Tre alternativ för kön i ditt webbformulär

Vissa saker läggs till i formulär av ren slentrian. Det var först nu när jag snubblade över ett formulär hos Sveriges Radio som jag insåg hur rätt de gör när det finns tre alternativ för kön. Kön är nämligen inte svart eller vitt och man bör inte vara tvingad att definiera det. Heja SR!

SR - Vill inte definiera kön

SR erbjuder alltså i detta formulär alternativen:

  • Kvinna
  • Man
  • Vill inte definiera
Per Axbom

Per Axbom

@axbom

Per Axbom är kommunikationsvetaren som föddes i Liberia. I 20 år har han utbildat den digitala yrkeskåren och hjälpt organisationer med digital användbarhet och tillgänglighet. Per gör teknik trygg och omtänksam genom design, coaching och utbildning. Du kan höra hans röst på UX Podcast.

Digital omtanke bokomslag Pers nya handbok om etik i teknikbranschen, Digital omtanke, finns att köpa hos Bokus. Den engelska upplagan finns även i Kindle-format hos Amazon.

Anlita Per för föreläsning, workshop eller coachning.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Fint, men ännu bättre vore kanske att inte alls fråga?

Visst är det bra! Har sett det på några andra ställen, noterade det faktiskt så sent som i går när jag skapade ett nytt Google-konto där valen var man, kvinna, övrigt.
SR’s är nästan ännu bättre – angår dig skit på en sockerbit! 😉

Bra! Mer sånt! I detta fall verkar det dock som onödigt slentrianmässigt informationssamlande men ibland kan det vara relevant, som tex i en frågelåda där en sjuksköterska kan behöva veta könet (biologiskt) på den som undrar ngt och som råkar heta Kim.

Håller med Jonas. Behövs det alls?
Nu har jag inte kollat formulärets sammanhang, men vad kan vara syftet?
Målgrupp? Känns väldigt trubbigt?
Välja rätt hälsningsfras vid utskick, så att det inte blir ”Kära Per” eller ”Käre Fialotta” som inledning på mejlen. Kanske…

Helt rätt.
Skulle vara lite roligt om de la till ett fjärde alternativ: ”Övrigt”.