axbom.blog on coaching, design and ethics

3 grymma tjänster för platshållarbilder

Jag bygger en prototyp just nu, och även om jag ogillar lorem ipsum och dummy-innehåll, så kan det finnas behov av att fylla ut med bilder innan det finns tillgång till slutgiltiga bilder. På engelska kallas det för placeholder images, alltså platshållarbilder.

Här är några av de bästa tjänsterna för att fylla ut bildplatserna. De funkar på liknande sätt allihop, du anropar helt enkelt en bild genom att bara ange bild-dimensionerna i webbadressen. Snabbt, enkelt, och ofta roligt.

1. Placekitten

Japp, fyll ut ytan med en kattunge. Allt du behöver göra är att ange följande rad.

<img src=”http://placekitten.com/g/310/200″>

Då får du som synes en kattbild. Du kan inte styra vilken, men det är ju lite av charmen.

2. Placehold.it

Den här tjänsten ger ju inga gosiga djur, men däremot talar den om dimensionerna på bilden, vilket kan vara lämpligt som underlag för grafiker och utvecklare. Det kan ju iofs bli förvirrande om du har en responsiv sajt, eller upplysande – beroende på hur du väljer att se det. Så här skriver du i alla fall.:

<img src=”http://placehold.it/310×200″>

3. lorempixel

Temabilder i valfritt format. Du anger dimensioner som i de andra tjänsterna men du kan också komplettera med ett ämne, för att få rätt genre av utfyllnadsbild, med text som “vattenmärke”, och ange om du vill ha grå bild. Galet smart tjänst.

Här är en variant för att få en grå bild i ämnet people som det står axbom på. Läs om alla inställningar hos Lorempixel.

<img src=”http://lorempixel.com/g/310/200/people/axbom”>

Bonustjänst:

Jag behövde också diagram till min prototyp, och för det använder jag Image Charts från Google (denna tjänst upphör dock 20 april, 2015).

Per Axbom

Per Axbom

@axbom

Per Axbom is a Swedish communications theorist born in Liberia. For two decades he has educated digital professionals and helped organizations with digital usability and accessibility. His job is to understand people and make sure technology does not become a controlling and limiting factor, but instead a sustainable, caring aid.

His recent handbook, Digital compassion, is available in Swedish and the English version will be available in May.

5 thoughts on “3 grymma tjänster för platshållarbilder

 1. Hej,
  Läste detta inlägg direkt när det publicerades och tyckte det var konstigt att ingen gjort någon tjänst för att samla “alla” eller i alla fall de bästa tjänsterna.
  Så jag kodade ihop följande sida:
  http://placeholderimages.com
  Tacksam för all feedback som du och dina besökare kan tänkas ha!
  Mvh David

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.