Faktaruta: Webbstandarder

World Wide Web Consortium (W3C) , tillsammans med andra grupperingar och enheter för standarder, har etablerat teknologier för att skapa och tolka webbaserat innehåll. Dessa teknologier, som vi kallar “Webbstandarder”, är utformade för att ge flest fördelar åt så många webbanvändare som möjligt samtidigt som de ger lång hållbarhet åt alla dokument som publiceras på Internet.

Även om leverantörer för de ledande webbläsarna har bidragit till skapandet av webbstandarder sedan W3C kom till, har man under många år släppt webbläsare som inte uppfyllt dessa standarder på ett enhetligt sätt. Således har webben fragmenterats, vilket har kostat användare, utvecklare och företag tid och pengar. Många har heller inte haft råd att utveckla flera versioner av samma webbplats för att bemöta bristerna.

Sedan 2000 har stödet för standarder i ledande webbläsare förbättrats betydligt. Tyvärr är det många webbutvecklare (läs: högt betalda yrkesarbetare) som fortsätter att producera webblösningar som inte följer standarder och därmed inte fungerar på ett korrekt sätt, trots det ökade stödet.

I Sverige är medvetenheten kring standarder på en relativt hög nivå, inte minst sedan Statskontoret lanserade begreppet 24-timmarsmyndigheten. Denna medvetenhet märks i vårt test, där lejonparten av svenska webbplatser faktiskt funkar bra i samtliga webbläsare.

Läs mer:

❣️Julerbjudande!

Köp min handbok Digital omtanke som julgåva till kunder eller kollegor. När du beställer 10 böcker eller fler direkt från mig så kostar det 95kr per bok + moms/frakt. Dessutom skänker jag 10 kronor per bok till Girl Power-gåvan hos Plan Sverige. Utbildning och förstärkta rättigheter för utsatta flickor är bland det viktigaste vi kan göra för världen. Mejla din önskade beställning till per@axbom.se så tar vi det därifrån.
Per Axbom

Per Axbom

@axbom

Per Axbom är kommunikationsvetaren som föddes i Liberia. I 20 år har han utbildat den digitala yrkeskåren och hjälpt organisationer med digital användbarhet och tillgänglighet. Per gör teknik trygg och omtänksam genom reflektivt resonerande, hänsynstagande design, coaching och utbildning. Du kan höra hans röst på UX Podcast.

Digital omtanke bokomslag Pers nya handbok om etik i teknikbranschen, Digital omtanke, finns att köpa hos Bokus. Den engelska upplagan finns även i Kindle-format hos Amazon.

Boka tid med Axbom

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Subscribe  
Notify of