sig att verkligen bena ut fördelar och nackdelar i varenda lösning.

Juryn var alltså Andreas Krohn, Björn Lilja, Helen Alfvegren, Isobel Hadley-Kamptz, Mattias Beijmo, Susanna Laurin och jag själv.

Vi hade oerhört roligt ihop och i slutändan var det också oerhört tufft att enas om en vinnare av hela hacket, vilket borgar för att vi faktiskt ansträngde oss in i det yttersta för att hitta en vinnare som vi alla kunde stå bakom.

Här är mina personliga favoriter:

  • Resledaren. Hackets helhetsvinnare och även vinnare i kategorin En kollektivtrafik för alla. Resledaren skapar möjlighet att få mer hjälp i att klara av och hantera sin resa från avfärd till avslut, med till exempel tydliga påminnelser om när man måste gå till bussen, vad man ska ha med sig och vilken hållplats man är på just nu. Tanken är att framför allt hjälpa människor med kognitiva funktionsnedsättningar, som ADHD och autism, som behöver extra stöd. Vi i juryn såg även en stor potential för långt fler användargrupper; som så ofta är fallet när man har fokus på tillgänglighet så löser man problem för en oerhört bred målgrupp. Det ska bli kul att få läsa om gängets erfarenheter från Disrupt! Testa Resledarens prototyp. » Kolla också Vinnovas intervju med två i teamet minutrarna innan de vinner hela rasket.
travelhack-resledaren
Vinnarna på scenen!
  • Guide my day. Nischade och skräddarsydda guidade turer med färdiga färdmedelsdetaljer. Sätt ihop en egen guidad tur baserat på dina intresseområden eller välj en färdig. En grymt kul idé med ett snyggt genomförande och innovativt innehåll. Prova redan nu till exempel The Smelly Cheese & Wine Tour. Skriv ut och ge dig ut.
  • Biljettapp. Din biljett på ett ställe (i mobilen) med realtidsinformation om din resa så att du alltid är medveten om eventuella förseningar längs vägen utan att själv aktivt behöva söka efter dem. Jag har precis anmält mig på deras sajt för att testa den nyutvecklade iPhone-appen. Du kan också testa deras SMS-tjänst för att få in biljetten i Passbok på iPhone. Biljettapp är också vinnaren i kategorin Så mycket bättre.
  • Top 10 picks. Snabb inblick i vilka de mest populära platserna är inom ett visst ämnesområde, inom en given radie från din nuvarande plats. Tänk dansställe eller museum inom 3 kilometer. Populäraste platser bedöms utifrån användarbetyg, foursquare-incheckningar, med mera. Tanken är att använda när du kommer till en ny stad men jag ser lika mycket nytta att använda i min omedelbara närhet, och när jag får gäster med intressen som jag inte själv har 😉
  • CityFix. Möjligheten att alltid, och enkelt, kunna återkoppla till staden eller kommunen kring nya idéer eller felanmälningar utan att själv behöva veta vem man själv specifikt måste kontakta i en viss fråga. Kommunikationen geotaggas och CityFix ser till att rätt person får informationen och att den som felrapporterar får återkoppling. De personer som bidrar mest har möjlighet att bli hjältar!
  • Reskänsla. Ger dig möjlighet att på ett lätt sätt ge återkoppling till ansvariga när du befinner dig i en situation när du vill klaga, rapportera skadegörelse, föreslå förändringar eller ge beröm — fokuserat på just resor. Trafikleverantören får också möjlighet att överskådligt se var rapporterna kommer in för att kunna agera snabbare på inkomna rapporter. Ett extra plus i kanten för att Reskänsla också gör det lätt att ge beröm.

Det ska bli kul att se vilka av dessa tjänster som lever vidare om ett år! Känn pressen.

Nu har jag dessutom massor av idéer kring hur man lägger upp ett hackathon, vilket jag förstås hade även efter 24 Hour Business Camp förra året. Och nu har jag på en vecka fått förfrågningar om att delta på något sätt i inte mindre än tre(!) ytterligare hackathon under våren— galet! Glad att jag gjorde pitch-mallen, kanske blir det en hackathon-mall också!


Kommentera