Webbstatistik

Med hjälp av webbstatistik får du svar på frågor som:

  • Hur ser mina kunders demografi ut?
  • Hur många unika besökare har jag; hur många av dessa återkommer?
  • Hur lång tid ägnar besökare åt en sida?
  • Vilka mediafiler är mest populära?
  • Vilka är mina mest populära sidor?
  • Hur lyckad var annonskampanjen i att driva trafik till webbplatsen?
  • Vilka är de mest aktiva perioderna på sajten?
  • Vilka nedladdningsbara filer är mest populära?
  • Är belastningen på mina klustrade webbservrar bra balanserade?

Det du behöver är ett bra program som presenterar den här informationen på ett lättfattligt sätt.

Funnel Web Analyzer (eller hellre AWStats?)

Om du har tillgång till webbserverns loggfiler behöver du ett program som hanterar loggfilsanalys. Funnel Web Analyzer är ett gratisprogram i klass med flera kostsamma lösningar (WebTrends m fl). Du kan ge ledare och chefer en unik inblick i vad besökarna verkligen efterfrågar. Analysprogrammet genererar mer än 50 olika rapporter och grafer på 12 olika språk. Rapporter kan också skräddarsys och formges för att spegla er företagsprofil, samt publiceras i en rad olika format: PDF, HTML, Word och Excel.

OBS! Jag fick en hälsning från Fulton Yancy på Websidestory, ett företag som erbjuder ett kommersiellt verktyg för besöksstatistik i realtid:

Kan vara bra att veta att Funnel Web skummar över större loggfiler och gör antaganden, något som varit känt inom branschen länge. Skulle rekommendera AWstats eller liknande om man alls skall köra på loggfiler.

AddFreeStats

Om du vill ha statistik i realtid och inte har något emot en liten reklamikon på förstasidan kan du komma igång inom ett par minuter med AddFreeStats. Tjänsten ger dig massor av matnyttig information och allt du behöver göra är att inkludera lite kod på dina befintliga sidor. Observera att koden måste in på alla webbsidor (företrädesvis i en sidfot) för att du ska ha nytta av tjänsten.

Per Axbom

Per Axbom

@axbom

Per Axbom är kommunikationsvetaren som föddes i Liberia. I 20 år har han utbildat den digitala yrkeskåren och hjälpt organisationer med digital användbarhet och tillgänglighet. Per gör teknik trygg och omtänksam genom design, coaching och utbildning. Du kan höra hans röst på UX Podcast.

Digital omtanke bokomslag Pers nya handbok om etik i teknikbranschen, Digital omtanke, finns att köpa hos Bokus. Den engelska upplagan finns även i Kindle-format hos Amazon.

Anlita Per för föreläsning, workshop eller coachning.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

click to view online shopping suprisely