axplock med google-censur och kriser 2011-01-31

Idag kommer axplocket sent, men lite av anledningen är att jag måste hålla allt jag lovar: och i veckan kommer bland annat en färdig interaktionsdesign till ett utvalt företag bland alla de som nappat på mitt erbjudande om chans på ett nytt webbformulär 🙂

Användarupplevelser och design

Hmm, de tänkte nog: vi har för många alternativ. Men lösningen är spritt språngande...

» Best Menu Option Ever: See Fewer Choices
Åh, jag skulle kunna jobba enbart med design-misstag hos banker tror jag. Det här exemplet från Chase Online är fantastiskt!

» Recommendations for Usability in Practice – Card Set
Mer inspirerande kort att beställa!

» How value works
Bra om beteenden, hur vi uppfattar värde och hur du håller människors intresse vid liv, av Jesper Bylund.

» 4 Reasons to Spring A Few Bucks For That Premium WordPress Theme
Japp, jag betalar för de teman i WordPress jag använder. Min leverantör är Woo Themes men här finns fler tips som jag blev nyfiken på att prova.

Kommunikation, strategi och innovation

» Blogging Innovation » Creating an Innovation Community at U.S. Bank
Jodå, banker kan vara en källa till inspiration, och innovation, också. Tipstack till Johan Bryggare

» 3 Tutorials to Check Out This Weekend: Crisis Edition
Med anledning av situationen i Egypten där medborgarna klippts av från omvärlden kämpar nätaktivister för att ge dem förnyad tillgång till kommunikationsmedel (också amatörradio). Även i Kina förbjuds medborgarna att ens få höra om Egypten, med rädsla för att någon ska bli inspirerad till revolt. Har ägnat mig åt att fixa en Tor relay, inspirerad av denna artikel som också ger en introduktion till Ushahidi och CouchDB.

Nya medier och trender

Det här är tydligen ok. Men sökningar på torrents förtjänar inga förslag. Det är nya tider.

» Google Starts To Censor Torrent-Related Search Queries
Ett steg i en oväntad censur-riktning för Google… man stänger helt av all hjälp vid sökningar på torrents – är då plötsligt alla torrents illegala? Det blir riktigt bisarrt när  man inser att Google inte censurerar sökningar på ”how to kidnap a child”, ”how to build a bomb at home” och ”how to cheat on taxes”. Film- och musikbranschens lobbyister är helt enkelt de mäktigaste människorna i världen.

[uppdatering: den här artikeln var bra i ämnet också: What Does Google’s Subtle Censorship Say About Us? ”…we might want to wonder why it’s easier to get information about ’giving drugs’ (you) ’to a minor’ (Google) than ’giving a massage’ (Google goes blank).”]

» Google Still In Search Of The Social Media Holy Grail
…och Google snubblar fortfarande fram på andra områden. Tipstack till Christofer Brugge.

» EHow.com to Delete User Profiles and Switch Entirely to Facebook Login
Jag gillar verkligen inte tanken på att vara tvungen att ha ett Facebook-konto för att kunna använda andra tjänster på nätet. En central online-identitet är bra, men Facebook har inte förtjänat äganderätten. Tipstack till Daniel Chow.

» Introducing TEDBooks
Bland gladare nyheter så kommer nu TED-böcker så att alla människor kan få lite mer perspektiv på tillvaron. Jag köper direkt och det är en given födelsedagspresent till de flesta. Tipstack till Christopher McCann.

Produktivitet och företagande

» Creating the unforgettable elevator pitch
Hmmm, med inspiration från detta skrev jag: ”Du vet hur företag ofta misslyckas med digitala lösningar som ska effektivisera verksamheten? De vanligaste problemen är design och innehåll som inte lever upp till människors krav på enkelhet och relevans. Axbom Innovation erbjuder utbildning, coaching och optimering för företag som vill skapa framgångsrika och användarcentrerade online-lösningar. Du får möjlighet att uppnå din digitala potential.
– Så, nu kan du kliva av hissen. Köper du?

Förresten, ett extra tack den här veckan till Emil Stenström som inte nöjde sig med att jag svarade: ”ja, jag ska fixa min RSS-länk någon gång”, utan han gav mig helt sonika koden på Twitter:

Per Axbom

Per Axbom

@axbom

Per Axbom är kommunikationsvetaren som föddes i Liberia. I 20 år har han utbildat den digitala yrkeskåren och hjälpt organisationer med digital användbarhet och tillgänglighet. Per gör teknik trygg och omtänksam genom design, coaching och utbildning. Du kan höra hans röst på UX Podcast.

Digital omtanke bokomslag Pers nya handbok om etik i teknikbranschen, Digital omtanke, finns att köpa hos Bokus. Den engelska upplagan finns även i Kindle-format hos Amazon.

Anlita Per för föreläsning, workshop eller coachning.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] This post was mentioned on Twitter by Per Axbom, Design via Mattias. Design via Mattias said: axplock med google-censur och kriser 2011-01-31: Idag kommer axplocket sent, men lite av… http://goo.gl/fb/3QKNp […]

Jag har jobbat med en kund, som faktiskt inte var i bankbranchen, som försökte fixa till deras överfulla gränssnitt genom att sätta ”dölj”-knappar överallt. Ironin i lösningen gick inte riktigt fram.

Tack själv! Lite kod är väl det minsta man kan ge tillbaka till någon som levererar fantastiska länksamlingar vecka efter vecka. TACK!