Syssloorienterat internet

Ju med medvetna vi blir om att vi utför sysslor på internet och inte surfar planlöst på nätet efter information, desto bättre blir vi på att undersöka behov och erbjuda relevant innehåll.

I undersökningsform kan vi ställa frågor som handlar om den typer av aktiviteter en person företar sig när han/hon ska utföra en uppgift, som att läsa tidningen:

…jag börjar bakifrån med serierna, läser sedan förstasidan, förstasidans bildtexter, dyker in i tidningen om det är en artikel jag fastnat för. Lite senare på dagen kommer jag ihåg att det var något intressant jag vill läsa mer om, letar upp det och läser. På söndagar hoppar jag direkt till avdelningen för Webb/Prylar i Näringsliv och blir lika besviken på innehållet varje gång…

Det viktiga när man för en webbplats undersöker behov kring en uppgift är att inte tala om att det handlar om en webbplats: Då har du introducerat en begränsande faktor som gör att människan i fråga redan drar slutsatser om vad som är möjligt, häftigt och dåligt. Fokus i din undersökning ska vara på att identifiera de vanligaste och viktigaste aktiviteterna som beskriver tillvägagångssättet för att lösa en uppgift (”Först för jag det, se’n gör jag det eller det…” och så vidare). Det är sedan du som är webbspecialist som ska definiera och överföra de aktiviteterna så att de funkar på bästa möjliga sätt i ett webbmedium – det är inget den potentiella användaren ska ägna sig åt!

Idag har jag:

  • läst Svenska Dagbladet
  • hyrt en film (Lady och Lufsen II)
  • läst några artiklar i senaste numret av Mama
  • betalat räkningar
  • letat fram recept på våfflor
  • letat filmer om monstertruckar
  • kollat när nästa Monster Jam i Globen äger rum
  • gratulerat min systerdotter på födelsedagen
  • översatt en rapport från svenska till engelska

Några av sakerna gjorde jag på nätet, vissa med hjälp av nätet och andra helt offline. I framtiden kanske jag gör fler eller färre av sakerna på nätet, men min strukturerade tankeprocess – steg för steg – för alla sysslor kommer ändå vara snarlik.

Per Axbom

Per Axbom

@axbom

Per Axbom är kommunikationsvetaren som föddes i Liberia. I 20 år har han utbildat den digitala yrkeskåren och hjälpt organisationer med digital användbarhet och tillgänglighet. Per gör teknik trygg och omtänksam genom reflektivt resonerande, hänsynstagande design, coaching och utbildning. Du kan höra hans röst på UX Podcast.

Digital omtanke bokomslag Pers nya handbok om etik i teknikbranschen, Digital omtanke, finns att köpa hos Bokus. Den engelska upplagan finns även i Kindle-format hos Amazon.

Anlita Per för föreläsning, workshop eller coachning.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments