Webbformulär är dörren till din verksamhet

Det finns en övertro på komplexa webbformulär.

Det förvånar mig gång på gång hur lite tid som läggs på webbformulär när man utvecklar en ny webbplats. Formulär är den interaktiva komponent i din webbnärvaro som avgör om människor köper, kontaktar eller av andra anledningar lämnar ifrån sig sina kontaktuppgifter – det som ger din organisation mer värde. Få se nu: ska vi göra det enkelt eller svårt?

Ett av mina favoritexempel handlar om banken HSBC som för några år sedan fick ungefär två intresseanmälningar per vecka i ett formulär för bolån på sin webbplats. Formuläret genererade lite mindre än 1 miljon dollar i affärer per år. Inte illa för ett formulär som bara ligger där?

Nåväl, Brett King – författaren till Bank 2.0 – fick uppdraget att förenkla formuläret och efter hårt motstånd gick de från 17 fält i formuläret till tre: namn, e-post och telefonnummer. Antalet besök till sidan med formuläret låg kvar på samma nivå, men antalet intresseanmälningar gick från 2 till 180 per vecka, och formuläret genererade 20 miljoner dollar under sitt första år i drift.

Det är ökning i konverteringsgrad med nästan 9 000% och en ökning i omsättning med nästan 2 000%!

För att vara en kundcentrerad organisation måste du utgå från kundens perspektiv. Det kan självklart innebära större komplexitet för organisationen och mer hantering, men var tycker du själv komplexiteten skall ligga? En kund som har problem att komma in genom din dörr provar gärna en annan.

Läs också: Konsten att optimera webbformulär med ett ynka ord, A Dead-Simple Change That Increased Our Conversion Rate by Over 250%

Per Axbom

Per Axbom

@axbom

Per Axbom är kommunikationsvetaren som föddes i Liberia. I 20 år har han utbildat den digitala yrkeskåren och hjälpt organisationer med digital användbarhet och tillgänglighet. Per gör teknik trygg och omtänksam genom design, coaching och utbildning. Du kan höra hans röst på UX Podcast.

Digital omtanke bokomslag Pers nya handbok om etik i teknikbranschen, Digital omtanke, finns att köpa hos Bokus. Den engelska upplagan finns även i Kindle-format hos Amazon.

Anlita Per för föreläsning, workshop eller coachning.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

11 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Bra exempel på konvertering! Tack!

När väl formuläret finns på plats så ska det användas. Det är synd att en del anställda fortsätter att arbeta som tidigare fast företaget investerat i bra formulär.
Det behövs utbildning, uppföljning och utbildning igen för dem som ska använda formulären.

Sitter med formulär som har mer än 25 inmatningar att göra innan vi öht hör av kunden. Antar att det har att göra med arbetsmodellen efteråt dvs vad gör vi med infon och hur sker återkopplingen etc.

Underbart, så simpelt och så bra!
En ny blogg att följa 🙂

Väl formulerat!
Tror att liknelsen med dörren tillsammans med grafiken hjälper bra när det gäller att förklara för någon som vill veta så mycket som möjligt om sin kund innan denne ens får kliva in genom dörren.

[…] en webbsajt bottnar i att vara kundcentrerad. Hittade ett bra inlägg och exempel på det i ett inlägg hos Axbom. Som han säger, webbformulär är den interaktiva del på sajten som avgör hur besökarna agerar. […]

[…] Webbformulär är dörren till din verksamhet | axbom – Ett lysande exempel på att det lönar sig att göra det enkelt. Vi har en tendens att krångla till det för mycket och är livrädda för att missa något. Varför, det är ju så enkelt att bara testa. Spara / dela med dig […]

[…] genom att först inse var felet finns och sedan testa sig fram till succé. (Lär mer på: Webbformulär är dörren till din verksamhet från Axbom.se) Detta får du hjälp med av […]