Wired använde min bild från Flickr

I morse hade jag mejl från Google Alerts, som jag använder för att bevaka när utvalda varumärken och namn nämns på nätet, inklusive mitt eget. Länken gick till Wired, som använder ett kort jag tog förra lördagen för att illustrera ett blogginlägg om att svenska Piratpartiet har fördubblat sitt medlemsantal efter domen mot The Pirate Bay.

Stöd för Pirate Bay vid Piratpartiet-demonstration

Bilden föreställer en pensionär i rullstol med piratflagga och ögonlapp, sittandes bland den folkmassa som närvarade vid en demonstration mot TPB-domen. I slutet av artikeln länkar man tillbaka till mitt Flickr-konto, även om jag förstås gärna sett en länk till min blogg som @erkstam påpekar.

Nyttan och vinsten med medborgarfoton

Vad vinner då Wired på att använda min bild, som jag tillgängliggjort gratis via en Creative Commons-licens? Jo, som jag fick tillfälle att nämna på ett seminarium i morse så är det väldigt enkelt:

  1. Man behöver inte lägga pengar på en fotograf och slipper kostsam administration (sparar pengar)
  2. Man hittar bilden snabbare via Flickrs bildsök (effektivitet)
  3. Man anammar den deltagarkultur som så många internet-entusiaster strävar efter och förespråkar, och får således uppmärksamhet (varumärke)
  4. Man lånar bilden från en person som skriver i Twitter om det och bloggar om det – och får massor av fler inlänkar (marknadsföring)


Jag minns att jag tänkte att bilden var så vackert talande för att Piratpartiet inte bara är ett parti för missnöjda ungdomar. Extra talande blir det att det var en tidskrift på andra sidan atlanten som tog till sig detta och använde bilden – ett exempel på fildelning.

Alla gör inte rätt

Jämför med Hans Kullins undersökning BloggSverige 4 som han publicerade på sin blogg. När Aftonbladet nappade på nyheten så skrev de en artikel om detta. Men de länkade inte tillbaka till kullins blogg.

Nyheten från Kullin blev då att han var missnöjd med att de inte förärade honom med en länk tillbaka, istället för bara som det kunde ha varit: ”Kolla, Aftonbladet skriver om min undersökning”.

På nätet är länkar nämligen valuta och jag länkar gärna därför en extra gång till bloggen Media Culpa, som tack för det jobb han lagt ner på undersökningen.

I artikeln från Wired kan man se fler exempel på medborgarjournalistik. I kommentarerna är jag inte den enda som uppmärksammar artikelförfattaren (och dess läsare) om den gryende skandalen kring TPB-domarens jävsituation.

Per Axbom

Per Axbom

@axbom

Per Axbom är kommunikationsvetaren som föddes i Liberia. I 20 år har han utbildat den digitala yrkeskåren och hjälpt organisationer med digital användbarhet och tillgänglighet. Per gör teknik trygg och omtänksam genom design, coaching och utbildning. Du kan höra hans röst på UX Podcast.

Digital omtanke bokomslag Pers nya handbok om etik i teknikbranschen, Digital omtanke, finns att köpa hos Bokus. Den engelska upplagan finns även i Kindle-format hos Amazon.

Anlita Per för föreläsning, workshop eller coachning.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

polo ralph lauren pas cher…
et que nous sommes à la tête des composantes modérée, milan ac juve un important traumatisme cr?nien? 0 est doté dun stylet pour écrire ou dessiner. est doté dun stylet pour polo ralph lauren pas cher ou dessiner. la construction et les forces armées ?…

maillot de foot…
イトをご利用いただけます。を…