Yammer på svenska företag – tidiga slutsatser

Yammer-undersökning

Den senaste tiden har jag fått mycket frågor om Yammer, ett online-verktyg för företagskommunikation. Jag beslutade mig för att ta reda på mer om hur Yammer-användningen i Sverige ser ut, vilket resulterade i att jag byggde en enkät i Wufoo, skickade ut länken i mina nätverk och häpnade över alla företag som snabbt engagerade sig. Nio dagar senare drar jag hastiga slutsatser. Tack alla som svarar!

Vad är Yammer?

Yammer beskrivs bäst  på deras webbplats men i korta ordalag är det ett kommunikationsverktyg som tillåter

 • mikrobloggande inom företag (konversationer och informationsdelning i realtid)
 • delning av gemensamma filer och dokument
 • telefonkatalog för personalen med profilbilder och persondata
 • skapande av privata och publika intressegrupper inom företaget
 • ett sökbart arkiv (inklusive taggning) med allt som ”sägs” i nätverket
 • integration med din e-post
 • åtkomst från datorn, mobilen och även uppdateringar via instant messaging

Jag valde specifikt Yammer för undersökningen eftersom det är det nätverk jag själv använder mest flitigt. Jag ville också att företagens svar skulle vara jämförbara, vilket blir klurigt om man lyfter in snarlika verktyg som ändå skiljer i form och funktionalitet. För transparensens skull nämner jag gärna några Yammer-alternativ:, Cubetree, MangoApps, Present.ly, Socialtext, Socialcast och Twingr.

Jag är dock av uppfattningen att Yammer har fått spinn i Sverige och är nätverket på allas läppar.

Omnämnande av Yammer på svenska bloggar ökar
Trendgraf för ordet Yammer på bloggar i Sverige

Så används Yammer

Jag har beslutat att låta undersökningen ligga uppe i 1-2 månader så den går fortfarande svara på. Det ökar chanserna att få in svar från fler företag samtidigt som det är en begränsad period som ändå gör resultatet relevant.

Resultat från enkät om Yammer
Resultat från enkät om Yammer

Av de svar som kommit in från cirka 30 företag hittills vågar jag dock dra några tidiga slutsatser.

 • Yammer verkar vara som populärast i arbetsgrupper på upp till 50 personer (över 75% av de svarande).
 • Företagsledningen är ofta medveten om användningen av Yammer men nätverket används inte uttryckligen för att sprida informationen från ledningen.
 • Det i särklass vanligaste användningsområdet är att dela information mellan kollegor.
 • En överlägsen majoritet anser att Yammer ökar kunskapen om individers kompetens.
 • Få använder funktionalitet för att söka i historiken. Informationen är ”här-och-nu”.
 • Man är generellt inte oroad över säkerheten på Yammer(!)
 • Det råder väldigt delade meningar om huruvida Yammer sparar pengar eller inte. Förmodligen har få företag något sätt att mäta detta.

Yammer ett självklart verktyg för internkommunikation(?)

Jag tror att Yammer (eller någon snarlik konkurrent som dyker upp med lite öppnare gränssnitt för tredjepartslösningar) kan vara lika revolutionerande för intranät som WordPress har varit för publik webbpublicering.

Men innan vi drar för stora växlar på mina hastiga slutsatser så ser jag gärna att fler svarar på enkäten och att fler så småningom också ska få tillfälle att analysera datat på korsan och tvärsan.

Vägrar du Yammer och tycker det är en befängd företeelse? Hör av dig i kommentarerna!

Fortsättning följer.

Ett urval av företagen som svarat till dags dato

Per Axbom

Per Axbom

@axbom

Per Axbom är kommunikationsvetaren som föddes i Liberia. I 20 år har han utbildat den digitala yrkeskåren och hjälpt organisationer med digital användbarhet och tillgänglighet. Per gör teknik trygg och omtänksam genom design, coaching och utbildning. Du kan höra hans röst på UX Podcast.

Digital omtanke bokomslag Pers nya handbok om etik i teknikbranschen, Digital omtanke, finns att köpa hos Bokus. Den engelska upplagan finns även i Kindle-format hos Amazon.

Anlita Per för föreläsning, workshop eller coachning.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

21 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Grymt bra post! Återkom gärna med fler uppföljningsposter om du kan dra fler slutsatser eller ser fler mönster i enkätsvaren.

Bra post och härligt att göra en undersökning! Tittade på Yammer för ngt halvår sedan och skrev kort om det http://preferenspr.se/2009/12/08/sociala-verktyg-gor-internkommunikationen-hogintressant/. Intrycket är att det lyfter internkommunikationen till en ny nivå.

Jag tycker inte det är särskilt förvånande att man inte är orolig för säkerheten. Det är ju som ett litet stängt Twitter vilket (om man inte sätter särskilda riktlinjer) ger ett flöde av mer eller mindre intressant information, men inget kritiskt. För företagskänslig information regerar e-post, vilket är ironiskt med tanke på hur usel säkerhetsnivån är där. 😉

Försökt att få igång Yammeranvändandet på mitt företag. Det är trögt. Borde inte vara det. Det är rätt många som arbetar här.
Finns det några tips till hur man får igång internkommunikationen på ett större företag nånstans?
Måste hitta nåt, annars blir Yammer min egen blogg på företaget…

Bra inlägg! Jag har inte sett så många diskussioner kring Yammer faktiskt och bara testat/labbat lite med det. Har en kund där det skulle passa bra.
Jag blev lite nyfiken på tanken att testa nya Facebook Groups som en lightvariant till Yammer. Inte helt omöjligt att det skulle räcka för vissa. Nån som testat?

Själv gillar jag yammer och ser ett stort värde för företag, speciellt om företaget är spritt geografiskt. Anammade tekniken först på Logica, sedan införde jag det på Software Innovation. Men som mycket annat är det vissa som tar till sig det och använder det aktivt med andra på företaget tycker det är jobbigt och ser det som en arbetsbelastning. Skrev en artikel om det 2008 http://sixx.se/nextgen/2008/12/01/gastbloggare-lars-blixt-mikrobloggning-pa-foretag/

Eftersom Yammer spridit sig så pass snabbt som det gjort visar att det finns ett behov av verktyget. Företaget jag jobbar på har utvecklat en företagssäker lösning som ligger innanför brandväggen till skillnad mot Yammer. Det luriga med Yammer är att layouten ger intrycket av att den är företagsbrandad (för mitt företag) och många tror att den är ”säker” och har lagt upp information som de inte skulle gjort om det förstått det. Det intressanta är inte så mycket Yammer eller liknade utan hur olika vi tar till oss de nya kanalerna. För oss som jobbar med internkommunikation gäller det… Read more »

For reference – when Per published this article I wrote up the results in english on my blog…
http://beantin.se/post/1320475599/yammer-use-sweden-sverige

[…] Yammer är en mikrobloggplattform för företag, där de registrerade användare ska ha samma företagsmailadress. Förutom mikrobloggingsdelen kan man dela filer, skapa enkäter, grupper, kontaktlistor m.m. Yammer har funnits några år nu och har nått en skaplig kännedom här i Sverige. Du kan läsa mer om detta i Per Axboms undersökning på hur svenska företag använder Yammer. […]

Mer om integrationsmöjligheterna en betal-Yammer ger: http://www.mkse.com/?s=yammer

Hej, söker en teknikleverantör som kan yammer och sharepoint för ett intranätprojekt. Några tips?
tack

Vi kör http://www.tibbr.com/ från TIBCO, verkar vara ungefär samma?

[…] fildelningsfunktion, kontaktkatalog, grupper, mobilaccess och andra smarta funktioner. Läs gärna Axboms ypperliga blogginlägg om Yammer, med en enkätundersökning om användandet i svenska företag. Verktyg som Yammer kan användas […]

[…] fildelningsfunktion, kontaktkatalog, grupper, mobilaccess och andra smarta funktioner. Läs gärna Axboms ypperliga blogginlägg om Yammer, med en enkätundersökning om användandet i svenska företag. Verktyg som Yammer kan användas […]

Sweden is discovering Yammer. And people are not (!) worried about security issues http://t.co/W9pOsfrTMz cc

maillot de foot…
I’ve been browsing on-line more than three hours lately, yet I never found any fascinating article like yours. It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all webmasters and bloggers made good content as you probably did, the web might be a lot…

louis vuitton luggage…
elle serait la troisième fran?aise à être couronnée? sefforce depuis six louis vuitton luggage de réformer le modèle économique cubain! y compris la basse vallée du Mississippi, Les deux rames ont pu être acheminées jusquà un maillot officiel rugby? Il…

maillot psg…
I’ve a group undertaking as effectively as Bing has 4 several entries for it, all of which are likely to be mistaken. How do I make the right itemizing and get rid of others? Google does not show where ever suggestions on the ideal way to attempt this…

maillot de foot…
最も可能性の高い高級オ…

[…] Liten utvärdering av Yammer på svenska företag: axbom.se/yammer-svenska-foretag-tidiga-slutsatser […]